Tineke Rotmans moet haar geliefde buurtsuper sluiten

Algemeen

Door Kor Kegel

SCHIEDAM – Het valt Tineke zwaar. Vanwege pijn in haar rug en een versleten heup kan ze geen uren achtereen meer in de winkel staan. Ze heeft drie medewerksters, Monique, Wendy en Linda, maar uitbreiding is niet verantwoord. ,,Er zit helaas niets anders op dan de winkel te sluiten,’’ zegt Tineke Rotmans (62).
Buurtsuper Rotmans aan de Westfrankelandsestraat 72b is een begrip in Schiedam-West. Na het faillissement van de Coop konden Tineke en Henk Rotmans het filiaal op de hoek van de Huysmansstraat overnemen en zelfstandig als buurtsuper voortzetten. ,,Onze zoon Robert was toen net geboren,’’ zegt ze. Tineke had twaalf jaar gewerkt bij notariskantoor Van der Valk en Henk was voor de Coop bedrijfsleider geweest in de Groenelaan en op het Dr. Wibautplein in Schiedam en ook in Vlaardingen en Maassluis.
,,We hebben nooit spijt gehad van de Westfrankelandsestraat,’’ zegt Tineke. ,,We
hebben klanten uit de hele wijk.’’ Na het overlijden van Henk op vrijdag 2 januari
2015 slaagde zij er in om de zaak overeind te houden, met steun van de medewerksters, toen nog met Tonny van Marsbergen, en ook dankzij het feit dat hun dochter Sabrina insprong. Sabrina studeerde psychologie, het winkelwerk zou tijdelijk zijn en ze werkt nu als psychologe in Bergen op Zoom. ,,Ik ga rust nemen,’’ zegt Tineke. ,,Na de dood van Henk heb ik dat niet kunnen doen.’’ Vier overvallen hebben ze meegemaakt, de eerste in 2007, toen Henk en Tineke zelf met vakantie waren en de schrik er bij het personeel goed in zat. De tweede op woensdag 19 januari 2011 en de derde op donderdag 23 augustus 2012. Beide keren wist Henk Rotmans de overvallers de deur uit te werken. Het leverde hem bovenlokale bekendheid op. Maar geschrokken waren Tineke en hij wel. De vierde overval was op dinsdag 7 juli 2015; Sabrina en Tineke waren alleen in de zaak, ze gaven geen geld mee en de overvaller pakte de kassa, maar Sabrina en Tineke achtervolgden hem tot waar hij naar binnen ging. In een mum van tijd had de politie de desbetreffende straat afgezet….
Vrijdag 31 augustus is buurtsuper Rotmans voor het laatst open. De vaste klanten
zijn welkom voor een hapje en drankje. Tot op de laatste dag blijven de belangrijkste artikelen voorradig, al zie je hier en daar wel lege schappen ontstaan. ,,Ik krijg heel verdrietige klanten binnen,’’ zegt Tineke. ,,Bewoners van Frankeland en de Liduinahof, voor wie de winkel een dagelijks uitstapje betekende dat ze qua afstand net aan konden. We zullen je vreselijk missen, zeggen ze tegen me.’’