Humanitas wil samen armoede aanpakken

Nieuws
Samen aan de keukentafel helpen we je verder
Samen aan de keukentafel helpen we je verder (Foto: Humanitas)

SCHAGEN - Steeds meer inwoners in Schagen komen niet rond met hun geld. Het inkomen van die inwoners is vaak niet voldoende om de rekeningen en boodschappen te betalen. Dat komt omdat het leven steeds duurder wordt, en ook omdat veel inwoners geen gebruik maken van allerlei regelingen die er zijn. Het is zelfs zo dat maar liefst 70 procent van de mensen in geldnood geen gebruik maakt van de financiële hulp die voor hen bedoeld is en daardoor groeit de bestaansonzekerheid.

“Het probleem is vaak dat veel mensen niet weten dat ze financiële steun of hulp bij geld- en regelzaken kunnen krijgen, voor veel inwoners is het systeem ingewikkeld. Daar komt nog bij dat niet iedereen de overheid vertrouwt. Inwoners zijn bang iets fout te doen of dat ze bijvoorbeeld een regeling moeten terugbetalen. En dan is er vaak nog de schaamte om aan te kloppen voor hulp. Daar wil Humanitas Schagen iets aan doen,” aldus Brian de Wit, coördinator Geldzorgen van Humanitas.

“Dat willen we doen met de aanpak Samen Erop Vooruit,” vervolgt Lynn Buiter, eveneens coördinator Geldzorgen van Humanitas. “Het is een aanpak waarbij we (vrijwilligers)organisaties en werkgevers betrekken om nog meer inwoners in de gemeente Schagen te kunnen vinden, bereiken en toe leiden naar de juiste financiële hulp. Wij willen zoveel mogelijk inwoners een potjescheck laten doen. Onze vrijwilligers kunnen ondersteunen in soms uitzichtloze financiële situaties en doen dat bovendien gratis.”

Brian de Wit: “Er zijn allerlei sleutelfiguren in onze gemeente die de ogen en oren zijn en subtiele signalen kunnen oppikken. Wat bedoelen we daarmee? Op veel plekken in Schagen komen werknemers of vrijwilligers inwoners tegen die moeite hebben met rondkomen. Maar hoe ga je daar mee om? Denk bijvoorbeeld aan de penningmeester van een vereniging. Als iemand de contributie niet betaalt, stuur je dan vanuit gewoonte een herinnering of kan je meer doen? Of als je in een andere context merkt dat iemand al heel lang op die kapotte schoenen blijft doorlopen. Hoe maak je dit soort onderwerpen bespreekbaar? En nog belangrijker: hoe verwijs je dan door naar hulp? Met de aanpak Samen Erop Vooruit geven we handvatten om op een laagdrempelige manier het gesprek aan te gaan en hulp aan te bieden.”

Help mee!

Humanitas is op zoek naar sleutelfiguren en organisaties die geïnteresseerd zijn in deze aanpak en met hen mee willen doen en hun ogen er oren willen worden, zodat Humanitas zoveel mogelijk mensen in Schagen kan helpen en er samen op vooruit gaan. Maandag 27 november organiseren zij een bijeenkomst waarbij Humanitas geïnteresseerden bijpraat over deze aanpak, welke tools zij inzetten en hoe ook jij en of jouw organisatie een bijdrage kan leveren.

Ben jij geïnteresseerd? Doe je mee? Je kunt je hiervoor aanmelden via kopvannoordholland@humanitas.nl onder vermelding van SEV. De bijeenkomst is op 27 november van 19:30 – 21:00. De locatie is Onder de Acacia´s, Acaciaplein 400 in Schagen.