Niet bezig met vooroordelen, wél bezig met winnen

Nieuws
Manon Groot en Jans Rohling.
Manon Groot en Jans Rohling. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

WARMENHUIZEN – Vrouwenvoetbal is populairder dan ooit. De gemeente Schagen kent diverse voetbalclubs die de balsport voor vrouwen goed op de kaart zetten, één hiervan is VIOS-W te Warmenhuizen. Manon Groot (23) en Jans Rohling (23) spelen bij Dames 1. Na het behalen van het kampioenschap binnen de eerste klasse van SZVV in de zaal, promoveren ze naar de tweede klasse van de KNVB. Op het veld schitteren ze in een team van achttien dames. Bijna werden ze kampioen en ook hier zijn ze gepromoveerd naar de tweede klasse. “Het voelt echt als een kampioenschap en het brengt een nieuwe uitdaging met zich mee.”

Vanaf jonge leeftijd speelden beide meiden al graag voetbal. Jans heeft altijd al bij VIOS-W gespeeld en Manon begon haar carrière bij Duinrand S in Schoorl. Het proefde voor haar naar meer en Manon vertrok naar de club in Warmenhuizen. “Een deel van ons team is gevormd door onze middelbare school, het Jan Arentsz, daar ben ik ook bevriend geraakt met Manon. We speelden schoolvoetbal, daar is de basis voor ons team gelegd”, vertelt Jans. Meiden onder 16 groeide naar Dames 1, en met succes.

“Dit seizoen speelden wij voor het tweede jaar in de derde klasse. Het eerste jaar ging heel matig, maar dit seizoen boekten we veel progressie. We hebben zelfs nog even eerste gestaan”, glunderen de meiden. De eerste twee van de ranglijst binnen de competitie promoveren, helaas zat een kampioenschap er niet meer in, toch mocht dat de pret niet drukken. “We zijn tweede geworden en dit voelde als een kampioenschap, nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging.” De drive in het team is goed. Hoe de speelsters vorig jaar op zondagmorgen nog met een kater het veld op renden, zijn de koppies nu serieuzer geworden. Er wordt goed getraind, want in het nieuwe seizoen is VIOS-W Dames 1 niet van plan om met verlies het veld af te gaan.

De doelstelling van huidig seizoen was kampioen worden, als de dames één wedstrijd niet verloren hadden stonden zij gelijk aan de nummer één: Volendam. “Dat was kiele kiele.” In het team werd overlegd of zij überhaupt wilden promoveren. “We willen in het weekend ons ding kunnen doen, maar aan de andere kant zijn we stuk voor stuk super fanatiek in de sport. We zien het als een mooie uitdaging. Afgelopen seizoen wonnen we vaak met mooie uitslagen, het is leuk dat we in het volgende seizoen ook weer nieuwe teams gaan ontdekken”, vertelt Manon.


Fanatisme en plezier - Vincentdevriesfoto.nl 

Vriendinnen en fanatisme

De samenstelling in het team is volgens beide meiden geweldig. Iedereen is fanatiek en kan elkaar in het veld een standje geven als het nodig is. “Zodra we het veld afgaan zijn we even goede vrienden, dan drinken we een borrel en wordt er hard gelachen. Het is strijdlust, na de wedstrijd trekt dat weg.”

Jans lacht en vertelt dat ze kan genieten wanneer ze nieuwe dingen kan uitproberen in de wedstrijd. “Daar word je blij van, je probeert het onder de knie te krijgen tijdens de trainingen en in de wedstrijd kun je dit dan eindelijk uitvoeren.” Humor en gezelligheid staan in het team op één. Als iemand een sliding probeert te maken die jammerlijk mislukt, kan het hele team daarom lachen. “We proberen positief te blijven, wat soms lastig is als je gedreven bent, maar uiteindelijk zijn we allemaal vriendinnen met elkaar. Gezelligheid en strijdlust gaan samen.”

Vooroordelen

Als je de meiden vraagt naar eventuele vooroordelen over het vrouwenvoetbal reageren ze positief. “Bij ons is dat het tegenovergestelde. Mensen trekken hun vooroordelen terug. Eerst willen ze niet

kijken, als ze dan toch komen geven ze toe dat het best leuk was en zij het slechter hadden verwacht.” Ze kunnen er wel om lachen en begrijpen het ook. “Vrouwen spelen op een minder hoog niveau dan mannen, er gebeurt net iets minder. Wij trekken bijvoorbeeld ook minder publiek dan VIOS-W 1, maar dat is niet erg. We voelen genoeg support. De meesten die komen kijken vertellen dat we een aardig balletje kunnen trappen. De ouderen binnen VIOS-W zijn ook altijd nieuwsgierig hoe we gespeeld hebben.”

Nico

De dames worden zeker niet vergeten, ze beschikken zelfs over een échte fan: Nico Kemper. In een excellbestand houdt hij alles keurig bij. Manon haalt het bestand tevoorschijn en laat zien dat zij de topscoorder is van het huidige seizoen. Zestien goals over tweeëntwintig wedstrijden. Jans mag zichzelf de aanvoerder noemen. “Ze kan positief motiveren, waardoor de rust in het team blijft. Het is een goede manier van aansturen”, complimenteert Manon.

Onderling hebben de speelsters van Dames 1 een goede band. “We zijn vriendinnen en doen leuke dingen. We gaan een weekendje weg, we trainen op het strand, organiseren een afsluitetentje en er is altijd wel tijd voor een borrel.”

Uitdaging

Ze moeten een poosje nadenken over de vraag tegen wie zij wel eens een potje zouden willen spelen. “De mannen van het eerste van VIOS-W doen het goed, laat ons daar maar eens tegen spelen. Als we een bekend team moeten noemen… dan de vrouwen van Ajax!”

De dames posten op hun Instagram @viosdames_1 leuke updates en voorzien jou van liveverslag via hun story. Zo blijf jij aankomend seizoen goed op te hoogte.

Door: Anne Smit


De teamfoto van VIOS-W Dames 1. - aangeleverd