Directeur en wethouder steken samen exoten uit

Nieuws
Directeur en wethouder steken samen exoten uit.
Directeur en wethouder steken samen exoten uit. (Foto: aangeleverd)

CALLANTSOOG - Nieuwe broedvogel in Zwanenwater staat symbool voor succesvol natuurbeheer. In natuurgebied het Zwanenwater hebben de boswachters een nieuwe broedvogel gesignaleerd. De steltkluut. Een gracieuze zwart-witte vogel met lange oranje poten. In Nederland is de steltkluut een bijzondere broedvogel. Nog niet eerder broedde hij in het Zwanenwater. Dit nieuwtje maakte de directeur van Natuurmonumenten, Teo Wams bekend, op de jubileumbijeenkomst in het Zwanenwater.

Woensdag 31 mei ontmoetten vele regionale groen- en natuurbeheerders elkaar in het jubilerend Zwanenwater. Wams keek tijdens deze bijeenkomst terug op vijftig jaar natuurbeheer, wat geresulteerd heeft in een grote soortenrijkdom. Vervolgens werd vooruitgekeken naar de uitdagingen van het natuurbeheer in de komende decennia.

Hans Heddes, wethouder van gemeente Schagen was ook aanwezig. Hij vertelde blij te zijn dat Schagen zo’n prachtig natuurgebied binnen gemeentegrenzen heeft. Belangrijk voor inwoners van de gemeente Schagen, die hier de natuur intrekken om ervan te genieten en te ontspannen.

Vijftig jaar geleden kocht Natuurmonumenten dit unieke natuurgebied aan, dankzij bijdragen van rijk en provincie én donaties die binnenkwamen op de inzamelingsactie ‘Behoud het Zwanenwater voor nu en later’. Dankzij vijftig jaar uitgekiend natuurbeheer veranderde dit duingebied van een verruigd jagersdomein in een natuurparel van internationale allure. Dit duingebied kent een grote verscheidenheid aan planten en dieren. Er komen 75 soorten broedvogels voor, 76 nu met de steltkluut erbij. En twaalf soorten orchideeën, 32 soorten vlinders en ruim 600 soorten planten en meer dan 700 soorten paddenstoelen.


Prachtig natuurgebied - Vincent de Vries

Trots zijn

Die soortenrijkdom kwam, maar blijft er niet vanzelf en is niet vanzelfsprekend. Om dat te bereiken zijn er stuwen aangebracht, is er geplagd, zijn er struiken en bomen verwijderd, wordt er gemaaid en begraasd door koeien en schapen. Dat gebeurt machinaal én handmatig, met hulp van vele vrijwilligers, vertelde Wams. Als voorbeeld noemt hij de rimpelroos, die eerst grootschalig machinaal is verwijderd. En overal waar hij daarna alsnog de kop opsteekt wordt hij handmatig verwijderd. “Al dat werk resulteert dan in die soortenrijkdom, waar we als Natuurmonumenten trots op zijn. De aanwezig van de steltkluut op dit moment staat daar symbool voor”, aldus Wams.

Wams keek ook vooruit naar de ambities en wensen voor het Zwanenwater de komende vijftig jaar en de uitdagingen waar we mee te maken hebben. Alle uitdagingen waar natuur- en groenbeheerders te maken krijgen de komende decennia, zoals stikstofneerslag, droogte, waterkwaliteit, exotenbeheer, zeespiegelstijging door klimaatverandering, spelen ook bij het beheer van de natuur in het Zwanenwater. “Om het Zwanenwater goed te kunnen beschermen werken we samen met vele partners in de omgeving”, aldus Wams. “Met collega natuurbeheerorganisaties, Landschap Noord-Holland, Staatbosbeheer en PWN, met het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen, Provincie en gemeente, maar ook met boeren en recreatieondernemers. Al deze partijen nodig ik van harte uit om met ons samen te werken aan het behoud en de ontwikkeling van bestaande en nieuwe natuur in deze regio.”

Vervolgens ging het gezelschap naar buiten, waar Wams en Heddes gezamenlijk een stukje rimpelroosbegroeiing verwijderden.


De inloop van deze middag - Vincent de Vries