Pannenkoekenfestijn op de Regenboog

Nieuws
De jonge obers staan dit jaar opnieuw klaar om te bakken.
De jonge obers staan dit jaar opnieuw klaar om te bakken. (Foto: aangeleverd)

SINT MAARTEN – Basisschoolleerlingen in het hele land gaan weer massaal pannenkoeken bakken voor de ouderen in de buurt. Dit vindt plaats op vrijdag 8 maart tijdens de Nationale Pannenkoekdag! Het is de 17e keer dat dit bijzondere feest door Koopmans wordt georganiseerd en ook de 17e keer dat de Regenboog uit Sint Maarten met haar leerlingen meebakt.

Door: Anne Smit

De school is trots dat zij al zo lang mee doen met dit evenement. Volgens schoolleider Lonneke Balder zijn er twee belangrijke redenen waarom zij als basisschool aandacht besteden aan Nationale Pannenkoekdag. “Bewustwording creëren bij de kinderen. Ze leren te denken aan een ander en iets voor een ander te doen. Deze dag staat in het teken van (eenzame) ouderen, het is mooi om te zien hoe ze daar middels deze dag mee bezig zijn. Het is burgerschapsvorming, hoe sta je als kind of mens in de maatschappij en hoe ga je met elkaar om? Ze leren erg veel en halen hier iets positiefs uit”, vertelt Balder.

Ten tweede vinden de kinderen het maar al te leuk om dit te organiseren. Ze nemen de jassen aan, begeleiden de ouderen naar hun plekje en verzorgen de setting als een écht restaurant. “De kinderen staan klaar om te bakken. Ze hebben een rol waar ze veel van leren. Hoe dien je iets op en hoe vraag je wat de gasten willen drinken? Zowel de ouderen als de kinderen halen veel uit de Nationale Pannenkoekdag. Dat is echt zo mooi om te zien”, vervolgt ze glimlachend.

Nationale Pannenkoekdag
De gezellige sfeer in de school. - aangeleverd

Eenzaamheid

Maar liefst 1 op de 4 ouderen voelt zich eenzaam. Op de Nationale Pannenkoekdag geven ze daarom opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt, die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, graag een beetje extra aandacht. Pannenkoeken zijn niet alleen lekker, samen eten is ook gezellig! Het brengt jong en oud bij elkaar. Dit is dé dag waarop kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. Gewoon, omdat ouderen best wel eens in het zonnetje gezet mogen worden. En waarmee kan dat nou beter dan met een zelfgebakken pannenkoek?

Vorig jaar ontving de Regenboog ongeveer 50 gasten. In de school kunnen de kinderen op drie plekken bakken. Tja, als elke oudere wil genieten van twee pannenkoeken dan ligt hen een grote klus te wachten. Daar is iets op bedacht! Sommige ouders bakken de pannenkoeken al iets eerder voor. Zo blijft niemands bordje leeg. “De voorbereidingen gaan als een geoliede machine. Het is altijd leuk om hier naartoe te werken, dat kan soms best druk worden. Toch weet ik zeker dat volgende week alles op orde is.”

Leermomenten

Het bestek en de borden mag de school lenen van het dorpshuis om de hoek. De leerlingen halen dit zelf op en brengen het zelf ook weer terug. Hoe lever je gebruikte spullen af? Schoon natuurlijk! Ook dat krijgen de kinderen mee, het is een optelsom van leermomentjes. “Het ene kind beheerst deze vaardigheden al goed, terwijl dit voor een andere leerling nieuw kan zijn. Dat maakt niet uit, daarvoor organiseren wij dit ook.”

Velen ouderen die de afgelopen jaren bij de Regenboog hebben genoten van een pannenkoek vertrokken met een brede glimlach terug naar huis. Het is een feestje voor hen. De ouderen verbinden met de kinderen. “Je ziet ze praatjes maken met onze leerlingen en beide bloeien hier van op.” De jonge obers krijgen waardering voor wat ze doen en de ouderen voelen zich niet alleen. Vanuit zorgboerderij de Vrijheid komt dit jaar ook weer een groep ouderen pannenkoeken eten. Deze zorgboerderij verzorgt dagbesteding voor mensen met dementie en is opgezet door een ouder van de Regenboog. Ook zij genieten en smullen met elkaar en de kinderen van de vers gebakken pannenkoeken.

Naast eten is er ook tijd voor vertier! Kinderen uit groep 5 tot en met 8 bakken de pannenkoeken onder begeleiding van 4 ouders en serveren deze warme lekkernijen uit aan tafel. De jongere kinderen zorgen ervoor dat er liedjes gezongen worden. De bovenbouw organiseert een Ik Hou Van Holland quiz  en zingen bekende nummers. “Het animatieprogramma is de kers op de taart van deze gezellige dag”, besluit Lonneke.

Opgeven

Wil jij als oudere, mee eten? Dan kun je je tot en met maandag 4 maart opgeven via telefoonnummer 0224-551652 (tussen 8.15 en 16.00 uur) of je kunt een briefje in de bus gooien met jouw naam, telefoonnummer en het aantal personen met wie je komt. Ze kijken naar je uit op de Regenboog! Op de Nationale Pannenkoekdag ben je vanaf 12:00 uur welkom aan Stroet 72 te Sint Maarten.

Basisschool De Regenboog
Beslag maken, bakken en serveren. - aangeleverd