Voorlezen is leuk!

Algemeen
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling.
Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. ((Foto: PR))

Voorlezen is leuk, want voorlezen is vooral gezellig. Maar het is ook goed voor de taalontwikkeling, het vergroot de woordenschat en het taalbegrip van peuters en kleuters.

De helft van de ouders zou graag meer willen voorlezen aan hun kind(eren) dan ze eigenlijk doen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Stichting CPNB en Stichting Lezen. Tijdgebrek is daarbij de belangrijkste reden, daarnaast blijkt dat ouders behoefte hebben aan voorleestips.

Welke boeken passen bij de leeftijd en welke boeken zijn het meest geschikt voor interactief voorlezen? De Nationale Voorleesdagen, van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari 2022, en de Bibliotheek Schiedam helpt hiermee. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.

De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. Meer weten over voorlezen of boekentips ontvangen? Kom dan langs bij de Bibliotheek Schiedam. Behalve heel veel voorleestips, knutselopdrachten en aanraders, besteed de bibliotheek ook aandacht aan het Prentenboek van het Jaar Maar eerst ving ik een monster van Tjibbe Veltkamp en Kees de Boer.

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten koos het Prentenboek van het Jaar 2022 uit de prentenboeken die in 2020 verschenen. Naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties moet het Prentenboek van het Jaar voldoende aanknopingspunten bieden voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel. Posters van het Prentenboek zijn gratis bij de bibliotheek af te halen, zolang de voorraad strekt. De bibliotheek heeft dit jaar helaas geen voorleesactiviteiten, wegens de maatregelen. Wel zijn de Voorleesdagen een mooie aanleiding om je (klein)kind gratis lid te maken van de bibliotheek. Een grappig vingerpoppetje heet nieuwe leden van harte welkom.

De voorleestips, aanraders en Prentenboeken Top 10 zijn terug te vinden op www.debibliotheekschiedam.nl/actueel/nationalevoorleesdagen2022.html.

Voorlezen is ook gezellig.