Astrid Cattel: van burgemeestersdochter tot kleinkunstster

Nieuws
Astrid keert terug naar Schagen.
Astrid keert terug naar Schagen. (Foto: Han Giskes)

SCHAGEN – Ze werd geboren in Gouda, maar met een vader als burgemeester staat je woonplaats niet vast. Vader Wim Cattel werd in 1973 benoemd tot burgemeester van Sint Maarten. Astrid Cattel verhuisde als klein meisje richting de Noordkop. Ze droomde over de wereld van toneel en muziek, maar in die tijd ging je niet zomaar naar de Toneelschool. Na een loopbaan in marketing ontdekte ze haar ware roeping en bewijst ze nu dat je nooit te oud bent om je dromen na te streven. Zondag 3 maart brengt ze haar kleinkunstvoorstelling ‘De dochter van de burgemeester’ naar het Scagon theater.

Theatermaker bruist van energie

Astrid bracht haar jonge jeugd door in Sint Maarten, waar haar vader zes jaar burgemeester was. In juni 1979 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Beemster. Haar verdere jeugd doorliep Astrid daar. Kan opgroeien in een warm, maar nuchter Noord-Hollands gezin de uitkomst bieden voor een keurig meisje dat zich ongemakkelijk voelt wanneer jongens naar haar kijken en denkt dat ze een vlek op haar trui heeft?

Op jonge leeftijd wist ze het eigenlijk al, de wereld van toneel stond op haar voorhoofd geschreven, hoewel ze een enigszins verlegen meisje was. Ze neemt het niemand kwalijk, maar in die tijd was het niet altijd vanzelfsprekend om onderwijs te volgen op de toneelschool. Cattel belandde op leidinggevende functies binnen de PR- en marketingwereld. Ze voelde al snel dat ze spijt had van deze keuze. Op een goed moment liep ze zingend met een koffiekar door het bedrijfspand. “Dat was het omslagpunt, ik voelde dat ik iets anders moest gaan doen. Als je het mijn oud-collega’s vraagt zullen zij beamen dat dit een betere optie was. Nadat ik op latere leeftijd mijn twee dochters had groot gebracht, stond niets mij in de weg om mijn hart te volgen”, glimlacht ze. Astrid is te herkennen aan deze brede glimlach, wanneer ze over haar vak praat verdwijnt deze niet van haar gezicht.

De stoute schoenen

Astrid Cattel is geen nieuwe naam. Tijdens haar verlate toneelopleiding kwam ze terecht bij De TV Kantine als de vaste stand-in van Irene Moors. Daarnaast was ze eigenaar van een regionale jeugdtheaterschool in het Gooi. “Ik was alleen maar anderen aan het opleiden, op een gegeven moment wilde ik mijn eigen vleugels uitslaan. Met pijn in mijn hart verkocht ik de school en verlegde mijn focus op persoonlijke zang, acteren, theater en presentatie.” Ze trok direct haar stoute schoenen aan en deed auditie voor een productie welke een hommage bracht aan Toon Hermans. Twee jaar lang heeft ze met de inmiddels overleden Maurice Hermans, de zoon van Toon, getoerd en gezongen door het hele land.

Zondag 3 maart kun je de kleinkunstvoorstelling ‘De dochter van de burgemeester’ van Cattel aanschouwen in het Scagon Theater. Pure oprechtheid is wat de voorstelling uitstraalt met een knipoog naar cabaret. “Ik realiseer mij dat mensen een middag uit zijn, van nature heb ik een hoop energie, maar ik ben niet de grappenmaker. Ik vertel eigen levensverhalen. Als Sarah kijk ik terug op de eerste helft van mijn leven en op mijn leven als burgemeestersdochter”, vertelt ze. Ware gevoelens zijn voelbaar bij onderwerpen als dementie, verlies en het loslaten van pubers. Maar ook het loslaten van een niet altijd onbezorgde jeugd. Op jonge leeftijd werd ze het dorp binnengereden, zittend in een koets als de kersverse dochter van de burgemeester. Dit zorgde voor een opvallend verschil met de medeleerlingen. Zit je daar op te wachten als kind? “Ik ben een gevoelsmens, dat draag ik over in de voorstelling.”

