Kortebaan ‘t Zand: spanning en spektakel

Sport
Kortebaan in 't Zand.
Kortebaan in 't Zand. (Foto: 't Zand.info)

’T ZAND - De spanning stijgt in ‘t Zand, want maandag 9 oktober vindt de Kortebaan plaats, een niet te missen evenement dat midden in het dorp wordt gehouden. Dit jaar markeert de 120ste editie van dit historische evenement, dat zijn oorsprong vond in 1903. Over vijf jaar zal de Kortebaandraverij trots haar 125-jarig jubileum vieren.

Paard van het jaar

De Kortebaan is het laatste hoogtepunt van het raceseizoen, dat bestaat uit in totaal 26 kortebaandraverijen. Dit rondreizende spektakel doorkruist voornamelijk West-Nederland, met af en toe uitstapjes richting Nijmegen en Groningen. Maar 9 oktober staat ‘t Zand in de schijnwerpers bij de laatste race van het seizoen.

Aanvang is 13:00 uur, en afhankelijk van het verloop eindigt het doorgaans rond 18:00 uur. Langs het parcours zullen enkele duizenden toeschouwers zich verzamelen om te genieten van de adembenemende races.

Er zijn enkele opvallende namen om in de gaten te houden. Caroline Aalbers uit Callantsoog maakt indruk met uitstekende prestaties dit jaar en maakt kans op het rijderskampioenschap. Rick Wester is een geduchte concurrent van Caroline. Het bijzondere aan de Kortebaan is dat mannen en vrouwen gelijkwaardig deelnemen, dit geldt voor zowel de rijders als de paarden. Merries zijn net zo snel als hengsten.

Deze dag wordt ook het paard van het jaar uitgeroepen. Candy Blue Chip was onverslaanbaar en weet nu al dat zij met deze titel naar huis zal gaan, omdat het paard in de competitie de meeste punten heeft verdiend. De merrie zal ook in ‘t Zand aan de start verschijnen. Een moment dat paardenliefhebbers niet willen missen.

Kom je langs?

Kortom, op maandag 9 oktober wordt ‘t Zand het epicentrum van spanning, sensatie en paardenkracht. Mis deze kans niet om een eeuwenoude traditie te ervaren en de beste kortebanerijders van het seizoen in actie te zien.