Frankeland breidt uit naar Kalfsbeek aan Nieuwe Haven

Algemeen

SCHIEDAM – Het is in Frankeland het gesprek van de dag. Er komt een spectaculaire uitbreiding aan de zijde van de Nieuwe Haven, waar nu nog het pompstation en de Shellshop staan alsmede de garage en autoshowroom en de – al enige tijd gesloten – bowlingbaan met feestzaal. Frankeland is met Gijsbert Kalfsbeek de totale overname van de complexen overeengekomen. Gisteren zijn de contracten getekend.

Door Kor Kegel

Frankeland breidt hier uit met 64 appartementen. Het gaat om het hele stuk tot aan de Havenbogen. De medewerkers van Frankeland zijn inmiddels geïnformeerd, evenals vandaag de bewoners van Frankeland en de Liduinahof en de huurders van Havenbogen.
Frankeland is vol lof over de opstelling en medewerking van wethouder Fahid Minhas en diens ambtenaren, die er vanaf dag één voor hebben gezorgd dat er voortdurend geschakeld kon worden over wijzigingen in het bestemmingsplan West, de hoogtes en de vormgeving van de nieuwbouw. ,,Dankzij die ondersteuning kunnen we met een goed gevoel over de haalbaarheid tot koop overgaan,’’ zegt Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep.
Trekker van het nieuwbouwproject is Pepita Breugem, directeur beheer van de Frankelandgroep. De 64 appartementen zullen in grootte variëren van 57 tot 76 vierkante meter. Het worden zelfstandige woningen, maar behalve als huurwoningen in combinatie met het zorgpakket PlusWonen zullen ze ook benut worden als verzorgings- en/of verpleeghuisplaatsen.
Het project telt twee gebouwen. Het ene sluit aan op de Havenflat met een begane grond en daarboven vijf bouwlagen. Het tweede gebouw kijkt uit op molen De Walvisch aan de Westvest en telt eveneens een begane grond met vijf bouwlagen. De begane grond van beide gebouwen levert uitbreiding op van de Havenzaal, de brasserie en de andere ontmoetingsruimten.
Aan de binnenzijde van de haaks op elkaar staande gebouwen komt een parkeergarage met daarboven enkele bouwlagen met fysiotherapie, beweegruimten en kantoren. Dat geeft de kans om de tweede etage van de Pleinflat weer terug te bouwen naar verpleeghuisplaatsen.
De nieuwbouw maakt het ook mogelijk om de hoofdingang van Frankeland aan de Sint Liduinastraat 10 te verplaatsen tot halverwege de Middenflat, waar nu de bibliotheek en de toko gevestigd zijn.

,,Waarom doen we het?’’ zegt Ben de Koning. ,,We hebben momenteel 180 ouderen op de wachtlijst voor een verpleeghuisplaats en meer dan 900 ouderen voor een woning met zorg in de nabijheid. Dat is enerzijds een compliment, want de oudere Schiedammers willen graag hiernaartoe. Maar het is ook zorgelijk, zulke lange wachtlijsten. En dan te bedenken dat het aantal 80-plussers in Schiedam tot 2040
nog met bijna tachtig procent gaat groeien!’’ ,,Als maatschappelijke organisatie met zorg- en dienstverlening aan ouderen als
kerntaak voelen we ons geroepen om tot oplossingen te komen,’’ vult Pepita Breugem aan. ,,Het is ook onze morele plicht. En we kunnen het!’’ Kalfsbeek heeft nog verplichtingen wat het pompstation aan de Nieuwe Haven betreft. De koop kwam dan wel gisteren rond, maar de levering zal pas in februari 2021 plaatsvinden. Dat levert geen vertraging op, want de tussenliggende periode is nog hard nodig voor herziening van het bestemmingsplan en het verkrijgen van sloop- en bouwvergunningen en selectie van de aannemer. Vanaf de sloop is er ongeveer twee jaar nodig voor de bouw, zodat de oplevering en ingebruikname worden verwacht in de eerste helft van 2023.

Afbeelding
Inzittenden onder schot uit auto gehaald nadat omstanders een geweer zagen Algemeen 12 aug, 19:40
Afbeelding
Stadstuinieren zorgt voor verse groenten voor cliënten van de Voedselbank Algemeen 12 aug, 12:34
Afbeelding
Werk aan tramkeerlus start dinsdag Algemeen 12 aug, 11:03
Afbeelding
Jacques Tange dropt zijn unieke, niet verwisselbare digitale kunstwerken Algemeen 12 aug, 10:10
Afbeelding
Herdenken einde Tweede Wereldoorlog op 15 augustus Algemeen 12 aug, 08:23
Afbeelding
Boek van de maand: Bonnie Garmus - Lessen in Chemie Algemeen 11 aug, 14:23
Afbeelding
‘Gaan zonder woord’, dat gebeurt niet in Schiedam Algemeen 11 aug, 12:34
Afbeelding
Vijf tips om thuis snel water te besparen Algemeen 11 aug, 08:14
Afbeelding
Pas op voor gezondheidsproblemen met de warmte! Algemeen 10 aug, 16:59
Afbeelding
Scootmobieltocht: ‘Schiedamse Bastaards’ op pad Algemeen 10 aug, 14:23
Afbeelding
Bouw in de groenste straat van Schiedam Algemeen 10 aug, 12:34
Afbeelding
‘Jong en oud’ leiden Ventura’s mannen Algemeen 10 aug, 07:58
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Droogte in Holland Waterland Algemeen 9 aug, 16:36
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.