Westfriese Folklore

Nieuws

SCHAGEN - De derde Westfriese donderdag - 17 juli - zijn er weer tal van activiteiten waarbij het dier centraal staat. Voor het eerst zullen daar ongeveer veertig landbouwhuisdierrassen aanwezig zijn, van deze veertig soorten behoren er twintig tot de zeldzame landbouwhuisdieren.

Op het evenement, dat begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur en gehouden wordt rond de Grote kerk op het Marktplein, kan men naast geiten en schapen ook koeien, paarden, varkens, kippen, eenden, ganzen, konijnen en duiven bewonderen. Van elke diergroep is wel een stand ingericht waar vragen kunnen worden gesteld en informatie over de dieren kan worden ingewonnen. Zo zullen onder andere het rundveemuseum uit Aartswoud, de vereniging van het trekpaard en de Haflinger, de Nederlandse vereniging voor de geitenfokkerij en kleindiersportvereniging Winkel & Omsteken op de Markt zijn, maar ook de stichting zeldzame huisdierrassen en de vereniging van speciale schapenrassen, die wel meer dan vijftig soorten schapen vertegenwoordigt.
Op het Marktplein worden ook demonstraties gegeven van het schapen scheren en er zullen zelfs enkele schapen met de schaar geknipt worden. Dit handmatig knippen wordt nog zelden gedaan maar is op deze dag te zien. De gewonnen wol wordt direct gesponnen door de de spinsters voor de terrassen bij café Piet Pann. Dit jaar is er ook weer een hoofdrol weggelegd voor schapen en geiten. Bovendien zijn in de Nieuwstraat voor de eerste keer dit seizoen de verzamelaars te vinden: van postzegels tot poppen en van boeken tot curiosa. Het volledige programma is te zien op www.westfriesefolklore.nl.