‘Het is het in- en uitademen van de les’

Nieuws
Corine, Klaas en Sophie hebben er vertrouwen in.
Corine, Klaas en Sophie hebben er vertrouwen in. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Boven de grens van Alkmaar vind je geen vrijescholen. Ouders uit de Noordkop die daar mogelijk in geïnteresseerd zijn kunnen zich niet allemaal een lange reis richting Bergen of Alkmaar (de dichtstbijzijnde vrijescholen voor de Noordkop red.) permitteren. Koos Blasé en Sophie Zoon (oprichters Vrijeschool Schagen) hopen daar verandering in te kunnen brengen. Met extra aandacht voor toneel, muziek, beweging, schilderen en handwerken onderscheidt de vrijeschool zich van een reguliere basisschool. “Daarbij moet vermeld worden dat wij ons – net als andere scholen – houden aan de kerndoelen die zijn vastgesteld door de overheid”, vertelt Koos.

Door: Anne Smit

Het is volgens de oprichters maar net welke invulling je geeft aan deze kerndoelen. Sophie legt uit dat ze de kinderen niet alleen op hun cognitieve vlak bedienen, maar dat het aanbod veel breder is; het gaat om de ontwikkeling van hoofd, hart en handen. De essentie van het onderwijs is volgens haar dat je alle drie de gebieden bedient. “Dat betekent niet alleen kennis als doel, maar ook kennis om je te ontwikkelen en veel aandacht voor bijvoorbeeld muziek en beweging.

“Zo word je uiteindelijk een zo vrij mogelijk denkend mens. Dat begint op de peuterschool en dat ontwikkelt zich door totdat je 18 jaar bent.” Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich goed en vrij voelen en iets met hun handen kunnen. Vaardigheden sterken je in jezelf. Kinderen maak je veelzijdig en je helpt ze in hun ontwikkeling. Het aanbod helpt de kinderen vooruit”, aldus Sophie.

Verbindingen

Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zorgt muziek in de les voor de opbouw van de cognitieve reserve van het kinderbrein. “Je hersenen leggen door muziek en bewegen bepaalde verbindingen die het ‘leren’ ondersteunen en het in- en uitademen van de les mogelijk maken. Dat zien wij ook in de praktijk. Wij zingen en bewegen elke dag. Wij besteden iets minder tijd aan rekenen en taal, maar door de verbinding met bijvoorbeeld muziek, is het resultaat goed.” De wens van de oprichters is duidelijk: meer diversiteit aan onderwijs in de regio van Schagen. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit het gebied verrijkt.”

De dochter van Corine Douma zit op een vrijeschool. “Ik rijd van Waarland op en neer naar Bergen. Dat heb ik ervoor over, omdat ik het concept zo mooi vind. Zelf heb ik vroeger nooit de keuze gehad om naar een vrijeschool te gaan, maar als ik zie en hoor hoe anderen deze manier van onderwijs hebben ervaren, dan gun ik dat mijn dochter ook. Wat ik bijvoorbeeld ook zo leuk vind is dat de kinderen hun eigen tarwe zaaien en als het klaar is, gaan oogsten. De tarwekorrels worden fijn gemalen en de kinderen bakken hier uiteindelijk hun eigen broodjes van”, vertelt ze.

Toekomstmuziek 

Het zijn mooie plannen en overtuigd dat er een vrijeschool in Schagen komt zijn Sophie en Koos zeker, maar er is nog heel wat nodig om dit te realiseren. Er zijn twee wegen die bewandeld kunnen worden. Momenteel zitten ze middenin het traject om mogelijk een zelfstandige school te worden, echter is dit een langdurig proces. De zelfstandige school zou pas in augustus 2025 kunnen beginnen. “We zijn dringend op zoek naar ouders die ons initiatief willen steunen. Dat kan door in te loggen bij DUO en een ouderverklaring in te vullen. Afhankelijk van het aantal steunbetuigingen geeft DUO groen licht. We hopen dat veel ouders ons initiatief een warm hart toedragen en dit aan het ministerie kenbaar maken. De informatie over het aanmelden bij DUO staat op onze website.” Als er eind oktober genoeg steun is ontvangen, dan kunnen de oprichters een zelfstandige school stichten.

Sophie en Koos hadden zich voorbereid op enige weerstand uit het onderwijsveld, maar tot op heden is dat niet gebeurd. “We voelen ons welkom in Schagen, het is voor ons nieuw terrein.” Het tweede pad wat zij kunnen bewandelen is zich aansluiten bij een bestaande school. Momenteel zijn ze in gesprek met schoolbesturen in de regio met de vraag of er een mogelijkheid is een vrijeschoolafdeling te realiseren bij een bestaande school. “Tot op heden hebben wij geen ‘nee’ gehoord. Dat maakt ons hoopvol.” Waar de school zich gaat vestigen, is dus nog onbekend, maar de voorkeur gaat uit naar Schagen. “Je kunt een vrijeschool overal beginnen, het belangrijkste is dat het niet gaat om het gebouw, maar wat je daarin gaat aanbieden voor de kinderen.” Sophie en Koos hopen in januari meer inzicht te hebben in het traject, in het mooiste geval is de Vrijeschool Schagen in augustus 2024 een feit.

Kennismaken

Kennismaken met het concept van een vrijeschool kan donderdag 5 oktober aan Menisweg 9 te Schagen. Bekijk alle informatie op de website www.vrijeschoolschagen.nl of social media @Vrijeschool Schagen.