Lilly is vastberaden om voor goud te gaan

Nieuws
Als het aan Lilly ligt horen we in de toekomst zeker meer van haar.
Als het aan Lilly ligt horen we in de toekomst zeker meer van haar. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - “Afgelopen jaar werden wij tweede op het NK, mijn droom is om eerste worden.” Het zijn de woorden van Lilly van den Bliek (8). Ze valt op door haar twee strakke lange vlechten die over haar schouders vallen, een felroze wedstrijdpak, een brede glimlach en totaal geen angst. Lilly is de allerjongste streetdancedanseres uit het wedstrijdteam van ReNew, maar danst hier ondanks haar jonge leeftijd de sterren van de hemel. Op haar zesde waagde Lilly een kans bij haar dansjuf Renate om deel te mogen nemen aan de auditie. Ondanks de vereiste auditieleeftijd van acht jaar, mocht Lilly deelnemen aan deze dag, én met succes.

Door: Anne Smit

Shirley van den Bliek (moeder van Lilly red.) zou willen dat ze zelf vroeger meer met dansen had kunnen doen. “In die tijd deed je een heel jaar over één liedje, dat werd hem niet”, vertelt ze. Toen haar dochter enthousiast mee hupte met nummers van ‘Kinderen voor Kinderen’ en danste bij de Koningsspelen opperde ze dat haar dochter eens bij een dansles ging kijken. Lilly zette haar eerste stappen in de danszaal bij Dansschool Rebounce. “Vanaf het moment dat ze begon met Kidsdance in september 2021 was ze verkocht. Het is helemaal haar ding.”

Yel, yel, yel

In april 2022 stonden de audities voor het wedstrijdteam ReNew op de agenda. Wat doe je als je eigenlijk te jong bent, maar toch weet dat je het kan? De stoute schoenen aantrekken. “Ik moest heel goed kunnen dansen en toen heb ik aan juf Renate gevraagd of ik ook auditie mocht doen”, legt Lilly uit. Ze nam het op tegen zestien meiden tussen de acht en de twaalf jaar. “Toen zat ze zomaar bij de tien meiden die geselecteerd waren voor het team”, laat Shirley weten.

Lilly deinst niet terug voor een groep oudere meiden. “Dat vind ik nooit spannend hoor. Iedereen is juist heel lief voor mij, ze zorgen voor me, ze houden soms mijn hand vast. Het is gezellig”, vertelt ze blij. ReNew mocht afgelopen april deelnemen aan het NK in Hoofddorp. Een jaar lang heeft de groep hard getraind om de choreografie van de remix tot in de puntjes uit het hoofd te leren. “Ik was toen wél nerveus, er waren veel anderen die veel beter zijn. Dan ga ik er wel gewoon voor hoor. Als het af is roepen we ‘yel, yel, yel, ReNew kan het wel’, dan ben ik niet meer zenuwachtig.” De meiden moesten een spannende prijsuitreiking afwachten, maar sleepten boven verwachting de zilveren bokaal mee naar Schagen.

Tekst loopt verder onder de foto...


Dolblij met haar bokaal. - vincentdevriesfoto.nl

Doorzetter

Het behalen van de tweede plaats op het NK kwam voor Lilly uit de lucht vallen. Shirley: “De hele ochtend had ze al een griepje en was ze thuis aan het spugen, ze was écht ziek. Lilly zat zo te dubben, ze wilde op een gegeven moment afzeggen maar veranderde al snel van gedachten. Met een bak op schoot zijn we in de auto gestapt, daar eenmaal aangekomen zei ze toch dat het niet ging lukken. Achter de schermen zat ze op de grond, totdat ze nog maar twee minuten had voordat ze op zou moeten. Toen draaide ze ineens de knop om, ze moest en zou mee doen.”

Lilly giechelt, want tijdens het optreden vloog haar schoen uit, maar toch wist ze deze weer om haar voet te binden. Na het optreden was ze helaas weer afhankelijk van de bak die ze mee had genomen. Shirley: “Ze waren eerder een keer derde en vierde geworden. De meiden zelf en wij als ouders hadden niet meer verwacht dat er een podiumplaats in zou zitten. Ze hoorden door de speakers dat ReNew op de tweede plaats was geëindigd. Ik heb Lilly zó gelukkig het podium op zien rennen, ze was door het dolle heen.”

Sinds kort danst de kleine Van den Bliek ook mee met Eventdance en Commercialdance. “Bij Eventdance worden we gevraagd bij evenementen. We hebben gedanst bij de sinterklaasintocht, bij Speelpark de Swaan, kermis Moerbeek en bij het Popweekend. Bij commercialdance dansen we héél snel op hippe liedjes.” Bij het laatstgenoemde dansgenre zit een minimale leeftijdsgrens van negen jaar, maar natuurlijk mag Lilly ook hier weer tussen de grote meiden het podium betreden. 

Toekomst

Als het aan Lilly ligt horen we in de toekomst zeker meer van haar. Haar eerste bokaal is in elk geval een feit. “Mijn droom is om een keer eerste te worden op het NK”, besluit ze.