Tachtig kinderen timmeren erop los tijdens Huttendorp

Nieuws
De organisatie van Huttendorp is er klaar voor!
De organisatie van Huttendorp is er klaar voor! (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGERBRUG - Maar liefst tachtig kinderen uit het pittoreske Schagerbrug timmeren dit weekend de mooiste hutten in elkaar tijdens de tweede editie van Huttendorp. Vorig jaar trok de evenementencommissie Schagerbrug de stoute schoenen aan. “Wij vonden dat Schagerbrug een Huttendorp verdiende, dus vorig jaar zijn wij op de basisschool gaan polsen of er animo voor was. De blije gezichten vertelden ons genoeg: we gaan dit realiseren”, vertelt Niels Kockx (lid van de evenementencomissie, red.). Met voldoende houtvoorraad en een aanzienlijke deelnemerslijst kan het kleine dorp trots zijn op dit grote succes.

De evenementencommissie bestaat uit twintig personen, het hele jaar door organiseren zij verschillende activiteiten voor zowel kinderen als volwassenen. Zij doen er alles aan om leuke uitjes op de agenda te zetten om elkaar als dorpsbewoners beter te leren kennen. Vòòr 2022 had Schagerbrug geen Huttendorp. “De kinderen vinden dit zo leuk, die kijken er naar uit. Het idee was er al eerder, maar nooit hadden wij een goede plek en natuurlijk is het hout erg schaars.” Bij de eerste editie timmerden 60 kinderen de mooiste forten, dit jaar is de deelnemerslijst flink gestegen naar 80 jonge timmerlieden. “In het weekend staat een barbecue gepland. Als je dan bedenkt dat 80 kinderen mee doen met daarbij een flinke groep helpende ouders en vrijwilligers schuiven er ongeveer 200 mensen aan bij de barbecue. Voor dit kleine dorp is dat een waar succes!”

Werken met je handen

Er zit een mooie gedachte achter het ontstaan van dit timmerweekend. Schagerbrug beschikt over veel timmerbedrijven en aannemers, vaklieden die met hun handen werken. “Het is goed om de kids het idee te geven dat je geen hoge opleidingen hoeft te volgen om te werken in een vakgebied wat jij leuk vindt. We stimuleren ze op deze manier dat werken met je handen, niet iets slechts is.” De timmer- en bouwbedrijven sponseren of komen hun mouwen opstropen tijdens dit pinksterweekend. Bouwbedrijf P. Ott, Bart Mol Timmerbedrijf en Luuk Mettes van Luukse Houtwerken zijn geen onbekende namen. “Dit soort bedrijven vindt het fantastisch om te laten zien wie ze zijn, daarbij is het ook leuk om de kinderen te helpen. Je doet het met elkaar in een dorp, dat zie je hier duidelijk terug.”

Ingebouwde sauna

Jesse (7) en Lasse (9) Vleer doen dit weekend voor de tweede keer mee aan Huttendorp. “Vorig jaar was het heel erg leuk! Naast het bouwen was er genoeg te doen. We konden voetballen, er was een springkussen en heel veel limonade”, vertelt Jesse. Met vijf vriendjes bouwden zij een waar paradijs. “Onze hut had een dak en een ruimte voor de sauna.” Dit jaar wil Jesse met zijn klas een ‘groep 3’ hut maken, stiekem hopen zij dat deze aan de ‘groep 4’ hut vastgebouwd kan worden: “Dan hebben we een gezamenlijke grote hut.”

Lasse bouwt ook met zijn vrienden. Hoe deze hut eruit moet komen te zien weten ze nog niet. “Vorig jaar hadden we een hut met een puntdak en een kleine aanbouw met een klapdeur.”

Burgemeester

Het is geen geheim dat hout schaars en prijzig is, maar hoe zorg je ervoor dat er genoeg materialen zijn voor 80 enthousiaste kinderen? “Zij nemen hun eigen gereedschap mee, we hebben spijkers ontvangen via donaties en gelukkig hebben we iemand gevonden die ons vijfhonderd pallets heeft geschonken. Dat is best uniek, we zijn blij met dit adresje”, lacht Niels tevreden.

Van 26 tot en met 28 mei rennen en timmeren de kinderen uit Schagerbrug zich in het zweet. Iedereen wil de mooiste hut bouwen en genoeg hout bij elkaar sprokkelen. Niet alleen de kinderen zijn enthousiast, misschien zijn het zelfs de ouders die het hardst meebouwen. Tijdens het klussen kunnen alle deelnemers genieten van een ijsje en wat lekkers. Bij mooi weer mogen leerlingen uit groep zeven en acht zelfs een nachtje in de tent blijven slapen. Voor deze avond heeft de organisatie lasergames gehuurd, die op het huttendorpterrein gespeeld worden.

Bij een dorp hoort een burgemeester. Aan het begin van het weekend kunnen kinderen zich verkiesbaar stellen. Op vrijdagmiddag wordt één officiële burgemeester gekozen door burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen. Aan het einde van het weekend vindt er een huttenkeuring plaats, waarbij mensen van het bouwbedrijf komen kijken en keuren. Uiteindelijk wordt één hut uitgeroepen tot winnaar. Ze controleren de bouwkundige stevigheid en maken er natuurlijk een spektakel van.

Veiligheid

De organisatie en de kinderen zijn klaar voor een onvergetelijk weekend waarin nieuwe herinneringen worden gemaakt. Alle leden van de evenementencommissie zijn in het bezit van een EHBO-diploma en hebben recentelijk een herhalingscursus gevolgd. “Er wordt flink gebouwd maar er zijn voortdurend vrijwilligers aanwezig. We houden de veiligheid nauwlettend in de gaten.”

Door: Anne Smit