"We zijn hartstikke blij met alle welwillende mensen' - Hospice Schagen in kerstsferen dankzij gulle gevers
Nieuws

SCHAGEN - "Wat doen we met kerst? Hebben we eigenlijk wel een boom?" Deze vragen kwamen onlangs ter tafel in Hospice Schagen. "Nee, die hebben we niet", was het antwoord van algemeen coördinator Annemieke Eveleens. "Nou, er zijn in Schagen toch zat plekken waar kerstbomen verkrijgbaar zijn? Ik ga er wel achteraan", bood facilitair medewerker Sjoerd van Zanten spontaan aan.
Sjoerd besloot zijn netwerk aan te spreken met als gevolg: vijf kerstbomen in de tuin voor de gastenkamers en één heel grote bij de ingang van Hospice Schagen. Geheel belangeloos geschonken en neergezet, compleet met verlichting. "Nadat ik er mee aan de gang ging, was het zo rond. Mooi toch?", zegt Sjoerd van Zanten, die zich samen met Henk Breedveld als vrijwilliger inzet voor de klussen in en om het Hospice. "Henk is het aanspreekpunt voor alles wat binnen in het Hospice moet gebeuren moet en ik heb de buitenboel onder mijn hoede. Dus toen die vraag van de kerstbomen op tafel kwam, besloot ik Krijn Blokker te bellen. Ik vroeg hem of hij misschien aan het eind van de verkoop nog vijf bomen over zou hebben die we in de tuin voor het raam van de appartementen konden neerzetten. Krijn schonk zonder nadenken meteen vijf bomen, want hij wilde onder geen beding 'overblijvertjes' weggeven. Ik vroeg 'm ook nog of hij een heel grote kerstboom kon leveren, maar deze levert hij niet meer. Krijn kon er wel één regelen voor ons en dat heeft hij ook gedaan."


Schager Uitdaging

Echt super", gaat Sjoerd verder. "Maar ja, de bomen moesten wel worden neergezet en verlichting was ook nog een puntje. Tijdens de Schager Uitdaging die ik laatst bezocht in Tuitjenhorn liep ik tegen de juiste mensen aan. Met hovenier Jos Limmen uit Dirkshorn kwam een match tot stand, want hij zorgde ervoor dat de bomen werden neergezet en een maand kunnen blijven staan. Dat geschiedde in samenspraak met onze drie tuinmannen van het Hospice: Piet, Gerard en Cees. Ook de verlichting kwam via de Schager Uitdaging tot stand: deze is aangeschaft en opgehangen door Pieter Tuin Tuinstyling uit Warmenhuizen. En dat is nog niet alles, want Pieter staat daar ook de komende jaren borg voor. We zijn echt hartstikke blij met deze welwillende mensen die alles weggeven." Algemeen coördinator Annemieke Eveleens kan een en ander alleen maar beamen. "In de gastenkamers zelf hebben we ook het een en ander aan kerstversiering aangebracht zoals een kunstboom en een houten kerstboompje met lichtjes. Ook is elke gastenkamer voorzien van een kerststukje. Alles heel subtiel om het verblijf tijdens de feestdagen toch wat te veraangenamen. De echte kerstbomen voor de ramen maken het plaatje compleet."
Gouden randen

Annemieke Eveleens is maar wat blij met de inzet van de 70 vrijwilligers (inclusief bestuur en de 'Vrienden van', red.) waarop Hospice Schagen een beroep kan doen. Samen met Simone Berkhout vormt zij een van de drijvende krachten achter de realisatie van Hospice Schagen. "We kennen elkaar vanuit de zorg en gaan al zo'n 30 jaar terug. Tijdens gesprekken over het werk kwamen we steeds vaker tot de conclusie dat terminale patiënten op de verkeerde plek lagen. Omdat Schagen een enorme regiofunctie bekleedt, kreeg het idee om een Hospice in Schagen te realiseren steeds meer vat op ons. Na een bezoek aan een Hospice in Beverwijk kregen we een gouden tip mee: het vormen van een werkgroep met daarin mensen die ertoe doen. Een groep van 'wijze' mannen en vrouwen met ieder hun eigen expertise, met alle disciplines breed vertegenwoordigd. In 2011 werd een stichtingsbestuur opgericht en twee jaar later wisten we dat de Hospice er ook daadwerkelijk zou komen. De PIUS-stichting stond garant voor de grondaankoop en nieuwbouw en Schager architect Maarten Overtoom heeft het gebouw ontworpen. Dankzij initiatieven als de Schager Uitdaging, de vele sponsors en hulp van de gemeenten Schagen en Hollands Kroon konden we medio juli van het afgelopen jaar de deuren officieel openen aan de Johan Vermeerstraat. De Hospice opende september 2014 haar deuren op de tijdelijke locatie in zorgcentrum De Bron. Vanaf dat moment vormt Hospice Schagen een luisterend oor voor gasten waar herinneringen met grote gouden randen worden gemaakt."

Dankbaar

Om een hospice goed te kunnen laten draaien is veel geld nodig. Annemieke: "De begroting laat zien dat we jaarlijks zo'n 50.000 euro te kort komen. We moeten het dus hebben van donaties, goede doelen-acties en initiatieven als 'De Vrienden van Hospice Schagen'. Zij financieren voorzieningen die het welzijn en comfort van de gasten, medewerkers en vrijwilligers verhogen. Op verschillende manieren kan men een 'vriend' worden, met giften, onze 'club van 100', maar ook met allerlei andere activiteiten. We blijven bedelen", glimlacht de bevlogen algemeen coördinator.
De bevlogenheid die de coördinatoren Annemieke Eveleens en Germa Jongejan in Hospice Schagen aan de dag leggen, gaat zeker ook op voor alle medewerkers die vrijwillig dag en nacht in touw zijn om terminale gasten op een persoonlijke manier in een huiselijke omgeving zorg te kunnen bieden. "Ieder mens heeft het recht om in een menswaardige en respectvolle omgeving afscheid te nemen van het leven. Het is zo belangrijk om in alle rust naar het einde toe te kunnen gaan. Zeker ook voor de familieleden die achterblijven, want die moeten verder. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: kom eens kijken." Niet zonder trots besluit ze: "Ik loop nog regelmatig door het gebouw en zeg dan tegen mezelf: 'wat is het gaaf!'. En hoe gek het ook klinkt: ik voel me heel rijk en bevoorrecht dat ik deel mag uitmaken van het laatste stukje. Wij doen dat met z'n allen op een zo humaan en waardig mogelijke manier."
Meer informatie over Hospice Schagen is te zien op www. hospiceschagen.nl