Reanimatie door omstanders helpt echt

Nieuws

SCHAGEN - In de gemeente Schagen zijn 450 vrijwilligers die met een AED kunnen werken. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Omdat reanimatie door omstanders echt levensreddend kan zijn, ziet gemeente Schagen dit aantal graag stijgen.
Er zijn 89 AED apparaten, verspreid over de gemeente. Enkele jaren geleden zijn deze apparaten, verspreid in de gemeente opgehangen en zijn mensen opgeleid om met dit apparaat te werken. Die mensen worden opgeroepen via hun mobiele telefoon als ergens in hun buurt iemand een hartaanval heeft gekregen. Op dat moment is ook 112 al gebeld (als er een melding wordt gedaan bij 112, verstuurt de meldkamer gelijk met de ambulance ook de oproep voor de AED-vrijwilligers uit), maar de ambulance kan niet zo snel zijn als omstanders. En de eerste minuten kunnen echt levensreddend zijn. Nu fasegewijs de kasten worden vervangen, worden gelijktijdig nieuwe vrijwilligers gezocht die willen leren om met de AED te werken en daarmee levens te kunnen redden. "Ik hoop dat er veel hulpverleners bij komen", zegt wethouder Ben Blonk. "Liever te veel dan te weinig." De nieuwe kasten werken zonder sleutel (dat scheelt tijd) en zijn 24/7 bereikbaar. Ook is er een handige app voor de vrijwilliger, die bij een oproep meteen op een buurtkaart kan zien waar de AED hangt en waar het slachtoffer is.
Frank Riedijk van de Veiligheidsregio kwam vrijdagavond 19 februari aan AED’ers vertellen hoe goed het is dat omstanders direct kunnen reanimeren. In ons land wordt in 85 procent van de gevallen eerst gereanimeerd door omstanders, daarna neemt de ambulancedienst het over. "Die start is het hoogste percentage ter wereld", zei Riedijk. Hij vertelde dat, dankzij de AED, het aantal overlevenden stijgt. En dat 91 procent van de burgerhulpverleners positief is over hun uitgevoerde reanimatie. Zelfs als die niet tot een overlevende heeft geleid, was er toch een goed gevoel dat het is geprobeerd. Wie ook wil leren om een AED te bedienen en levens wil redden, kan terecht op www.schagen.nl. Woensdag 16 maart wordt een basiscursus gegeven in Sint Maartensbrug. Aanmelden kan via hillie.stalinga@hccnet.nl. Wie al met een AED kan werken en vrijwilliger wil worden in Schagen kan zich aanmelden via www.hartslagnu.nl.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Kerstmarkt in Dorpshuis Waarland Uit 17 uur geleden
Afbeelding
Inzameling Ons Eigen Keuken succesvol Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Scholierentoernooi tafeltennis in ‘t Zand Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Crisisnoodopvang in Petten verlengd Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lezing ‘Leren lezen door de eeuwen heen’ Algemeen 5 dec, 15:33
Afbeelding
Brand in verzorgingstehuis in Schagen 112-nieuws 5 dec, 15:29
Afbeelding
Op zoek naar de grijze duinen Algemeen 5 dec, 15:19
Afbeelding
Pas op, waarschuwing voor misleiding Algemeen 5 dec, 14:23
Afbeelding
Sfeervolle kerstmarkt bij Woonzorggroep Samen Algemeen 5 dec, 13:36
Afbeelding
Kerstwandeling 2022 in Waarland Algemeen 5 dec, 13:09
Afbeelding
Binnenkort start Glaspoort met de aanleg van glasvezel in Schagen Algemeen 5 dec, 12:00
Afbeelding
Treinpassagier steekt Cobra af 112-nieuws 3 dec, 09:31
Afbeelding
Drystack profiteert nog steeds van winst OVNH: ‘Zelfs vanuit Australië was er interesse’ Algemeen 2 dec, 16:10
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief