Tineke Schouten schittert in Schagen

Uitgaan
Afbeelding
(Foto: )

SCHAGEN - “Ik zit met mijn orkestleider en mijn gitarist in de auto dus je gaat geen gekke vragen stellen toch”, vraagt Tineke Schouten lachend. Maandag 11 maart staat ze op uitnodiging van Kunst Verklaard in het Scagon Theater in Schagen. De avond wordt zoals gewoonlijk ‘geadopteerd’ door een vereniging/club uit de regio. Ditmaal zal Karianne Regter met haar jeugdtoneel de avond inleiden.

Door: Charlotte de Koomen

Hoe Tineke Schouten de avond invulling gaat geven weet ze nog niet, maar zelf zegt ze dat praten haar makkelijk afgaat. “Je gooit er bij mij een kwartje in en ik praat voor tientjes.”

Als achtjarig meisje droomde Tineke van een carrière als zangeres. “Ik had een gitaar en op mijn twintigste toerde ik langs kleine theaters met zelfgeschreven luisterliedjes. Ik wilde een hitzangeres worden zoals Ilse de Lange. Op mijn zeventiende had ik wel al contact met Hennie Oliemuller, een Utrechtse stadscabaretier. Ik mocht bij hem optreden zodat de andere cabaretiers zich konden omkleden voor de volgende sketch. Hij was mijn leerschool en vond dat ik zelf ook sketches kon doen. Hij zei dat er al zo veel luisterliedjes werden gespeeld. Hij wilde mij in het theater, dat ik het daar veel langer in vol zou houden.”

Na Hennie Oliemuller deed Tineke vijf jaar sketches en liedjes bij cabaretier en zanger Herman Berkien. In zijn theater kon een man of honderd. Toen ontmoette ze haar man. “Hij had een grote discotheek en daar konden veel meer mensen in. Wij mochten daar komen optreden om zo meer publiek te trekken. Dan zou hij een totaal avond maken. Hapje, drankje, theater en daarna discotheek. Herman was enthousiast, maar haakte toch af en nam een ander meisje. Mijn man had er alle vertrouwen in dat ik het ook alleen kon en heeft alles opgezet, de muzikanten gezocht. Mijn eerste typetje was een receptioniste in het autobedrijf Interauto garage.” ‘Meneer Eddy, telefoon op lijn drie’, doet ze voor in haar zo bekende accent.

‘We konden lachen samen’

In 2023 overleed haar man. Ze waren al aan het schrijven voor haar nieuwste show ‘De Schouten Schoenen aan’. Hierin laat zij haar ‘werkster’ aan het publiek vertellen wat een mooi mens haar man was. Is dat makkelijker dan het als jezelf zeggen?

“Ja, ik vind het makkelijker en mijn man hield niet van geslijm. Ik heb in die veertig jaar wel een paar mooie liedjes voor hem geschreven hoor, zoals ‘Geloof in jou’. Maar hij zei vaak van ‘Houd mij erbuiten hoor.’ Kijk ik was natuurlijk best wel eens kritisch op mijn man, huwelijk is een werkwoord. Maar we hadden humor samen, we konden lachen. Trouwens, mijn werkster zou ook in het echte leven zo over mijn man praten.”

In haar laatste show regent het verschillende typetjes. Van Mary Borsato tot Caroline van der Plas. Deze laatste is moeilijk van de echte te onderscheiden. “Ja, hahaha, het is vooral de kleding die het Caroline maakt. Ik heb wat podcasts over haar geluisterd en ik doe ook wel mensen waarvan ik denk dat ik in hun huid kan kruipen. We houden allebei van een wijntje en ik lul ook alles wat krom is weer recht.”

Tickets

Ze ziet er naar uit om in Schagen te komen praten over haar vak. Hoe de avond er precies komt uit te zien weet ze nog niet, maar ze heeft er alle vertrouwen in. Over haar leven, haar typetjes, haar shows. “En anders maak ik wel een geintje. ‘Niemand meer een vraag?, dan ga ik nu naar huis.”

Tickets zijn verkrijgbaar via www.scagondeluxe.nl/.