Buurtkoffie met eigen appeltaart

Algemeen
Mary Brokken en buurman Albert bij de mobiele buurtpost bedoeld voor de wijk  Oost. Een Pipowagen met gratis koffie en zelfgemaakte appeltaart is het idee. De bouwkeet blijkt een succes te zijn.
Mary Brokken en buurman Albert bij de mobiele buurtpost bedoeld voor de wijk Oost. Een Pipowagen met gratis koffie en zelfgemaakte appeltaart is het idee. De bouwkeet blijkt een succes te zijn. (Foto: )

Schiedam-Toen buurtbewoonster Mary Brokken haar baan kwijtraakte, ontdekte ze dat haar wijk Oost verslonsde met eenzame ouderen en WAO’ers. Ze vatte de koe bij de horens en begint een mobiele buurtpost. Een Pipowagen met gratis koffie en zelfgemaakte appeltaart is het idee. De bouwkeet is sinds augustus open en blijkt een succes te zijn.

Het begon met koffiemiddagen thuis voor de hele buurt. Dit groeide uit tot een eigen home waar Schiedammers uit Oost langskomen voor een praatje, buurtkoffie met appeltaart of de wekelijkse, gezamenlijke Buurthap waar de vrijwilligers hun kookkunsten tonen.
Allemaal in en rond de Pipowagen die nu gevestigd is aan de Marconistraat en het Stoomgemaal. Met buurvrouwen richtte Mary Brokken (48) de Stichting Buren van Oost op. Ze schaften een bouwkeet aan die de vrijwilligers gingen opknappen.
Dit zodat Oosterlingen in de kermiswagen een praatje kunnen maken en kunnen meedoen, zoals met de Buurthap. Buurman Ben, ook onderhoudsman, vertelt met volle trots over zijn kip-kerry maaltijd voor 35 buurtbewoners. Ook de politiek en de gemeente omarmen het bewonersinitiatief met subsidie en lof. Naast Buurtkoffie en Buurthap organiseert de stichting uitjes voor de wijk, zoals een middag naar het Stedelijk Museum of burenbezoek aan de Liduinabasiliek.
Ook hebben ze een boodschappendienst voor ouderen en op woensdagmiddag kinderspelen rondom de mobiele buurtpost. Het hoogtepunt was het ontvangen van de Rooie Molenprijs. Deze werd aan de stichting uitgereikt door de SP.