Tienjarige Zandtemmer pakt koffers voor EK en WK dammen

Nieuws
Controle hebben, kijken en de tegenstander in de gaten houden.
Controle hebben, kijken en de tegenstander in de gaten houden. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

’T ZAND - Op de salontafel pronkt een schitterend dambord, als een ware blikvanger. Naast het bord staat een stoere bruine kruk, het vaste plekje waar de tienjarige Daniel Vink zich bijna dagelijks achter zijn dambord nestelt. Hij speelt het liefst met zwart, want daarmee kun bij aanvang van het spel de meeste trucjes uithalen. Een brede glimlach siert zijn gezicht terwijl hij trots vertelt dat hij redelijk onverwachts de kans heeft gekregen om deel te nemen aan het Europees en Wereldkampioenschap dammen. Het EK is zijn eerste grote wedstrijd, zijn eerste keer in een vliegtuig en ook de allereerste keer dat hij een ander land bezoekt. Zondag 30 juli vertrekt hij samen met 21 andere deelnemers naar Tallinn, Estland.

Door Anne Smit

Het avontuur begon voor Daniel in januari, toen hij samen met vier klasgenoten meedeed aan het schooldammen. Voor alle vier was het een geheel nieuwe ervaring. Hij geeft toe dat ze destijds nog niet erg bedreven waren in de sport. Sinds de start van dit initiatief krijgen ze elke donderdag damlessen van meester Maarten. Tijdens het schooldamtoernooi werd al snel duidelijk dat Daniel talentvol bleek te zijn. Zijn vader, Edwin Vink, heeft vroeger zelf ook weleens gedamd: “Mijn vrouw en ik zijn vanaf dag één gaan kijken. Erg leuk om te zien, zeker ook omdat hij het zo goed deed.”

Terwijl het schooltoernooi vorderde, nam Daniel met zijn team deel aan het Helders Kampioenschap dammen. Tot hun grote verbazing gingen ze daar als winnaars uit de bus. Het vijftal had de smaak te pakken en wilde meer. Bij het Noord-Hollands Kampioenschap werden ze opnieuw eerste. Ondertussen had Daniel ook meegedaan met het ‘Open persoonlijk kampioenschap van Den Helder 2023’, daar werd hij eerste. De reis met zijn klasgenoten voerde verder naar de halve finale van het Nederlands Kampioenschap, waar ze als tweede eindigden en zich plaatsten voor de finale van het NK. Het avontuur eindigde voor het vijftal op een zestiende plaats.

Solo

Bij het NK Dammen (normaal dammen, niet sneldammen, red.) deed Daniel solo mee. Een derde plaats was genoeg om zich te plaatsen voor het EK en WK. De jonge Vink haalde het podium net niet. Jammer genoeg kon de bronzen medaillist niet deelnemen en dus staat de geboren en getogen Zandtemmer deze zomer op het Europees- en Wereldkampioenschap dammen voor welpen (leeftijdscategorie, red.). Deze grote wedstrijden zijn andere koek. Waar hij gewend is om hooguit vijftien minuten per potje te spelen, dienen de welpen in aankomend toernooi 80 minuten + 1 te spelen.

‘Dammen bevat nogal wat regels en trucjes’

“Dammen bevat nogal wat regels en trucjes, ik snap het soms nog steeds niet”, lacht Manon, de moeder van Daniel. Een spel van deze lengte houdt in dat spelers een bepaalde hoeveelheid tijd krijgen om hun zetten te doen. In dit geval is de speeltijd 80 minuten, dit betekent dat iedere speler 80 minuten op de klok heeft om al zijn zetten te voltooien. Na elke zet krijgt de speler een extra minuut toegevoegd aan zijn totale speeltijd. Dit dient als een soort bonus of increment (iets dat toegevoegd of gewonnen is, red.) voor elke zet die wordt gedaan. Spelers moeten hun zetten binnen de toegewezen speeltijd maken. Als een speler zijn zet voltooit voordat de tijd op de klok afloopt, begint de klok van de tegenstander te lopen. De spelers wisselen elkaar af en moeten binnen hun individuele speeltijden blijven. “Dat kan zomaar vier uur gaan duren, dus dat gaat een uitdaging worden. Gelukkig zijn er coaches mee die eten en drinken komen brengen. Als ik naar de wc moet, dan moet dat razendsnel in mijn speeltijd”, legt Daniel uit.

