Schiedamse schrijver Jaap Pegtel presenteert nieuw boek

Algemeen

SCHIEDAM - Onlangs verscheen ‘Cassie en het Mistie mysterie’, het nieuwe boek van jeugdboekenschrijver Jaap Pegtel (64). Een verhaal vol spanning en avontuur. Het is voor de Schiedammer alweer zijn derde boek met het meisje Cassie in de hoofdrol. Zij beleeft samen met haar beste vriendin Tilly allerlei avonturen in een door Pegtel bedachte sprookjeswereld, vol bijzondere wezens. “Ik heb altijd verhalen in mijn hoofd zitten.”


(Bart van der Linden)

Cassie is een bijzonder meisje. Zo bijzonder dat Jaap Pegtel, die jarenlang werkzaam was bij de Gemeente Schiedam er in juni 2017 met pensioen ging en nu als raadslid in de gemeenteraad zit namens het CDA, er als het ware een band mee opbouwde en er drie kinderboeken over schreef. De verhalen spelen zich grotendeels af in de bossen in Nederland, Engeland en Schotland. Eerder verschenen al ‘Cassie en de Stoelers’ (2017) en ‘Cassie en de Elfenkoningin’ (2018). “Cassie is een nieuwsgierig meisje, aardig in de omgang en ze houdt van de natuur. Ze kijkt open en eerlijk de wereld in.”

Als het aan Pegtel ligt blijft het zeker niet bij drie delen. “Ik ben al bezig aan het vierde boek.” Het is niet zo verwonderlijk dat er meer delen gaan volgen, want een jaar voordat het eerste boek in de winkel lag, had Pegtel al 358 pagina’s klaar liggen. Veel te veel voor een kinderboek natuurlijk, besefte hij. “Ik heb er toen veel passages uit moeten halen, maar het vormde wel de basis voor de eerste twee boeken.”

Pegtel begon met schrijven in 2014 en maakte zich, door zelf kinderboeken te lezen, de stijl eigen. “Vier jaar daarvoor was ik wel al flarden aan het opschrijven. Ik heb eigenlijk altijd verhalen in mijn hoofd zitten.” Maar een boek schrijven en uitbrengen? “Nee, dat was nooit mijn idee.” Hij bedacht een nieuwe wereld vol vreemde wezens die leven in de bossen. Een wereld waar Cassie in haar eerste avontuur al kennis mee maakt.

Zo komt ze in contact met het paddenstoelenvolkje de Stoelers, waar ook Tilly deel van uitmaakt, maar zijn er ook de mysterieuze mistwezens, de Misties, die Cassie ontmoet. “Alleen zij kan ze zien, andere mensen niet.” Hij vervolgt: “Ik ben vergroeid geraakt met die figuurtjes. Het is net alsof er zich continu een film in mijn hoofd afspeelt.”

De verhalen spelen zich grotendeels af in de natuur. Iets waar Pegtel vaak met verwondering naar kijkt. “Maar het gaat ook over vriendschap, geven en nemen en respect hebben voor de ander.” In zijn uit zijn fantasie ontsproten sprookjeswereld is niets wat het lijkt. Zo heeft Tilly speciale krachten, kunnen alle dieren praten en wordt er in ieder boek iets beschreven wat in latere boeken terugkomt.

Ook een boodschap ontbreekt niet. Pegtel: “Ik een van mijn volgende boeken geef ik bijvoorbeeld uitleg over geneeskrachtige planten.” Hij hoopt jaarlijks een boek uit te brengen. “Ik ben naast Cassie ook bezig met verhalen die zich afspelen in de Verenigde Staten en Noorwegen.” Alle boeken zijn te bestellen op www.jaappegtel.com en te koop bij o.a. Post Scriptum. De omslagillustraties zijn van Anky Spoelstra en bevatten elk een fragment uit het verhaal.

Afbeelding
Agenda voor Schiedam Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Provincies: maak van geschenkwoningen Watersnoodramp een rijksmonument Algemeen 1 feb, 20:31
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: 'Waar blijft de tijd?' Algemeen 1 feb, 16:16
Afbeelding
Scouting Taizé wint nachtelijke winterhike Algemeen 1 feb, 14:23
Afbeelding
Ontdek geheime steegjes in het Schiedamse huis voor muziekfotografie in de kunstweek Algemeen 1 feb, 12:34
Afbeelding
Ruud van der Pol en Jan Boumans: 'Wie komt de denktank Noordrand2025 versterken?' Algemeen 1 feb, 10:10
Afbeelding
Filmische dreampop van HAEVN komt in extra intieme setting naar Schiedam Algemeen 31 jan, 14:23
Afbeelding
Leven in de Rotterdamse haven centraal in Natuurcafé Algemeen 31 jan, 13:08
Afbeelding
Luke Verburg naar WK veldrijden Sport 31 jan, 07:08
Afbeelding
PPSC blijft meedoen voor de prijzen Sport 30 jan, 14:23
Afbeelding
Zeven Schiedamse judoka's naar NK Sport 30 jan, 13:13
Afbeelding
Schiedam: Sport in het kort Sport 30 jan, 12:34
Afbeelding
Het International Dutch Distillers Festival Schiedam nog groter dan vorig jaar Algemeen 30 jan, 11:50