De 10 vragen aan

De 10 vragen aan... Gerard Tuijn

Nieuws
Gerard Tuijn.
Gerard Tuijn. (Foto: aangeleverd)

In de wekelijkse rubriek ‘De 10 vragen aan...’ komen bewoners of bekenden uit de gemeente Schagen aan het woord, zij beantwoorden 10 vragen en nomineren een volgende inwoner. Paul Zwaan nomineerde vorige week Gerard Tuijn.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Gerard Tuijn en ik ben 75 jaar oud. Op mijn zestiende ben ik als leerling kapper gestart in Beverwijk, op aanraden van mijn vader die altijd zei: “Voor knippen vinden ze geen machine uit.” Daarna heb ik in Alkmaar en Schagen gewerkt. Uiteindelijk ben ik mijn eigen zaak begonnen op Molenstraat 30 in Schagen. We zijn later verhuisd naar Molenstraat 26 en momenteel bevinden we ons op Noord 57A. Mijn dochter Jessica werkt samen met mij in de zaak. Mijn vrouw Henny heeft me altijd gesteund. We hebben twee dochters, Ilona en Jessica. Het is geweldig om met je dochter samen te werken, omdat we vaak dezelfde gedachten hebben.

Waar ben je geboren?

In 1948 ben ik geboren in Beverwijk.

Wat heb je met deze gemeente?

We zijn in 1974 in Schagen komen wonen en het voelde meteen goed. Het was gemoedelijk en gezellig. Bovendien was het een leuke verrassing om klanten die ik al in Alkmaar had geknipt, weer tegen te komen in de kapsalon in Schagen. Schagen heeft een prachtige ligging vlak bij het strand, bos, bollenvelden en de polder.

Wat is de mooiste plek binnen de gemeente Schagen?

De Snevert vind ik een prachtig stukje om te beginnen met een fietstocht, vandaar uit kun je alle kanten op.

Welke herinnering aan Schagen is je dierbaar?

Vroeger wachtlopen met alle ondernemers in de Molenstraat/Nieuwe Laagzijde tijdens Luilakken. Daarnaast vind ik het mooi om te zien dat mensen altijd voor je klaar staan. We boffen in Schagen met onze burgemeester.

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Na een zakelijk conflict, kreeg ik veel adviezen van klanten.

Wat zouden mensen echt van je moeten weten?

Ik ben kapper geworden, omdat ik van mensen houd. Ik probeer mensen - vooral ouderen - soms te helpen. Er zijn ook een paar keer klanten geweest die mij goed hebben geholpen toen ik in een moeilijke periode zat. Daarnaast knip ik nog twee dagen in de week.

Wat vind jij het beste restaurant/café in de gemeente Schagen?

De Olde Smidse.

Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?

In mijn vrije tijd fiets ik veel, vroeger op de racefiets en tegenwoordig op de e-bike. Ik maak vaak rondjes van ongeveer 50 kilometer, bijvoorbeeld richting Alkmaar en Den Helder. We rijden ook regelmatig naar Katwijk, waar mijn vrouw een zus heeft wonen. Haar zus is 89 jaar oud en haar man is 94.

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek?

Ik nomineer C. van der Mark, een leraar uit Limburg die ook veel bijdraagt aan de Fietsersbond. Hij is een klant die ik al 50 jaar knip en een man met een groot hart.