Reanimatie door omstanders helpt echt

Nieuws

SCHAGEN - In de gemeente Schagen zijn 450 vrijwilligers die met een AED kunnen werken. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Omdat reanimatie door omstanders echt levensreddend kan zijn, ziet gemeente Schagen dit aantal graag stijgen.
Er zijn 89 AED apparaten, verspreid over de gemeente. Enkele jaren geleden zijn deze apparaten, verspreid in de gemeente opgehangen en zijn mensen opgeleid om met dit apparaat te werken. Die mensen worden opgeroepen via hun mobiele telefoon als ergens in hun buurt iemand een hartaanval heeft gekregen. Op dat moment is ook 112 al gebeld (als er een melding wordt gedaan bij 112, verstuurt de meldkamer gelijk met de ambulance ook de oproep voor de AED-vrijwilligers uit), maar de ambulance kan niet zo snel zijn als omstanders. En de eerste minuten kunnen echt levensreddend zijn. Nu fasegewijs de kasten worden vervangen, worden gelijktijdig nieuwe vrijwilligers gezocht die willen leren om met de AED te werken en daarmee levens te kunnen redden. "Ik hoop dat er veel hulpverleners bij komen", zegt wethouder Ben Blonk. "Liever te veel dan te weinig." De nieuwe kasten werken zonder sleutel (dat scheelt tijd) en zijn 24/7 bereikbaar. Ook is er een handige app voor de vrijwilliger, die bij een oproep meteen op een buurtkaart kan zien waar de AED hangt en waar het slachtoffer is.
Frank Riedijk van de Veiligheidsregio kwam vrijdagavond 19 februari aan AED’ers vertellen hoe goed het is dat omstanders direct kunnen reanimeren. In ons land wordt in 85 procent van de gevallen eerst gereanimeerd door omstanders, daarna neemt de ambulancedienst het over. "Die start is het hoogste percentage ter wereld", zei Riedijk. Hij vertelde dat, dankzij de AED, het aantal overlevenden stijgt. En dat 91 procent van de burgerhulpverleners positief is over hun uitgevoerde reanimatie. Zelfs als die niet tot een overlevende heeft geleid, was er toch een goed gevoel dat het is geprobeerd. Wie ook wil leren om een AED te bedienen en levens wil redden, kan terecht op www.schagen.nl. Woensdag 16 maart wordt een basiscursus gegeven in Sint Maartensbrug. Aanmelden kan via hillie.stalinga@hccnet.nl. Wie al met een AED kan werken en vrijwilliger wil worden in Schagen kan zich aanmelden via www.hartslagnu.nl.