Talent

Is het talent van de jonge Zandtemmer te verklaren? “Afgelopen maand heeft Daniel de zogenaamde IEP-toets gedaan. Daaruit bleek dat hij het niveau van een vijfdejaars havo-scholier heeft. Dat verklaart waarschijnlijk waarom hij het zo snel oppikt,” legt Edwin uit. Tot groep acht volgt hij Eureka onderwijs in Julianadorp en daarna hoopt hij naar het Regius College in Schagen te gaan. “Ik zit ook op schaken bij Magnum in Schagen en voetbal hier in het dorp. Daar ben ik keeper en ik vind het geweldig. Als ik wat vrije tijd heb, speel ik graag games zoals Fortnite en Minecraft,” lacht hij.

Beter worden in dammen gaat niet vanzelf, Daniel traint drie uur per week. Elke maandag traint hij bij meester Ivo de Jong, een internationaal dammeester, en vrijdag’s bij meester Maarten. Daarnaast daagt hij zijn vader ongeveer vier keer per week uit “Voor het slapen gaan spelen we een potje, soms win ik van mijn vader, maar nog niet altijd.” Edwin trekt met een grijns zijn wenkbrauwen omhoog. Daniel noteert alles in zijn damboekje. Hij moet even tellen, maar kan uiteindelijk mededelen dat hij al in zijn vijfde werkboek bezig is. “Hierin kun je oefenen op de beste zet. Er staan allerlei voorbeelden in. Na elk boekje heb je een examen, nu ben ik bezig met mijn niveau 4 diploma.”

Controle hebben

Controle hebben, kijken en de tegenstander in de gaten houden, want kan hij een trucje uithalen of niet? “Als ik het trucje niet op tijd door heb sla ik even kort met mijn hand op mijn hoofd. Dan had ik toch even beter moeten kijken!” Daniel is niet de enige die weleens een hand op zijn hoofd slaat. Vader Edwin vindt het vaak nog vele malen spannender. “Als hij wedstrijden heeft zit je als publiek vaak in een sporthal. Alles staat tafeltje-tafeltje en het is er bijna muisstil. Ik wil het zo graag zien dat ik tussen de mensen door probeer te gluren. Dat kan behoorlijk spannend zijn!”

Het EK in Tallin, Estland, staat van 1 augustus tot en met 9 augustus op de agenda. Negen dagen intensief dammen. De eerste zeven dagen wordt het reguliere EK gespeeld, op dag acht het EK rapid (speeltempo 15 minuten plus 5 seconden per zet). Op dag negen het EK blitz (5 minuten plus 3 seconden). In deze drie kampioenschappen wordt naast het individuele klassement ook gespeeld voor het landenklassement. In eerste instantie zou het WK plaatsvinden in Riga, Letland. De locatie wordt echter gewijzigd, dat is nog even spannend. (Edwin heeft laten weten dat het WK dammen in Prora, Duitsland op het eiland Rügen is van 27 oktober tot en met 4 november 2023, red.). “Ik heb er heel veel zin in”, roept Daniel. De Dambond regelt de reis en het verblijf. Met 22 spelers, vier coaches en negen ouders stappen zij op Schiphol in het vliegtuig, op weg naar een nieuw avontuur. 

TEAM NL

“Ze spelen voor ons land en krijgen mooie oranje-team shirtjes met TEAM NL. We laten het op ons afkomen. Een van ons gaat mee en we maken er hoe dan ook mooie weken van”, besluiten Manon en Edwin.

Daniel begint graag met zwart.