Molens in de rouwstand

Algemeen
Bij enkele molens werd ook de zwarte vlag uitgehangen.
Bij enkele molens werd ook de zwarte vlag uitgehangen. (Foto: Paul Meuldijk.)

Het is niet alleen dat de geplande nieuwbouw de beroemde Schiedamse molens letterlijk de wind uit de zeilen neemt. Het fameuze molenpanorama, typerend voor de skyline van Schiedam-Centrum, gaat ook verloren als het zeventig meter hoge woonproject The Miller wordt gerealiseerd aan Plein 1940-1945.

Door Kor Kegel

Vrijdagmiddag gingen de molens in de rouwstand. De molenaars zetten de wieken stil en bij De Noord en De Palmboom werd de zwarte vlag gehesen. Deze twee molens zullen evenals De Kameel de meeste hinder ondervinden van de hoogbouw. Stichting De Schiedamse Molens vindt het cynisch dat het bouwproject de naam The Miller heeft gekregen. “The Killer, dat is een betere naam”, zeggen de molenaars. De hoogbouw geeft de doodssteek aan het gezond draaien van de Schiedamse molens, de hoogste ter wereld.
Het mag ook niet. The Miller is gepland in een zone waar de molenbiotoop geldt. Die biotoop bepaalt dat er binnen een bepaalde afstand van molens geen hoogbouw mag plaatsvinden. The Miller wordt nog twintig meter hoger dan het stadskantoor en dat verwoest al de beleving van het historische stadshart.”
Molens De Walvisch, De Drie Koornbloemen en De Vrijheid zullen niet minder windvang hebben als de hoogbouw aan Plein 1940-1945 er komt. Maar hier wijzen de molenaars, onder wie Theo de Rooij van De Vrijheid, op de beleving. “Wat wordt het beeld als je de Vellevest af gaat en de Noordvest op komt? Dan zie je een enorme flat die de molens in het niet doet vallen”, zeggen ze.
Stichting De Schiedamse Molens voert wel vaker overleg over bouwplannen van andere organisaties. Met de ontwikkelaars van het verder gelegen Schieveste is zelfs contact geweest.

Ook met de Frankelandgroep was er goed overleg over de uitbreiding met HavenVeste aan de Nieuwe Haven. Maar nu heeft het college van burgemeester en wethouders op eigen houtje iets besloten waarover de molenstichting niet gehoord is – en waar zelfs de gemeenteraad het nakijken bij heeft. Hoezo, participatiebeleid in Schiedam?
Paul Sporken van De Schiedamse Molens pleit voor een fundamentele discussie over wat Schiedam met de molens wil en of ze de ruimte krijgen. De bouwwereld wil steeds meer de hoogte in. Maar als Schiedam daarmee de grote buur Rotterdam achterna gaat, gaat dat ten koste van het molentoerisme”, waarschuwt hij.