Leerlingen Ilex College verbouwen groente en fruit voor de Voedselbank

Algemeen

Schiedam - Het Ilex College is samen met Wibaut (onderdeel van de beheergroep ‘Wie bouwt? Wibaut’) een pilotproject gestart. In een buurttuin aan het Wibautplein verbouwen zij met vrijwilligers groente en fruit voor de Voedselbank. Zo voorzien zij vanaf half april tot eind oktober verse groenten en fruit in de voedselpakketten.

Groenfabriek

Het pilotproject maakt deel uit van de ‘Groenfabriek’. Naast reguliere vakken (zoals wiskunde en biologie), biedt het Ilex College extra educatieve activiteiten aan onder de naam ‘Ilex fabrieken’. Bijvoorbeeld de Kunstfabriek of de Sportfabriek. Het doel van deze fabrieken is de leerlingen de gelegenheid te geven hun belangstelling en talenten te ontdekken. Wat vinden zij naast wiskunde of biologie nog meer leuk?

Meer dan tuinieren alleen

De leerlingen helpen iedere maandag en woensdag (en in de oogsttijd eventueel op donderdag) mee in de buurttuin. In lessen van ongeveer 45 minuten proberen vrijwilligers hun enthousiasme en kennis over groen en tuinieren over te dragen aan de leerlingen.

Leerlingen leren soms voor het eerst waar hun voedsel vandaan komt, hoe je veilig omgaat met gereedschap (voor jezelf en de planten) en hoe je samenwerkt met onbekenden in een niet vertrouwde omgeving. Hun uitdaging is vaak groter dan je zo op het eerste gezicht kan zien.

Educatie en maatschappelijke participatie

Het mooie is dat de leerlingen met het verbouwen van groente en fruit tegelijkertijd iets goeds doen voor de zwakkere medemens in onze samenleving. Zo gaan educatie en maatschappelijke participatie hand in hand.

In eerste instantie doen wij dit tot aan de zomervakantie 2018. Maar gezien de eerste positieve reacties van leerlingen en vrijwilligers hebben wij er vertrouwen in dat onze samenwerking ook daarna wordt voortgezet.