Ingezonden brief: De andere kant van Schiedam

Algemeen
Astrid laat 'de andere kant van Schiedam' zien.
Astrid laat 'de andere kant van Schiedam' zien. (Foto: )

“Elke week zie ik in het Nieuwe Stadsblad een pagina met de 10 mooiste foto’s uit Schiedam. Ik weet zeker dat Schiedam veel mooie plekken heeft maar het zou voor de verandering ook wel eens goed zijn als jullie de andere kant laten zien. Ik woon ruim 35 jaar op het Johann Straussplein en sinds de laatste 3 jaar is dit plein enorm achteruit gegaan. Hiervoor houd ik de Gemeente Schiedam en Woonplus verantwoordelijk. Woonplus is de wijk Nieuwland aan het vernieuwen. We hoeven niet onder stoelen of banken te steken dat de wijk Nieuwland één van de meest asociale wijken is in Schiedam. Nu door het hernieuwen van woningen moeten bewoners opnieuw gehuisvest worden en deze bewoners worden nu voor een groot gedeelte in de wijk Groenoord neergezet. Woonplus en de Gemeente hebben jaar in jaar uit nagelaten bewoners op hun gedrag aan te spreken en dat doen ze tot op heden nog steeds niet of niet goed. Ondoordachte bestemmingsplannen lijken op papier heel mooi maar in praktijk werkt het voor geen meter. Als je de gemeente vraagt iets te wijzigen dan krijg je te horen, nee zit in het bestemmingsplan verwerkt.
Ook Woonplus heeft een passieve houding naar de problemen die je bij hun neerlegt over bewoners die overlast veroorzaken. Het enige wat ze hieraan doen is de betreffende bewoners aanschrijven, maar dat wordt lastig als je van tevoren hebt aangegeven dat de bewoners geen woord Nederlands spreken. Woonplus wil altijd maar inzetten op buurtbemiddeling maar waarom, dat is helemaal niet nodig. Zij zijn de verhuurders en hebben de verantwoordelijkheid om huurder(s) die keer op keer overlast veroorzaken ter verantwoording te roepen en acties uit te zetten. Daar hoeven bewoners die zich aan de regels houden niet voor met de overlastgevende bewoner(s) in gesprek te gaan. Woonplus is hier degene die geen verantwoordelijkheid neemt en handhaaft op hun eigen opgestelde huurdersreglement. Vandaar dat dit ook wel eens onder de aandacht mag worden gebracht. Ik laat u een aantal foto’s zien (zie de foto’s links).
Alle fout geparkeerde auto’s waarvan de Blauwe Brigade op de hoogte is rijden gewoon van de weg de stoep op, dit doordat in het bestemmingsplan er geen stoepranden meer zijn aangelegd op sommige plekken op het plein. Ook van alle foto’s van alle vuilniszakken en vuil dat naast de containers staat, is de gemeente en de Blauwe Brigade op de hoogte. Bijna dagelijks maak ik meldingen via de Beterbuitenapp.
De zakken worden dan weer opgehaald en het losse vuil weer opgeveegd, maar zelfs de medewerkers van de Blauwe Brigade geven aan dat het lijkt of de Gemeente hier bewust niets aan wenst te doen. Alles wordt letterlijk bij dit afvalpunt neergezet, banken, kasten, magnetrons, glaswerk en meer. Voor wat betreft de vuilniszakken, hiervan is zeker in 99 procent van de gemaakte meldingen de afvalcontainers gewoon met de pas toegankelijk en zijn niet vol. Tuinen en balkons vol met huiselijk puin en daar is Woonplus verantwoordelijk voor. Woonplus vindt dat bewoners maar moeten melden, maar je hebt complexbeheerders. Die kunnen toch ook maandelijks een ronde lopen en problemen direct oppakken. Ik hoop dat u kunt begrijpen dat als vele bewoners zoals ik dag in dag uit naar deze ellende moeten kijken. Ik kan me behoorlijk kan ergeren als ik wekelijks de 10 mooie plaatjes uit Schiedam in de krant zie. Ik weet zeker dat uiteraard het Johann Straussplein niet het enige plein is die deze overlast ervaart maar als je als Nieuwe Stadsblad dan deze pagina met de 10 mooiste foto’s laat zien, zet er dan ook wekelijks een pagina tegenover met de 10 verschrikkelijk foto’s. Wellicht dan de Gemeente Schiedam en Woonplus dan een keer in actie komen.”

Astrid