Dankzij dagbesteding kunnen ouderen thuis meer oppakken

Algemeen
Schilderen is een van de activiteiten bij de dagbesteding van Frankeland.
Schilderen is een van de activiteiten bij de dagbesteding van Frankeland. ((Foto: Hester Blankestijn.))

Het coronavirus houdt veel mensen thuis, angstig als ze zijn om elders in contact met anderen besmet te raken. “Wij merken dat ze thuis te lang doortobben. Komen nieuwe cliënten dan eenmaal naar de dagbesteding van Frankeland, dan wil het nogal eens voorkomen dat men er al zo aan toe is dat het verpleeghuis de volgende stap is”, zegt Yvette van Waardenburg.

Door Kor Kegel

Zij is manager zorg van de psychogeriatrische afdelingen van Frankeland en van de dagbesteding. “De activiteiten bij de dagbesteding hebben een preventieve werking. Je raakt niet alleen uit je isolement, maar je krijgt positieve prikkels waardoor je thuis meer kunt oppakken. Onze deelnemers worden er stabieler door, merken we. Dat vinden ze zelf ook,” zegt Yvette van Waardenburg.
Maar je moet even een drempel over om het te ervaren. Letterlijk, die drempel. Veel ouderen durven de deur niet uit. Ze merken dat ze wel wat achteruit gaan, maar verbergen het juist uit vrees dat ze in het verpleeghuis worden opgenomen. “Maar eigenlijk moet je het een stapje vóór zijn”, zegt Anne van Leeuwen. “Deelname aan de dagbesteding maakt dat je minder snel achteruit gaat. Juist door aan activiteiten deel te nemen, lukt het om langer zelfstandig thuis te blijven wonen.”

Zwemmen

Anne van Leeuwen is coördinator van de dagbesteding. “Er is de afgelopen jaren veel veranderd”, zegt ze. “Veel mensen denken nog aan activiteiten als breien en rummikub en dat vinden ze oubollig, maar tegenwoordig kun je schilderen, zwemmen, bewegen op muziek, fitness – alleen uitstapjes maken we nog niet in verband met de coronamaatregelen. Dat komt heus wel weer en daar is flinke belangstelling voor, want dan zijn de ouderen er echt even uit.”
Dagelijks nemen rond de twintig mensen deel aan de activiteiten, voornamelijk uit Schiedam, maar ook uit Vlaardingen. “Die mensen willen per se hiernaartoe. Ze waren al bekend met Frankeland, vaak doordat hier familie heeft gewoond of omdat ze wel eens in de brasserie hebben gegeten. Doorgaans gaan wij eerst op huisbezoek en dan praten we over hun wensen. Vaak zijn de kinderen erbij. We proberen dan activiteiten te organiseren die bij die mensen passen. We kunnen ons aanbod afstemmen op groepjes ouderen met dezelfde interesses, bijvoorbeeld luisteren naar klassieke muziek en er met elkaar over praten”, zegt Anne van Leeuwen.

Beweging

Yvette van Waardenburg vult aan: “Waar het ons vooral om gaat, is dat de mensen in beweging blijven en therapeutische ondersteuning kunnen krijgen bij eventuele geheugenproblemen. Als dan ook nog eens het voordeel is dat de eenzaamheid wordt opgeheven, is iedereen blij, ook de kinderen die zien dat hun ouders het weer prettiger hebben – en er beter aan toe zijn!”
De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 80 jaar, maar er is ook iemand van 56 bij en er zijn 90-plussers. Frankeland heeft gespecialiseerde activiteitenbegeleiders en er is uitstekende samenwerking met het Franciscus Vlietland Ziekenhuis, zodat er een vaste neuroloog aanwezig kan zijn die de mensen leren kennen. Al naar gelang wat nodig is kunnen er vanuit Frankeland ook een ergotherapeut of een verpleeghuisarts bij zijn, of een fysiotherapeut en een diëtiste.

Er is ook dagbesteding voor een groep parkinsonpatiënten. Zo is er een schilderclub die al tekenend of schilderend hun gevoelens proberen te uiten. Dat is een effectieve manier om te communiceren. Er is snel begrip voor elkaar, want het gaat om mensen die tegen dezelfde problemen oplopen.
Er zijn ook gespreksgroepen, al is het maar om het over de dingen van alledag te hebben en elkaar handige tips te geven. Anne van Leeuwen wijst erop dat het merendeel van de deelnemers met een busje van Frankeland opgehaald en thuisgebracht worden. Vooral als de mensen al enigszins last van dementie krijgen, kunnen de kinderen tenminste weten dat ze veilig gehaald en gebracht worden.”

Kennismaken?

Kunt u wel wat ondersteuning gebruiken bij de invulling van uw dag? Of heeft u de behoefte om (weer) andere mensen te ontmoeten? Dan is de dagbesteding van de Frankelandgroep wellicht iets voor u! Komt u een keer kennismaken? Meer informatie of een afspraak via Anne van Leeuwen, coördinator dagbesteding. Dagbesteding Frankeland, Nieuwe Haven 249, 3117 AB Schiedam, 010-2460743. www.frankelandgroep.nl/welzijn-ontspanning/dagbesteding