ZOOFF Your Life crews organiseren interactieve wandelingen voor jeugd

Algemeen
Deelnemers komen tijdens de interactieve wandeling langs het stadhuis in Vlaardingen.
Deelnemers komen tijdens de interactieve wandeling langs het stadhuis in Vlaardingen. (Foto: PR)

Afgelopen week organiseerden 19 jongeren van het MDT-traject ZOOFF Your Life (maatschappelijke stage) educatieve wandelingen voor kinderen en jongeren door Schiedam, Nissewaard en Vlaardingen. Dat deden ze aan de hand van een zelfontwikkelde plattegrond met
opdrachten.

Leerlingen van O.S.G. De Ring van Putten (Spijkenisse), IKC Van Kampen (Vlaardingen) en OBS Het Windas en OBS Loep (Schiedam) hadden de primeur en wandelden onder begeleiding van de ZOOFF crews voor het eerst de interactieve routes. Daarmee werden ze langs verschillende voor hen interessante plekken en organisaties geleid, zodat ze daar kennis mee konden maken.

De wandelingen vormden de eindactiviteit van de tweede editie van ZOOFF Your Life. Tijdens dit traject lopen jongeren mee met verschillende organisaties in Schiedam, Vlaardingen en Nissewaard. Gedurende een aantal weken verdiepen ze zich in een vraagstuk van de organisatie. Daar bedenken ze oplossingen voor die ze vervolgens zelf toepassen in een eindactiviteit. Dat werd nu dus een interactieve route door de verschillende gemeenten.

Omdat de wandelingen ontwikkeld zijn voor verschillende organisaties die elk hun eigen vraagstukken hebben, hebben alle drie de wandelingen een andere opzet. Zo maakten de kinderen in Schiedam kennis met een gezonde levensstijl en het belang van beweging. In Spijkenisse werden jongeren meegenomen in het aanbod van de gemeente Nissewaard om zich fijn te kunnen voelen in de gemeente. In Vlaardingen liet de plattegrond kinderen en jongeren ervaren dat taal overal om hen heen is.

De interactieve routes zijn zo ontwikkeld dat kinderen en jongeren de routes ook zelfstandig kunnen lopen. Daarom zijn de plattengronden vanaf nu ook op te halen bij het Stadhuis van de gemeente Nissewaard, bibliotheek de Boekenberg in
Spijkenisse, bibliotheek de Plataan en KADE40 in Vlaardingen en OBS Het Windas, OBS Loep en de Kleine Ambassade in Schiedam.

Over ZOOFF Your Life

ZOOFF Your Life is een coachingsprogramma van de Kleine Ambassade voor jongeren die willen ontdekken waar zij gelukkig van worden en goed in zijn. Tijdens ZOOFF Your Life leren de deelnemende jongeren meer over wie ze zijn en wat ze willen. Wat zijn hun sterke kanten en vaardigheden? En hoe sluit dit aan bij een studie- of beroepskeuze? De jongeren worden gekoppeld aan een persoonlijke coach om ze hierin te begeleiden.

Matching

Daarnaast worden de deelnemende jongeren op basis van hun persoonlijkheid en interesses gematcht aan een organisatie die bij hen past. Daar gaan ze aan de slag met een maatschappelijk vraagstuk. Dit jaar was dit in samenwerking met de gemeente Nissewaard, bibliotheek de Boekenberg, bibliotheek de Plataan en Stichting Primo Schiedam. ZOOFF Your Life maakt onderdeel uit van de maatschappelijke diensttijd (MDT). Met de MDT wil het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevorderen dat jongeren zichzelf ontwikkelen, iets nieuws leren en de mogelijkheid hebben om iets terug te doen voor een ander en de samenleving.

Aanmelden

In april 2022 gaat er weer een nieuw ZOOFF Your Life-traject van start in de gemeentes Schiedam, Nissewaard en Vlaardingen. Jongeren kunnen zich hiervoor aanmelden via de website www.zooff.nu/zooff-your-life. Jongeren die hier meer over willen weten, kunnen hun vraag stellen via e-mail. Stuur jouw vragen dan naar post@zooff.nu, dan neemt de Kleine Ambassade zo snel mogelijk contact met je op.