Het Schiedam van Kor Kegel: Beschermen, niet bestraffen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

Een van de leukste cafés op Voorne-Putten is altijd Barbiertje geweest, in de vesting van Hellevoetsluis. Het was ooit een kapsalon en het werd een kroeg. De naam is heel mooi gevonden. In Schiedam gebeurde het omgekeerde. Een café werd kapsalon. Ineke en Rob van Klaarwater van Jeneverie ‘t Spul gingen de kappersschaar hanteren om open te kunnen gaan, want u weet, kapsalons mochten tijdens de coronacrisis weer open, maar de horeca nog niet.
In een aantal steden protesteerden horecaondernemers tegen de coronamaatregelen door één middag open te gaan. Het werd oogluikend toegestaan. Zou het protest langer hebben geduurd, dan waren ongetwijfeld de boa’s in actie gekomen en ongetwijfeld in opdracht van hun burgemeester, die er nog meer dan wethouders op moet toezien dat de wet- en regelgeving gehandhaafd wordt. De burgemeester is een soort superwethouder.
Cor Lamers is zich daar goed van bewust. Het verbaast daarom niet dat er opgetreden werd, toen zaterdag een week geleden vier caféhouders de deuren openden. Het werd niet toegestaan. De gemeente bracht een persbericht uit waarin staat dat de actie ‘in goed overleg’ werd gestaakt. Het Jenevermuseum mocht ook niet open. Galeries mochten weer geopend zijn, musea nog niet, maar daar had het Jenevermuseum op bedacht dat het zich best als galerie kon gedragen. Wie merkt het verschil? Cor Lamers. Een museum krijgt subsidie, een galerie niet, dus als het museum een galerie wil zijn, moet het maar de subsidie inleveren. Zo zei de burgemeester van Schiedam het overigens niet. Hij hield het erbij dat de versoepeling van de coronamaatregelen nog niet toeliet dat het Jenevermuseum open kon. Ook hier, aldus het persbericht, werd de ludieke actie van het museum ‘in goed overleg’ beëindigd. Burgemeester Lamers zag zich genoodzaakt de coronaregels te handhaven, let op, ‘ondanks het begrip voor deze actie’. Burgemeesters voeren de kabinetsmaatregelen uit en willen niet dat de woede in de samenleving toeneemt als de horeca oogluikend open mag en theaters niet. In een brief aan het nieuwe kabinet-Rutte IV schrijven dertig burgemeesters dat ze echter ook in deze moeilijke tijd een beschermende arm om onze inwoners, onze ondernemers, onze kunstenaars enzovoorts willen slaan in plaats van ze alsmaar te bestraffen. Ik vind het plezierig dat Cor Lamers tot de ondertekenaars van die brief behoorde. Hij liet een paar keer optreden tegen wat van het kabinet nog niet mocht, maar hij laat ook merken dat hij het anders zou willen. Dat verklaart zijn begrip voor die actie van het Jenevermuseum. Gelukkig gaf het kabinet de samenleving weer lucht door de regels verder te versoepelen. De situatie in de ziekenhuizen laat het toe. Ik veronderstel dat de cafés net als vorig jaar weer de ruimte krijgen voor grotere terrassen. Dat maakt iets goed.