Phons Ockerse heeft zin in Brandersfeesten!

Algemeen
'Het gezelligste weekend van het jaar', zo adverteert de organisatie van de Brandersfeesten.
'Het gezelligste weekend van het jaar', zo adverteert de organisatie van de Brandersfeesten. (Foto: Frank Willemse)

Schiedam - Phons Ockerse is dolblij dat de Gondelvaart terug is op de Brandersfeesten. Toch altijd hét hoogtepunt van het gezelligste weekend van het jaar. Sinds zijn aantreden in 2014 als voorzitter van de Stichting Brandersfeesten moest hij de sprookjesachtige bootparade missen. Nu de kades van de Lange Haven vernieuwd zijn kunnen er weer tienduizenden bezoekers komen kijken bij de feeëriek versierde boottocht.

De Gondelvaart is dus terug! Ockerse kijkt opgetogen naar de komende Brandersfeesten, komend weekend. Met de terugkeer, na 4 jaar afwezigheid, moet de Lange Haven weer die betoverende gracht worden vol feestelijk versierde boten, schepen en bootjes op de zaterdagavond. Welke boten er precies meedoen is nog geheim, vertelt de 56-jarige centrummanager. De ambiance kan in ieder geval niet stuk als straks alle bootjes er weer liggen van watersporters die helemaal uit Brielle en Katwijk naar Schiedam komen.

Maar ook zonder gondelvaart zijn de Brandersfeesten een steeds groter evenement geworden. Een traditie waar veel ervaring is opgebouwd. Zo is het gemis van de boottocht vorige jaren opgevangen met extra optredens van bekende zangers als René Froger en Maan. “Ook succesvol, maar met de Gondelvaart kunnen we weer vlammen.”

Ooit begonnen de winkeliers in het centrum in 1984 een braderie met kraampjes, optredens en kermis. Dat evenement is gegroeid tot één van de grootste in de regio. Te vergelijken met de carnavalsoptocht of marathon van Rotterdam. Waar de Brandersfeesten volgens schattingen meer dan 200.000 bezoekers trekken. Eén feest van herkenning dus voor nieuwkomers maar vooral voor Schiedammers en oud-inwoners die elkaar ontmoeten bij een rondje ‘slenteren’ tussen de vele attracties door. ‘’Het is één grote reünie van families, kennissen en buurtgenoten”, zegt ook de voorzitter.

‘Het gezelligste weekend van Schiedam’, zo adverteert de organisatie. Alleen slecht weer kan roet in het eten gooien. Regen en storm kunnen de vele buitenactiviteiten opbreken maar daar denkt Phons Ockerse liever niet aan. ‘’Afzeggen is geen optie’’, poneert hij, maar hij erkent dat het duimen draaien is voor een zonnetje en geen regen. De laatste jaren was er telkens goed weer en hij hoopt dat dat zo blijft. Zeker voor de honderden vrijwilligers die de Brandersfeesten dragen. Van verkeersregelaar tot ondernemers die hun nek ervoor uitsteken. Winkeliers en de horeca die flink uitpakken met muziekoptredens en aanbiedingen. En met vaste gasten als Brandweer, Irado, Komkids en shantykoren die het stadshart vullen.