Tekst gaat door onder de foto.


De brede glimlach waaraan Cattel te herkennen is. - (Foto: Han Giskes)

Rakende inhoud

Het doel van de opvoering is bezoekers meegeven dat iedereen gelijk is. “Dat is soms mijn eigen valkuil. Ik heb altijd gevoeld dat ons gezin een voorbeeldfunctie had, mede daardoor heb ik mijn creativiteit onderdrukt. Ik leefde een combinatie van serieus en voorbeeldig zijn. Deze normen en waarden zijn niet verkeerd, ik ben los van mijn vaders functie blij dat ik dat heb mogen meekrijgen. Ik betrap mijzelf er op dat wanneer ik in mijn oude dorpen kom, ik voor anderen invul dat zij mij zien als de dochter van de burgemeester. Terwijl we allemaal gelijk zijn! Ik ben niet beter dan wie dan ook.” Met de inhoud van haar show wil Cattel mensen raken.

Haar ervaring bij De TV Kantine zorgde er niet voor dat zij met haar buitengewone enthousiasme meteen op het podium terecht kwam. Het was voor haar hard werken om als laadbloeier boekingen te krijgen. Toch lukte het Astrid! In 2023 stond ze voor het eerst solo op de planken met haar eigen cabaretprogramma ‘ECHT, iets is mooi als het echt is’. ‘De dochter van de burgemeester’ is Cattel’s tweede soloprogramma. “Door mijn ervaring bij De Tv Kantine denken veel bezoekers dat ik met een dubbele salto het podium op kom rennen, maar ik breng geen zwaar cabaret, het is een fijne voorstelling met een lach en een traan.”

Vader Cattel

Deze kleinkunstvoorstelling is voor Astrid een bijzondere. Haar vader was ziek. Ze wist hoe serieus de situatie was, tijdens de opbouw van de voorstelling had ze extra tijd ingecalculeerd, voor het geval dat. “Mijn vader was gelukkig op de hoogte dat ik deze show op de planken zou brengen. Hij genoot werkelijk van de voorbereidingen. Hij heeft ook een aantal liedjes gehoord, helaas overleed hij in november 2023”, vertelt Cattel.

De repetities vormden ondanks de hectische periode tevens het rouwproces. In deze tijd heeft ze een nummer over dementie geschreven. “Daar zit veel gevoel bij, ik ben zo trots op dat nummer.” Met gesproken tekst, eigen muziek en zang laat Astrid je deze middag magisch beleven.

Terug naar Schagen

Tijdens de creatieve aanloop naar deze voorstelling is ze gecoacht door Karin Bloemen. “Het is altijd fijn als iemand anders even naar je teksten kijkt. Karin schijnt er een lichtje op, ik heb veel aan haar”, legt Cattel uit. Deze dochter van de burgemeester vindt zondag 3 maart haar weg terug naar de plek waar een deel van haar jeugd ligt. “Op de heen- of terugweg bezoek ik zéker onze oude ambtswoning nog even. Als ik terugdenk aan die tijd kan ik mij goed herinneren dat het altijd leuk was in Schagen, vooral bij Markt rondom de kerk”, glimlacht ze.

Ze hoopt dat mensen met het stuk de emotie ervaren en situaties uit het leven herkennen. “Nu mijn vader is overleden leer ik ook veel nieuwe dingen. We ontvangen post waaruit blijkt dat mijn vader altijd zó betrokken was. Ik realiseer mij nu dat ik nooit mijn vader kan zijn, ik ben geen burgemeester, ik ben Astrid. Toch kan ik dat stukje betrokkenheid wel voortzetten, als mijzelf.”

Cattel is blij dat ze kan delen, want dat is volgens haar de reden dat ze graag het podium betreedt. “Woorden delen als brave burgemeestersdochter die bruist van energie”, besluit ze met een grijs. In het kader van ‘je bent nooit te oud om te leren’ heeft ze zeker nog dromen. Want, hoe fantastisch zou het zijn als ze ooit op televisie zou mogen presenteren?

Tickets via: www.scagondeluxe.nl.

Door: Anne Smit