Boswerkzaamheden in Uitlandse bos

Nieuws

CALLANTSOOG - Staatsbosbeheer start dit najaar met boswerkzaamheden in het Uitlandse bos bij het Kooibosch in Callantsoog. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats en dragen bij aan de natuurlijke ontwikkeling van het bos. Tijdens de werkzaamheden worden verspreid door het bos bomen geoogst. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. De werkzaamheden duren uiterlijk tot 1 maart 2017.
Het Uitlandse bos is dertig jaar geleden aangeplant als natuurlijk en recreatief bos. Inmiddels heeft het zich ontwikkeld tot een gemend loofbos waarin boomsoorten voorkomen zoals de ruwe berk, zomereik, wilg en es. Na dertig jaar is het tijd voor een eerste onderhoudsbeurt, de ‘eerste dunning’. Door verspreid bomen weg te halen, krijgen bomen die blijven staan en de struiken en planten onder de bomen meer licht en ruimte. “Met deze maatregel helpen wij de natuurlijke bosontwikkeling een handje zodat het bos nog aantrekkelijker wordt voor planten, dieren en mensen”, aldus boswachter Marcel Berkhout. Naast de werkzaamheden in het bos, wordt ook gewerkt aan meer gevarieerde bosranden. De nu strakke bosranden worden met een gekarteld patroon opener gemaakt. Zo ontstaat er een meer geleidelijke overgang tussen de omliggende graslanden en het bos waar veel vlinders en insecten van kunnen profiteren.

Werkzaamheden

Medewerkers van Staatsbosbeheer wegen zorgvuldig af welke bomen weg mogen. Deze bomen krijgen een rode stip, het zogenaamde blessen. Gecertificeerde medewerkers van Hotel Den Helder voeren de werkzaamheden uit en doen dit samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en mensen met een verstandelijke beperking. De bomen worden omgezaagd met de motorkettingzaag en het bos uitgesleept met een kleine tractor. De takken en de kroon van de boom blijven in het bos achter, goed voor een grotere variatie aan paddenstoelen en goed voor het bodemleven. Het vrijgekomen hout wordt verwerkt tot brandhout waar het hotel in de wintermaanden mee warm wordt gehouden. De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn en worden zo snel mogelijk hersteld zodra het weer dat toelaat.
Vakmanschap

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang wordt bekeken of er bijvoorbeeld broedbomen van roofvogels aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden maatregelen genomen om deze te beschermen en te markeren met een blauwe stip of lint. "We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer." Het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is gecertificeerd met het FSC-keurmerk, wereldwijd het strengste keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Op het weblog https:// is meer informatie te vinden over deze werkzaamheden.