Afbeelding
(Foto: Waterweg Cultuurprijs)

Schilders, zeelieden, ontdekkingen! Vijf kandidaten strijden om Waterweg Cultuurprijs

19 okt, 14:23 Algemeen

Het zijn vijf zeer oorspronkelijke ideeën. Zaterdagmiddag plaatsten de bedenkers ervan zich voor de eindstrijd om de Waterweg Cultuurprijs 2021. Ze kregen een stimuleringsprijs van tweeduizend euro en een coach die ze helpt hun ideeën verder uit te werken voor de toekenning van de hoofdprijs op zondag 28 november in Maassluis.

Door Kor Kegel

Er stonden tien kandidaten op de shortlist. In de Glasfabriek in Schiedam presenteerden ze hun ideeën aan jury en het publiek. Elke kandidaat had zaterdag vijf minuten om zijn project toe te lichten en host Jermaine Berkhoudt hield de tijd scherp in de gaten. Hij bouwde wel een moment in dat de jury of het publiek aan elke kandidaat een vraag kon stellen. De jury was zeer onder de indruk van de slideshows, muziek, video’s en gesproken boodschappen, allemaal tjokvol ambitie en recht uit het hart. De kandidaten waren heel gepassioneerd. Uiteindelijk gingen er vijf door naar de laatste ronde.

Het publiek koos voor het project van de Rozenburgse fotograaf Leander Varekamp. Van de duizend stemmen kreeg hij er 306 voor zijn project ‘Zeelieden aan Het Scheur’. De publieksfavoriet wil fotoportretten maken van zeelieden die langs de Nieuwe Maas, Het Scheur en de Nieuwe Waterweg wonen of die er misschien nog regelmatig overheen varen. Het resultaat zal een buitenexposite langs rivier en kanaal zijn van manshoge foto’s op billboards, vergezeld van een QR-code waarmee de verhalen van de zeelieden online gelezen kunnen worden.

De jury had het niet makkelijk. De juryleden konden het na stevige discussie eens worden over de vier andere kanshebbers naast Leander Varekamp. Een van de stimuleringsprijzen ging naar kunstenares Bikkel de Haan. Haar project ‘Schilderen aan Het Scheur’ is geïnspireerd door de schilders van Parijs. Net als de kunstenaars op Place du Tertre (Montmartre) wil Bikkel de Maassluizers aan het schilderen krijgen bij de viering van 150 jaar Nieuwe Waterweg. De hele kade van Maassluis zal bezet zijn door schilders die de scheepvaart of wat dan ook vastleggen.

Eugène Biffé kon door naar de eindstrijd met zijn project ‘Schiedam Inside Out’. Daarmee wil hij Schiedam interessant maken voor jongeren die niet echt weten wat er te beleven of te bezoeken valt in hun stad. Eugène woont nu drie jaar in Schiedam en heeft heel veel unieke en interessante locaties ontdekt. Die wil hij via podcasts en een lokale dj en spoken-word-artiesten bekendheid geven. Hij doet dat samen met Verbalism, dat ook de Schiedamse Poetry Slam organiseert.

Mahfoud Mokaddem wil een korte film maken, gebaseerd op een nacht die hij zelf heeft meegemaakt. De film ‘Première’ zal gaan over de jonge, dakloze acteur Mahdi, die na een succesvolle première in de Koninklijke Schouwburg door een privétaxi van het gezelschap ‘thuis’ wordt afgezet. Schijnbaar woont hij aan de Noordvest in Schiedam, tegenover een molen. Zodra de taxi uit zicht is, steekt Mahdi de gracht over naar de Parkweg, waar hij zich verschuilt en de nacht op straat doorbrengt.

De vijfde kandidaat voor de Waterweg Cultuurprijs is de Haagse zangeres en theatermaker Marlies Ruigrok, die met ‘Zócalo  in Waterweg-Noord’ de gezellige Mexicaanse pleinen wil promoten. Het publiek zit met elkaar en met de muzikanten aan tafels op de zócalo, dus in het decor. De voorstelling bestaat uit Spaans- en Nederlandstalig repertoire op de grens van poëzie, popmuziek, kleinkunst en Latijns-Amerikaanse volksmuziek, uiteraard gecombineerd met eten en dansen.

De Waterweg Cultuurprijs bestaat uit vijfduizend euro en een beeld van Dike Hof.

Afbeelding
Jeu de boules-toernooi voor het goede doel bij Rotaryclub op 28 mei Algemeen 26 mei, 10:10
Afbeelding
Stolpersteine voor joodse Schiedammers Algemeen 26 mei, 08:23
Afbeelding
‘t Hoefijzer start kledinglijn ‘t Hoef: uitgaan in de kleren van je stamcafé Algemeen 25 mei, 16:16
Afbeelding
Tramlijn 21 moet geen buslijn worden Algemeen 25 mei, 14:23
Afbeelding
Liduinaprocessie vanuit de basiliek maakte zondag op velen indruk in Schiedam Algemeen 25 mei, 12:34
Afbeelding
Burgerinitiatief levert pumptrack op Algemeen 25 mei, 11:13
Afbeelding
Wanneer is jouw wijk in Schiedam aan de beurt voor een ‘Wijken Welkom’-feestje? Algemeen 25 mei, 06:30
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: ‘Wat een week achter de rug’ Algemeen 24 mei, 23:16
Afbeelding
Gekantelde vrachtwagen zorgt voor afsluiting A20 Algemeen 24 mei, 13:48
Afbeelding
Excelsior’20 verliest nipt Algemeen 23 mei, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 23 mei, 12:34
Afbeelding
Varend Corso Westland 2022: dit is wat we weten Algemeen 23 mei, 10:05
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 09:59
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.