Leerlingen alles over zaaien, kweken en oogsten

Nieuws
De moestuinen liggen er goed bij.
De moestuinen liggen er goed bij. (Foto: Rodi)

WAARLAND - Zo’n 2800 schoolkinderen in Noord-Holland doen mee met tweede ‘Week van de Schooltuin’. Van 22 tot en met 26 mei vindt de tweede ‘Week van de Schooltuin’ plaats. In de provincie Noord-Holland doen zo’n 2800 basisschoolleerlingen mee aan deze speciale week, waarin kinderen leren hoe ze zelf groente en fruit moeten zaaien, verzorgen en oogsten. 

In Waarland werken leerlingen ook aan een schooltuin. Juf Karien van basisschool Sint Jan vertelt dat de kinderen het fantastisch vinden. “Ze kunnen niet wachten om naar buiten te gaan. ‘Is mijn groepje al bijna aan de beurt?’ vragen ze dan. Mart uit groep 5 had zijn zelf verbouwde radijsjes mee als pauzehap! Een aantal kinderen deden het door de sla.” De tuintjes worden met liefde verzorgd. “De kids verzorgen graag een tuintje voor een andere klasgenoot. Het geoogste deel werd zelfs langsgebracht bij de afwezige.” Met een team aan vrijwillige ouders leren de leerlingen alles over zaaien, kweken en oogsten.

Moestuin Sint Jan Waarland
De zorgdragen over hun eigen groentes.

Gezonde samenleving

Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten, die de Week van de Schooltuin organiseren, hopen hiermee bij te dragen aan een gezondere samenleving. “Zelf groente kunnen kweken, draagt bij aan een gezonde en natuurbewuste generatie,” stelt projectleider Arjan Klopstra.

Over heel het land zullen de komende week bijna 50.000 kinderen met schooltuinieren aan de slag gaan. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste editie van de Week van de Schooltuin. Deelnemende scholen, waarvan nu eenmaal niet alle juffen en meesters van nature groene vingers hebben, ontvangen ter inspiratie een lesbrief. Ook kunnen zij hulp vragen aan ondersteuners in de buurt, die al vele jaren ervaring hebben met het schooltuinieren. Lokale NME (Natuur-en Milieu Educatie)-centra, moestuincoaches en vrijwilligers op schooltuincomplexen staan klaar om scholen te ondersteunen.

Record zaadjes zaaien

Het motto van de tweede editie van de Week van de Schooltuin is: samen zaaien, samen groeien. Leerlingen, juffen en meesters en moestuincoaches zullen deze week onder andere een recordaantal zaadjes zaaien. Voor scholen, die zelf niet over een schooltuin beschikken, zijn er eenvoudige, laagdrempelige lessen ontwikkeld. Ook zal dit jaar voor de tweede keer de Gouden Wortel worden uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinwerk.