De Erker wil terug naar de 1200 bezoekers van vóór alle corona ellende

Algemeen
Zo gauw de eerste zonnestralen zich aandienen is het terras van De Erker gezellig vol.
Zo gauw de eerste zonnestralen zich aandienen is het terras van De Erker gezellig vol. (Foto: Ina Blans)

In Wijkcentrum De Erker vindt zo’n scala aan uiteenlopende activiteiten plaats dat het buurthuis tot ver over de stadsgrenzen als voorbeeld dient voor andere wijkinitiatieven. Coördinator Ina Blans: “Ook tijdens de moeilijkste coronaperioden hebben we heel veel opgepakt: eten koken en rondbrengen, overal in de wijk een praatje maken en allerhande problemen oplossen. We waren alleen op zondag gesloten. Dat hoop ik er wel in te houden, dan heb ik één dag rust. Want ik kan heel slecht nee zeggen!”

door Els Neijts

Ina reed eigenlijk met veel plezier op een Connexxion-bus voor aangepast vervoer toen ze toch besloot die baan op te geven om zich helemaal op het welzijnswerk te kunnen storten. 

‘Verziekstraald’

Ze stamt uit een familie die zich al generaties lang vrijwillig en vol overgave inzet voor het welzijn van Schiedam West. “Mijn opa was één van de mensen die betrokken was bij de bouw van het wijkcentrum”, herinnert Ina zich. “Mijn vader, Harry Visser, heeft diezelfde bloedgroep, dus ook hij is steeds meer betrokken geraakt. Tót de gemeente vond dat de aanpak van De Erker professioneler moest en er welzijnsorganisaties zoals SWS en later Dock bij gehaald werden. Die organiseerden wel van alles, maar veel minder wijkgericht en met veel te veel regeltjes en overlegstructuren. Mijn tenen trokken er vaak krom van in mijn schoenen. Die koers heeft onze bruisende plek helemaal ‘verziekstraald’, waardoor De Erker niet rendabel verklaard werd. Dáár heeft mijn vader een stokje voor gestoken door aan te bieden de tent helemaal met vrijwilligers te gaan draaien.”

Johan Grijzen

Ina’s vader kreeg zijn zin. “Van de toenmalig wethouder Johan Grijzen kreeg hij een deal voor één jaar! In dat jaar heb ik me over laten halen tijdelijk de coördinatie voor mijn rekening te nemen. Maar toen bij een sollicitatieprocedure voor coördinator bleek dat er geen kandidaten bij zaten die dit werk echt met hun hele hart wilden gaan aanpakken, heb ik besloten er helemaal voor te gaan. Tegenwoordig ben ik voor 25 uur de enige betaalde kracht! De rest van mijn uren draai ik vrijwillig. De huur is voor twee jaar geregeld, maar de rest van de kosten moeten we zelf verdienen. Bijvoorbeeld door zaalverhuur.” Lachend: “En Johan is inmiddels onze onbezoldigde bestuursvoorzitter!” 

Op het programma van De Erker staan heel uiteenlopende activiteiten. “We hebben koffieochtenden, verzorgen iedere dag een lunch en drie keer per week avondeten. Echt lekker en dagvers. Maar behalve dat we ook bezigheden als taalles (zelfs Pools, Marokkaans en Spaans), naailes en line dancing bieden, brengen we ook mensen samen. In belcirkels en app-groepen. Mijn werkmobiel zet ik ‘s avonds meestal uit, anders blijf ik bezig!”

Desnoods bot

Ina mag dan een groot hart en een bijpassend rechtvaardigheidsgevoel hebben, ze kan ook streng zijn. “Zo vangen we uitbehandelde GGZ-klanten op. Weg met die stempeltjes, uiteindelijk mankeren we allemaal wel iets. Even apart gaan zitten en een arm om iemand heenslaan kost niks. Maar ik ben ook eerlijk, desnoods bot. Dat heb ik van mijn vader. Afspraak is afspraak. We zijn bijvoorbeeld postadres voor dak- en thuislozen. Veel mensen realiseren zich niet dat 85% van alle daklozen in die situatie zijn beland door een scheiding. Zelfs als ze nog wel een baan hebben. Die willen we best bijstaan, maar er gelden regels. Je moet mobiel bereikbaar zijn en minstens een keer per maand je post komen halen. Als je die daarna buiten weggooit zal me dat een rotzorg zijn, maar twee keer niet op komen dagen is vragen om moeilijkheden. Discussie over coronamaatregelen willen we ook niet, maar wel of geen mondkapje mag je zelf weten. Ik ben geen kleuterjuf. “ 

Een simpel optelsommetje brengt Ina op zo’n 850 bezoekers per week. “Vóór corona waren er dat 1200, dus dat aantal willen we minstens weer gaan halen. We vinden het nu nog te stil in het gebouw. Onze activiteiten draaien momenteel op 52 vrijwilligers, die in wisseldiensten van vier uur werken. Daar kunnen er meer bij. Wie een bestuursfunctie zoekt kan zich ook melden, en binnenkort worden we (weer) een leerbedrijf.”

www.wijkcentrumdeerker.nl 

Ina kent de wijk én haar pappenheimers goed.