'De beelden spreken voor zich' - FamStam met 'Toch liefde, toch' naar Litouwen

Nieuws
Een scene uit 'Toch liefde, toch'. (Foto: aangeleverd)
Een scene uit 'Toch liefde, toch'. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

WARMENHUIZEN - De in Warmenhuizen woonachtige Astrid en Frans Stam (Famstam) spelen de voorstelling 'Toch liefde, toch' van 10 tot en met 14 oktober op het internationaal theaterfestival 'Theater Cluster' in Litouwen. Na een aantal succesvolle voorstellingen in oktober van het vorig jaar in Arnhem en Warmenhuizen gaat 'Toch liefde, toch', geregisseerd en geschreven door hun dochter Lisa Stam, in reprise en wel op 5, 6 en 7 oktober in Dorpshuis Warmenhuizen. Dit als opmaat voor de reis naar Litouwen.
FamStam heeft in de afgelopen jaren al aan een aantal festivals deelgenomen, onder andere in Rusland, Estland, Letland, Roemenië, België en Litouwen. Frans: "We onderhouden steeds contact met een aantal van de organisaties van de diverse festivals. We hebben in dit geval een registratie van 'Toch liefde, toch' naar Litouwen gestuurd omdat we denken dat onze voorstelling geschikt is voor een internationaal festival. Dat vinden zij gelukkig ook en dus zijn we uitgenodigd om daar te komen spelen. De taal vormt geen belemmering want de kracht van de voorstelling is dat er bijna geen tekst in zit. De beelden spreken voor zich en geven de kijker de ruimte om er een eigen verhaal aan te koppelen, ondersteund door mooie muziek. Onze flyer is vertaald in het Engels als ook de paar teksten uit de voorstelling, voor de rest vertrouwen we op het spel."

Wortels

FamStam werd opgericht in 2007. "Dit was het jaar waarin het eerste stuk werd gespeeld, met als titel 'Wortels'. Het betrof een voorstelling ter gelegenheid van mijn 50e verjaardag. Wortels werd gespeeld door ons hele gezin, te weten Astrid (57), mijn persoontje en onze drie kinderen", legt Frans Stam (61) uit. De voorstelling 'Toch liefde, toch' gaat over een ouder stel, 40 jaar getrouwd. Steeds meer geheimen, oneffenheden en onhebbelijkheden komen naar boven. Elkaar bijna niet meer uit kunnen staan. Er is één ding dat hen bij elkaar houdt: dat zijn zij zelf. Frans: "Het concept van de voorstelling is van Lisa. In het repetitieproces heeft zij ons veel laten improviseren en ook teksten laten schrijven. De uiteindelijke vorm en teksten die worden gebruikt zijn door haar in een script verwerkt en het geheel is door haar geregisseerd."
Spannend

Na het voortgezet onderwijs koos Lisa Stam in eerste instantie voor de Frank Sanders Academie, omdat zingen haar grote passie was. Maar na de afgeronde opleiding kwam ze erachter dat uitvoerend artiest niet helemaal haar ding was en begon ze na een jaar aan de opleiding Docent Theater aan ArtEZ. Zo ontdekte ze haar passie voor lesgeven en regisseren. Over de nauwe samenwerking met haar ouders, zegt ze: "Alles is spannend in een begin. Voor het maken van deze voorstelling waren er verschillende factoren die het extra spannend maakten. Ten eerste wilde ik met mijn ouders mijn afstudeervoorstelling maken. Wat wil zeggen, als het niet zou werken, ik niet zou afstuderen. Ten tweede wilde ik een voorstelling maken over de hardheid, de struggles, in de liefde. Ik weet als dochter dat mijn ouders een liefdevol getrouwd stel zijn. Toen we begonnen hadden we één voorwaarde; als het de eerste repetitie niet zou werken of niet fijn zou voelen, zou ik andere spelers zoeken. Maar we hebben op een professionele manier met elkaar kunnen werken. Door duidelijke afspraken te maken konden wij goed gericht aan het werk. Tijdens de repetities lieten we de band dochter/ouders even los en waren Frans en Astrid de spelers en ik de regisseur. Dit werkte heel goed. Ik heb het maken van de voorstelling op een goede manier los kunnen koppelen van de dochter/ouders band. Natuurlijk ben ik achter informatie gekomen die je als dochter nou niet bepaald wilt weten van je ouders, maar die voor mij als maker super interessant zijn. Zoals dingen over seks, fantasieën, onzekerheden en eigenaardigheden. We hebben dit goed gescheiden kunnen houden. Uiteindelijk heb ik de samenwerking als zeer prettig en fijn ervaren en ik zou zo weer een nieuwe voorstelling met ze kunnen en willen maken."
Spektakel

Daarnaast reiken Lisa's dromen en ambities verder. "Ik zou graag willen dat ik een inspiratie kan zijn voor leerlingen om bezig te blijven met kunst en theater. Om zich creatief te kunnen en durven uiten. Ook wil ik voorstellingen blijven maken die vragen om een gesprek achteraf. Hiermee bedoel ik dat erover gepraat, gediscussieerd en gefilosofeerd wordt. Dat het beklijft en niet vervlogen is nadat de toeschouwer uit het theater stapt. Een droom is om ooit een voorstelling te maken à la Dogtroep, op locatie, met een grote cast, veel techniek en spektakel. Zonder dat het zijn diepere betekenis verliest. Een universeel gegeven wat wordt ondersteund door mooie beelden, prachtige muziek en sterk beeldend spel."
Kaarten voor de voorstelling in Dorpshuis Warmenhuizen zijn verkrijgbaar via mail ae.stam@quicknet.nl of telefonisch 0226-393182.

Een scene uit 'Toch liefde, toch'. (Foto: aangeleverd)