Hitteplan: Let op elkaar!

Algemeen

SCHIEDAM - Het is uitzonderlijk warm en de komende dagen blijft dat zo. De temperatuur loopt op naar tropische waarden. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen. Daarom activeert het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu deze dagen het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Hieronder een samenvatting.


Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen. En een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

We spreken we van een hittegolf als het vijf dagen lang warmer dan 25°C én van die vijf dagen drie dagen minstens 30°C is. Ouderen, kinderen, zieken en mensen met diabetes en hart-, vaat- en longaandoeningen zijn extra kwetsbaar voor oververhitting en uitdroging. Bij blootstelling aan temperaturen vanaf 27°C kunnen vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid ontstaan. Vooral bij mensen met hart- en vaatziekten neemt bij deze temperaturen de kans op een hart- of herseninfarct toe.

Oververhitting, wat merkt u ervan?
Bij hogere buitentemperaturen kan het lichaam te warm worden. Als de warmte in het lichaam niet voldoende afgevoerd kan worden raakt het lichaam oververhit. Oververhitting leidt tot vocht- en/of zoutverlies; daardoor ontstaat uitputting.

Symptomen van oververhitting en uitdroging kunnen zijn:

minder plassen en donkergele urine
hoofdpijn
hevige dorst
vermoeidheid, duizeligheid
prikkelbaarheid, concentratieproblemen
misselijkheid en diarree
huidaandoeningen, zoals jeuk en blaasjes
hoofdpijn, misselijkheid en diarree
spierkramp 

Ouderen, kinderen, zieken en mensen met obesitas, diabetes of hart-, vaat- of longaandoeningen zijn extra kwetsbaar voor oververhitting en uitdroging. Bij blootstelling aan temperaturen vanaf 27°C kunnen o.a. vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen en benauwdheid ontstaan. Vooral bij mensen met hart- en vaatziekten neemt bij deze temperaturen de kans op een hart- of herseninfarct toe.

Maatregelen tegen de zon en de hitte
Drink voldoende; 
Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
Zoek de schaduw op; 
Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben. 

Hoge zonkracht 
De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is waarschijnlijk ook hoog: tussen de 7 en 8. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon.

Meer informatie en tips kun je onder meer lezen op de website van GGD Rotterdam Rijnmond