Expositie en jubileum van Fotoclub Schagen

Nieuws
Wethouder Puck de Nijs - Visser opent de jubileum expositie van AFV Schagen.
Wethouder Puck de Nijs - Visser opent de jubileum expositie van AFV Schagen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - De Algemene Fotovereniging Schagen (AFV Schagen) viert dit jaar haar zestigjarig jubileum, met als hoogtepunt een buitengewoon feestelijke expositie op 24, 25 en 26 november in het prachtig gerenoveerde Makado-winkelcentrum. Het was een geslaagd weekend. De fotoclub hield ook opnieuw een competitie met als thema ‘straatfotografie’. 

De jaarlijkse traditie van de fotoclub, de expositie, had enkele jaren stilgelegen door de uitdagingen van Corona en de renovatie van het winkelcentrum. Het was des te verheugender dat dit jubileumjaar een heropleving van deze traditie mogelijk maakte. Ter ere van het zestigjarig jubileum werd de expositie op 24 november om 11.00 uur officieel geopend door wethouder Puck de Nijs. In samenwerking met muziekhuis Jan Piet Beers had de gemeente Schagen een piano beschikbaar gesteld, waarop liefhebbers hun muzikale talent konden laten horen ter verfraaiing van deze speciale jubileumexpositie.

Het Douglaspleintje werd omgetoverd tot expositieruimte en was gedurende de openingstijden van het winkelcentrum toegankelijk voor bezoekers. Bezoekers werden uitgenodigd om hun favoriete foto aan te wijzen en zo kans te maken om deze bijzondere foto te winnen. Een prachtige gelegenheid om te genieten van creatieve beelden en wellicht zelfs een stukje muziek.

Tekst gaat door onder de foto.

Fotoclub Schagen
De winnende foto van Mirjam.- Foto: Mirjam Boerhoop-Oudenaarden 

Competitie

De winnaar van de competitie is Mirjam Boerhoop-Oudenaarden. Ze maakte de winnende foto in Amsterdam. Zowel de jury als de leden benoemden de straatfoto als de nummer één. Mirjam geeft toelichting op haar foto: “In Amsterdam is veel te zien en te beleven, ook op een regenachtige dag. Met mijn camera goed ingepakt, wilde ik een bewegende tram vastleggen, maar waar de mensen wel scherp op staan, want het thema was straatfotografie en daarbij spelen mensen in het straatbeeld een grote rol. De foto heb ik omgezet in zwart-wit en daarbij het jongetje in kleur gelaten, omdat hij daar zo mooi zat in zijn gele jasje.”

Het bestuur van de fotoclub stelt elk halfjaar een schema op met activiteiten. Soms organiseren ze een beamercompetitie, die zowel met als zonder thema kan zijn. Op andere momenten zetten ze audiovisuele series op met geluid of een technisch aspect waarin deelnemers Photoshop of Lightroom op een creatieve manier moeten gebruiken.