Wereldlichtjesdag in Schagen

Nieuws
Foto ter illustratie - kaarsjes branden.
Foto ter illustratie - kaarsjes branden. (Foto: Ed Bausch)

SCHAGEN - Gedenkpark de Hoep in Schagen zal zondag 10 december een bijzonder eerbetoon organiseren ter gelegenheid van Wereldlichtjesdag. Om 19:00 uur zal een prachtig lint van licht worden gecreëerd met fakkels en lantaarns op het terrein van het gedenkpark. Wereldwijd worden op dit moment kaarsjes aangestoken om alle overleden kinderen in de wereld te herdenken.

Op deze avond herdenk je met elkaar alle overleden kinderen door een kaarsje aan te steken en de namen te noemen en te zingen. Het maakt niet uit hoe oud het kind was of hoe lang het geleden is. Het overleden kind is immers altijd in je hart en in je gedachten. 

De wereld wordt zo letterlijk even wat lichter voor mensen, die een kind hebben verloren. Daarnaast is er het besef, dat je dan niet alleen bent met je verdriet. Iedereen is van harte uitgenodigd. Broertjes, zusjes, grootouders, andere familieleden en mensen die zich verbonden voelen zijn allemaal welkom. Sommige mensen herdenken een volwassen kind, anderen zijn er voor een kindje dat niet eens de kans kreeg voor zijn eerste ademhaling. Er zijn mensen voor wie het verlies nog zo vers is en anderen voor wie dat al jaren geleden was. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven hetzelfde en verbinden mensen die elkaar verder niet kennen. 

Programma

De Gemeente Schagen besteedt, in samenwerking met Still be Loved en Liaison Rouw-en Uitvaartbegeleiding ook aandacht aan Wereldlichtjesdag. Nu de begraafplaatsen in de gemeente Schagen Gedenkparken worden genoemd een toepasselijk moment om hier elkaar te ontmoeten en met elkaar te gedenken. De initiatiefnemers hopen je zondag 10 december aanstaande vanaf 18.30 uur bij de begraafplaats de Hoep, de Hoep 6 in Schagen met ouders, grootouders, familie, vrienden en andere belangstellenden te ontvangen. Om 18.50 uur loopt iedereen gezamenlijk met brandende fakkels en lantaarns de begraafplaats op. Hier kun je kaarsjes aansteken en kun je de naam van je overleden kind (laten) noemen. Er is een moment van stilte. Ook worden er liederen en een gedicht ten gehore gebracht.