NL Doet activiteiten in Zwanenwater in Callantsoog

Nieuws
De zandhagedis.
De zandhagedis. (Foto: aangeleverd)

CALLANTSOOG - Natuurliefhebbers die de handen uit de mouwen willen steken kunnen vrijdag 15 maart en zaterdag 16 maart tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, aan het werk in het Zwanenwater. Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers om samen met de boswachters in het Zwanenwater te plaggen voor de zandhagedis.

Natuurgebied het Zwanenwater is een afwisselend duingebied bij de kustplaats Callantsoog. Het is vooral bekend om de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa die midden in het duingebied net achter de zeereep liggen. In de duinen leeft de zandhagedis, die los en open zand nodig heeft om zijn eieren te leggen. Maar door een teveel aan stikstof en het ontbreken van gravende konijnen groeit ook hier het duin dicht.

Boswachter Lucien Knol: “Door kleine stukjes duinbegroeiing weg te scheppen tot op het kale zand ontstaan er stukken rul en open zand. Perfect voor de zandhagedis om zijn eieren in te leggen. Niet alleen de zandhagedis is hier blij mee, maar ook de zandbij, heivlinder en rugstreeppad. Help deze soorten te overleven en kom helpen.”

Afval opruimen

Is scheppen niet jouw ding, maar wil je wel wat voor de natuur van het Zwanenwater doen? Kom dan afval opruimen. Regelmatig waait er zwerfafval vanaf het strand het Zwanenwater in. Dit is niet goed voor dieren, die erin verstrikt kunnen raken of denken dat het eetbaar is. Help boswachter Margreet dit afval op te ruimen.

Aanmelden is verplicht en kan via de website van NLdoet: www.nldoet.nl/activiteit/handen-uit-de-mouwen-voor-de-zandhagedis-en-heivlinder

NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen. NLdoet wordt georganiseerd door het Oranje Fonds.