Wethouder Puck de Nijs: van Hotelschool tot gemeentehuis

Nieuws
Wethouder Puck de Nijs-Visser
Wethouder Puck de Nijs-Visser (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN - Puck de Nijs–Visser (34) is een van de wethouders van de gemeente Schagen. Binnen haar portefeuille vallen de disciplines jongeren, sport en werkgelegenheid. Ze is geboren in ’t Veld en na haar middelbare schooltijd in Schagen reisde ze een half jaar door Australië. “Ik vind het knap als mensen al op jonge leeftijd precies weten wat ze willen. Ik hoopte na mijn reis antwoorden te krijgen op deze vragen”, vertelt ze. Inmiddels is ze al enkele jaren een bekend gezicht in de regio. “Na mijn cursus Politiekactief wist ik het zeker: de gemeentepolitiek heeft mijn aandacht gewonnen.”

Door: Anne Smit

Puck is getrouwd, woont in Warmenhuizen en heeft twee kinderen. In Schagen volgde ze eerst het vmbo en daarna stroomde ze door naar de havo. Na het behalen van haar diploma wist ze niet goed wat ze nu écht wilde. “Ik heb mijn spullen gepakt en ben een half jaar door Australië gaan reizen. Dat was een geweldige tijd.” Ze geeft aan dat ze kan opkijken naar mensen die al op jonge leeftijd weten wat ze willen. “Mijn kennis en interesses liggen erg uiteen. Datzelfde geldt voor muzieksmaak. Ik vind veel dingen leuk. Wat ga je dan doen na je middelbareschooltijd? Door mijn reis naar Australië kwam ik er achter dat de Hogere Hotelschool iets voor mij was.” Deze opleiding is meer dan alleen horeca. Je leert er stof over economie, recht, communicatie en business. De studie heeft De Nijs-Visser gevolgd in Leeuwarden. “Ik woonde in de binnenstad, ook dit was een geweldige periode”, lacht ze. Een typische student was ze echter niet, Puck en haar vrienden genoten meer van heerlijk eten dan van uitgaan in het centrum. 

Lijsttrekker

Na haar studie ontdekte ze de cursus Politiekactief, wat voor Puck het eerste moment was waarop ze in aanraking kwam met politiek. Je leert in deze cursus waar gemeenten voor staan en wat voor zaken er door de gemeentepolitiek beslist worden. “Toen ben ik het CDA Schagen gaan volgen, evenals de fractievergaderingen. In 2018 kwam ik op de lijst als raadslid, op plek zeven. In de recente gemeenteraadsverkiezing van 2022 was ik lijsttrekker.”

Raadslid kun je alleen worden binnen de gemeente waar je woont. De raadsleden worden gekozen en gekozen partijen vormen een coalitie. De coalitiepartijen leveren wethouders aan. Om wethouder te worden, moet je gekozen worden bij de gemeenteraad door de gemeenteraadsleden. Vervolgens benoemen zij jou als wethouder voor vier jaar. Je hoeft geen lid van de gemeenteraad te zijn om gekozen te worden als wethouder.

Tekst loopt door onder de foto.


Ze hoopt in 2026 opnieuw verkiesbaar te zijn. - vincentdevriesfoto.nl

Voor de inwoners

Vanaf 2022 is Puck de Nijs-Visser tot zeker 2026 wethouder van jongeren, sport en werkgelegenheid. “Mijn werk is leuk en veelzijdig. Enkele van mijn taken omvatten onderwijshuisvesting, vervanging of renovatie van scholen, jeugdzorg, preventie en werkgelegenheid. Met het laatstgenoemde houd ik me bezig met onze pro-bedrijven. Dat zijn bedrijven die aangesloten zijn bij de Gemeenschappelijke Regeling Gesubsidieerde Arbeid (De GRGA is een samenwerking van de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen ter uitvoering van de Wet Sociale Werkvoorziening, de regeling Beschut Werk en de voorziening Duurzaam aan het werk met Loonkostensubsidie red.)” De missie van deze collegeregeling is mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een duurzame baan te bieden. Duurzaam wordt hier in dezen gedefinieerd als een baan die past bij hun kennis en vaardigheden, een vaste baan waarbij de werkomstandigheden ervoor zorgen dat de werknemer optimaal kan functioneren.

