‘Arjen gebruikt oud orgel op een nieuwe manier’

Algemeen
Arjen Leistra bood zijn oud-leermeester Jan J. van den Berg zaterdag een exemplaar van zijn nieuwe cd aan. Meer informatie over de cd staat op: www.arjenleistra.nl. (tekst/foto: Conno Bochoven)
Arjen Leistra bood zijn oud-leermeester Jan J. van den Berg zaterdag een exemplaar van zijn nieuwe cd aan. Meer informatie over de cd staat op: www.arjenleistra.nl. (tekst/foto: Conno Bochoven) (Foto: Conno Bochoven)

Na een druk bezocht concert heeft stadsorganist Arjen Leistra zaterdagmiddag 28 oktober in de Grote of St. Janskerk zijn nieuwe dubbel-cd gepresenteerd: Schiedam orgelstad. ‘Arjen is een echte ambassadeur’, prees burgemeester Cor Lamers.

Het ene schijfje bevat bijna 80 (!) minuten muziek van het Flentroporgel in de Grote kerk, de andere is helemaal opgenomen in de Havenkerk met het gerestaureerde monumentale Maarschalkerweerdorgel. In de Grote kerk klinken o.a. Bach, Telemann, Reger, Karg-Elert en Jacob Bijster, de Havenkerk is uitgelezen terrein voor romantisch werk van Widor, Liszt en Dupré. Leistra speelde zaterdag muziek van Mozart, Widor en zijn oud-leermeester Jan J. van den Berg. Het publiek beleefde de première van een uitgebreide koraalfantasie met maar liefst drie thema’s. De oude meester was er bij, én zeer tevreden. ‘Precies zoals ik het bedoeld heb’. Arjen Leistra droeg de cd op aan Gré Hofman en Cees Koogje, secretaresse en voorzitter van de concertcommissie, allebei dit jaar overleden. ‘Hen ben ik heel veel dank verschuldigd’, aldus Leistra. Burgemeester Cor Lamers kreeg ook een cd en typeerde de stadsorganist als ‘iemand die een oud orgel op een nieuwe manier gebruikt’. ‘Er startte onlangs een hardloopevenement vanuit de kerk. Arjen was op het orgel aan het oefenen en improviseerde toen spontaan over You’ll never walk alone. Ik had kippenvel en ik niet alleen.’