Afbeelding
(Foto: UWM/gsv)

‘Ze wilde nog zo graag een wedstrijd meemaken’

Algemeen

Het stond op haar bucketlist. Mariette Koster wilde nog een wedstrijd van haar Ventura-maatjes meemaken. Het lukte de voormalige sluitpost van de hoofdmacht niet. Ze was te ziek. Op 11 augustus overleed ze. Pas 30 jaar oud. Postuum ging haar wens zaterdag alsnog in vervulling.

door Gerard S. Verver

‘Mariette is opgegroeid met handbal”, schreef voorzitter Bernard Dries in een in-memoriam. Lang vulde Ventura namelijk een prominent deel van haar vrije tijd. Als keeper en achter de schermen in de jeugdcommissie. Haar studie geneeskunde en verhuizing noopten haar vorig jaar om af te haken en afscheid te nemen. Een jaar later nam Ventura definitief afscheid. Zaterdag was ze er in sporthal WA, weliswaar in ieders gedachten, toch even bij. Met voorafgaand aan de wedstrijd tegen Raamsdonksveer een indrukwekkend stille minuut stilte, emoties bij spelers en op de tribune.

Ventura stond in de wedstrijd, die volgde regelmatig behoorlijk negatief. Of ze een hekel had aan verliezen? ‘Nou en of’, weten Kayleigh Ultee en Roos Lockhorst. ‘Ze was gedreven, gefocust en fanatiek. Vond het maar niets als het in de dekking slap stond en liet zich dan duidelijk horen. Verliezen was zeker niet haar ding. Anderzijds had ze zoveel kwaliteit, dat ze wedstrijden voor ons kon winnen.’ Herinneringen? Legio. De mooiste dan maar. ‘Het kampioensjaar in Meisjes A. We werden kampioen op het veld en in de zaal. En Nederlands kampioen en wonnen de beker.’

Van een reunie en een wedstrijd tussen oud en jong (”alles daarvoor was in kannen en kruiken”) is het ook niet meer gekomen. Zaterdag zaten veel van de meiden, die ooit met haar een team deelden op de tribune. Zagen de thuisclub in wat werkelijk de laatste seconde was via een 7-Meterworp met 31-30 winnen. ‘De meiden hadden vandaag een engeltje op de schouders”, merkte de nummer 16 van de mannen, die daarna aan de bak moesten, op. Bij Ventura’s vrouwen is de ‘zestien’ voortaan onverbrekelijk verbonden aan Mariette Koster. ‘Het was haar nummer. Voorlopig zal niemand nog met 16 spelen.’

Afbeelding
Gezocht: activiteiten voor tijdelijk plein naast glasfabriek Algemeen 9 aug, 15:56
Afbeelding
Queen Mary 2 bezoekt Rotterdam voor het eerst in 10 jaar Algemeen 9 aug, 10:30
Afbeelding
Heinenoordtunnel (A29) medio augustus dicht voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 9 aug, 09:14
Afbeelding
Excelsior haalt het net niet Algemeen 8 aug, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 8 aug, 12:34
Afbeelding
SVV maakt herstart in de kelderklasse Algemeen 8 aug, 10:31
Afbeelding
Orgelconcert door Arjen Leistra Algemeen 6 aug, 12:34
Afbeelding
Foto van de week: warme zomerdag Algemeen 5 aug, 12:34
Afbeelding
Vakantiestress en ontspanning Algemeen 5 aug, 08:15
Afbeelding
Boswachter zoekt vrijwillige rechterhand in natuurgebieden Algemeen 4 aug, 14:23
Afbeelding
Schiedam koestert zijn molens - daar hoort bescherming van de skyline bij Algemeen 4 aug, 12:34
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor vuilverbranding in tuin aan de Vlaardingerdijk Algemeen 4 aug, 12:02
Afbeelding
Ingezonden brief: Subsidiestop ouderenbeleid Algemeen 4 aug, 08:12
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.