Afbeelding
(Foto: )

Het Schiedam van Kor Kegel: Beschermen, niet bestraffen

26 jan, 07:15 Algemeen

Een van de leukste cafés op Voorne-Putten is altijd Barbiertje geweest, in de vesting van Hellevoetsluis. Het was ooit een kapsalon en het werd een kroeg. De naam is heel mooi gevonden. In Schiedam gebeurde het omgekeerde. Een café werd kapsalon. Ineke en Rob van Klaarwater van Jeneverie ‘t Spul gingen de kappersschaar hanteren om open te kunnen gaan, want u weet, kapsalons mochten tijdens de coronacrisis weer open, maar de horeca nog niet.
In een aantal steden protesteerden horecaondernemers tegen de coronamaatregelen door één middag open te gaan. Het werd oogluikend toegestaan. Zou het protest langer hebben geduurd, dan waren ongetwijfeld de boa’s in actie gekomen en ongetwijfeld in opdracht van hun burgemeester, die er nog meer dan wethouders op moet toezien dat de wet- en regelgeving gehandhaafd wordt. De burgemeester is een soort superwethouder.
Cor Lamers is zich daar goed van bewust. Het verbaast daarom niet dat er opgetreden werd, toen zaterdag een week geleden vier caféhouders de deuren openden. Het werd niet toegestaan. De gemeente bracht een persbericht uit waarin staat dat de actie ‘in goed overleg’ werd gestaakt. Het Jenevermuseum mocht ook niet open. Galeries mochten weer geopend zijn, musea nog niet, maar daar had het Jenevermuseum op bedacht dat het zich best als galerie kon gedragen. Wie merkt het verschil? Cor Lamers. Een museum krijgt subsidie, een galerie niet, dus als het museum een galerie wil zijn, moet het maar de subsidie inleveren. Zo zei de burgemeester van Schiedam het overigens niet. Hij hield het erbij dat de versoepeling van de coronamaatregelen nog niet toeliet dat het Jenevermuseum open kon. Ook hier, aldus het persbericht, werd de ludieke actie van het museum ‘in goed overleg’ beëindigd. Burgemeester Lamers zag zich genoodzaakt de coronaregels te handhaven, let op, ‘ondanks het begrip voor deze actie’. Burgemeesters voeren de kabinetsmaatregelen uit en willen niet dat de woede in de samenleving toeneemt als de horeca oogluikend open mag en theaters niet. In een brief aan het nieuwe kabinet-Rutte IV schrijven dertig burgemeesters dat ze echter ook in deze moeilijke tijd een beschermende arm om onze inwoners, onze ondernemers, onze kunstenaars enzovoorts willen slaan in plaats van ze alsmaar te bestraffen. Ik vind het plezierig dat Cor Lamers tot de ondertekenaars van die brief behoorde. Hij liet een paar keer optreden tegen wat van het kabinet nog niet mocht, maar hij laat ook merken dat hij het anders zou willen. Dat verklaart zijn begrip voor die actie van het Jenevermuseum. Gelukkig gaf het kabinet de samenleving weer lucht door de regels verder te versoepelen. De situatie in de ziekenhuizen laat het toe. Ik veronderstel dat de cafés net als vorig jaar weer de ruimte krijgen voor grotere terrassen. Dat maakt iets goed.

Afbeelding
Jeu de boules-toernooi voor het goede doel bij Rotaryclub op 28 mei Algemeen 26 mei, 10:10
Afbeelding
Stolpersteine voor joodse Schiedammers Algemeen 26 mei, 08:23
Afbeelding
‘t Hoefijzer start kledinglijn ‘t Hoef: uitgaan in de kleren van je stamcafé Algemeen 25 mei, 16:16
Afbeelding
Tramlijn 21 moet geen buslijn worden Algemeen 25 mei, 14:23
Afbeelding
Liduinaprocessie vanuit de basiliek maakte zondag op velen indruk in Schiedam Algemeen 25 mei, 12:34
Afbeelding
Burgerinitiatief levert pumptrack op Algemeen 25 mei, 11:13
Afbeelding
Wanneer is jouw wijk in Schiedam aan de beurt voor een ‘Wijken Welkom’-feestje? Algemeen 25 mei, 06:30
Afbeelding
Joke Ballijns kijkt rond in Schiedam: ‘Wat een week achter de rug’ Algemeen 24 mei, 23:16
Afbeelding
Gekantelde vrachtwagen zorgt voor afsluiting A20 Algemeen 24 mei, 13:48
Afbeelding
Excelsior’20 verliest nipt Algemeen 23 mei, 14:23
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 23 mei, 12:34
Afbeelding
Varend Corso Westland 2022: dit is wat we weten Algemeen 23 mei, 10:05
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 09:59
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Schiedam

Op Rodi Schiedam volg je het laatste nieuws uit Schiedam. Rodi Schiedam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt, regio en in Noord-Holland.

Nieuws Schiedam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schiedam in je mailbox.