De Kleine Zeemeermin musical in Schagen

Uitgaan
In de magische onderwaterwereld leeft Lola, de kleine zeemeermin.
In de magische onderwaterwereld leeft Lola, de kleine zeemeermin. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - DLZ-Theaterproducties voert musicals op voor basisscholen en gezinnen in West-Friesland die het minder breed hebben. Elke donderdagavond wordt gerepeteerd om uiteindelijk een komische, mooie, maar vooral supertoffe kindermusical neer te zetten. Woensdag 21 februari kun je van hun werk genieten in het Scagon te Schagen. Dit geschiedt in totaal met dertien jongeren met elk een passie voor musical. Hun uitvoering van De Kleine Zeemeermin is extra bijzonder, aangezien dit de eerste musical is die helemaal is gemaakt door jongeren. Zowel de tekst, als de dans en zelfs de gehele muzikale ondersteuning is speciaal geproduceerd om dit bekende sprookje nieuw leven in te blazen.

Door: Jordy Gomes

Dave Moses (20), oprichter van DLZ-theaterproducties, vertelt meer over het productieproces: “Het verhaal van De Kleine Zeemeermin kent iedereen, dus aan de basis wil je niet teveel sleutelen, daarom was het een leuke uitdaging om er onze eigen interpretatie van te maken.”

De mensen achter DLZ doen alles zelf: van decor tot grime, van muziek tot aan kostuums en alles daaromheen. Het maakt hun theaterproductie een volwaardige belevenis, waar jongeren zich kunnen ontpoppen en de verschillende facetten van musical aanleren. Oprichter Dave Moses is verantwoordelijk voor de tekst en de muziek. ‘’Een enorme klus, want zoiets heb ik nog nooit eerder gedaan. Het schrijven van de woorden ging mij makkelijk af, echter de muziek erbij vinden vormde een flinke uitdaging. We zijn begonnen met het bedenken van een deuntje op de piano en hebben dit vervolgens uitgebouwd met meerdere instrumenten. Onze musical bevat ongeveer dertien liedjes, waarbij we ook het publiek aansporen om mee te zingen. Het is een tof project dat tienduizend keer beter heeft uitgepakt dan dat ik ooit had durven dromen!” Dave wordt ondersteund door Rick Bos (regie) en Misty Haakman (Vocal Coach). 

Tekst gaat verder onder de foto.


Dave Moses, oprichter van DLZ-theaterproducties, brengt De Kleine Zeemeermin naar Grootebroek en Bovenkarspel.- aangeleverd

Zelf produceren

“Het is belangrijk dat iedereen zijn steentje kan bijdragen binnen DLZ-theaterproducties”, zegt Dave. “We hebben een vaste groep waarbij iedereen in een bepaalde commissie wordt ingedeeld. Op hun beurt zijn zij weer verantwoordelijk voor bepaalde taken. Denk hierbij aan de rekwisieten regelen, het maken van de kostuums of een dans instuderen. De vader van één van de jongens is timmerman, die heeft bijvoorbeeld geholpen met het ontwerpen van het decor. Omdat we het stuk zelf hebben geproduceerd is het extra spannend of alles gaat werken. Wij vinden het eindresultaat fantastisch en liggen regelmatig krom van het lachen tijdens het repeteren, hopelijk weten we dit ook goed over te brengen op het publiek. Het moet echt een sprookjesshow worden voor de hele familie, dus leuk voor jong en oud.”

‘Helemaal op, maar wel voldaan’

De jongeren van DLZ-theaterproducties variëren in leeftijd van 13 tot 21 jaar. “Het is belangrijk dat ze lekker bezig zijn en een hobby hebben”, vertelt Dave. De veelzijdigheid maakt het denk ik ook aantrekkelijk. Je leert zingen, dansen, spelen en zelfverzekerder worden. De stukken die wij opvoeren zijn bedoeld voor kinderen, waardoor alles wat we doen moet worden uitvergroot. We staan anderhalf uur op het podium te knallen, standaard twee keer per dag. Dit maakt het soms lastig om het hoge energiegehalte vast te houden, maar we slepen elkaar er doorheen.” Echter, hebben ook Dave en de rest van de toneelspelers een grens: “Je merkt dat zodra we klaar zijn, iedereen echt even moet bijkomen”, zegt Dave lachend. “We zijn dan helemaal op, maar wel voldaan.”

Volgende stuk

De volgende musical die DLZ-theaterproducties gaat opvoeren is al in het vizier. Aladdin wordt wederom door hen geschreven en geproduceerd, en verschijnt ergens in oktober op de planken. “We hebben niet de ambitie om groter te worden, maar het zou natuurlijk leuk zijn als het concept dat wij hanteren wordt overgenomen door meer theaters in Nederland. In onze ogen moet ieder kind kennis kunnen maken met de wereld van theater, ongeacht hun financiële situatie. Het draait uiteindelijk allemaal om een lach op de gezichten van kinderen toveren, en daar blijven wij ons permanent voor inzetten.”

Informatie

Kom je naar een voorstelling van de Kleine Zeemeermin? Dan staat niet alleen de musical garant voor plezier. Kinderen kunnen verkleed komen en een prijs winnen voor de mooiste of stoerste outfit. Het is ook mogelijk om op de foto te gaan met de karakters uit het stuk. “We hebben ook merchandise, zoals een cd waar de liedjes op staan die we hebben ingezongen. Wanneer je deze aanschaft gaat de opbrengst hiervan rechtstreeks naar het verbeteren van onze producties. Zo hopen we dit nog jaren te mogen doen.” De show is21 februari in het Scagon Theater te zien. Ga voor meer informatie en tickets naar de website: www.dlz-theaterproducties.nl of Scagon De Luxe Theater & Filmhuis.