De portefeuille van Puck valt onder het sociale domein. “Je verdeelt de portefeuilles met elkaar. Het sociale domein vind ik mooi, al hebben alle portefeuilles wel iets dat elkaar raakt. Je doet het voor de inwoners.”

Kinderen

Voor De Nijs-Visser is het meer dan normaal dat mensen haar in haar vrije tijd aanspreken. Ze is immers een bekend gezicht en bekleedt een ambt waarbij ze zich inzet voor het volk. “Mensen komen wel eens naar me toe, dat vind ik ook goed. Als ik met mijn kinderen ben vraag ik soms of we het gesprek op een ander moment kunnen vervolgen. In mijn functie vind ik het belangrijk dat je er bent voor de inwoners en dat je openstaat voor een dialoog. Je moet kunnen uitleggen waarom je iets doet. Natuurlijk moet een gesprek wel in goede harmonie verlopen”, legt ze uit. 

Dankzij lieve familie is het voor haar mogelijk, om naast een gezinsleven, een flexibele baan te hebben. “Zij staan voor mij klaar als ik spontaan een afspraak op een andere tijd heb. Ik kan zeggen dat er een goede balans is tussen werk en privé. Soms neem ik mijn kinderen mee. Volgende week is het Gouden Kans Project, dan zijn ze erbij. Het is belangrijk voor hun ontwikkeling dat ze zien waar ik mij mee bezig houd.”

Elkaar helpen

Het contact met mensen, de verbinding, de verschillende domeinen en de diversiteit zijn voor Puck de Nijs-Visser een aantal elementen die haar werk leuk en uitdagend maken. “Mensen met elkaar in contact brengen, dat samenspel is mooi om te zien. Ik kom op verschillende plekken waar men altijd nieuwsgierig mag zijn. We regelen zaken op een bepaalde manier, maar waarom doen we dat zo? Is het goed wat we doen? Bij de overheid valt Schagen soms net buiten bepaalde rekenmodellen, hoe regel je dat met creatieve oplossingen? Ik vind het fijn om daar naar te kunnen kijken”, beaamt Puck.

Het noemen van één specifiek mooiste moment uit haar tijd als wethouder vindt ze lastig. Ze vertelt dat dat er zeker meer momenten zijn geweest die haar nog goed bijstaan. “Als ik dan iets moet noemen denk ik aan de opening van de nieuwe basisschool De Ark en project Groenoord. Bij het laatste zijn we bezig met het realiseren van een open sportpark. We zijn een gemeente met veel dorpen. Het valt mij op dat we met zoveel vrijwilligers in verschillende dorpen hele mooie dingen voor elkaar krijgen. Mensen in deze omgeving zijn bereid elkaar te helpen, daar word ik blij van.”

NK legpuzzelen

De politiek is weerbarstig vertelt Puck. Ze noemt het voorbeeld van de landelijke uitslagen. “Het is een mooi ambt, je doet het in elk geval voor vier jaar. Ik hoop in 2026 opnieuw verkiesbaar te zijn”, glimlacht ze. 

Naast haar baan heeft Puck het ook druk met iets anders: het NK legpuzzelen. De wethouder is dol op Jan van Haasteren puzzels. In februari vinden de voorrondes plaats van het NK legpuzzelen. In totaal doen 752 teams mee, in vijftien voorrondes. In een team van vier personen strijd je voor de winst. Vorig jaar werd het team van Puck zesde in een voorronde. “We moeten zo snel mogelijk de puzzel in elkaar zetten en dit jaar hopen we op een podiumplaats”, besluit ze.