Gemeenteraadsverkiezingen 2022: wat zijn het en waarom 3 dagen?

Algemeen
Gemeenteraadsverkiezingen: wat zijn dat eigenlijk?
Gemeenteraadsverkiezingen: wat zijn dat eigenlijk? (Foto: AdobeStock)

Op 14, 15 en 16 maart kunnen we allemaal weer stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Maar waarom kun je dit keer drie dagen stemmen in plaats van één? Hoe weet je op wie je moet stemmen? En wat houden die gemeenteraadsverkiezingen nu eigenlijk in? We vertellen het je in dit artikel.

Het klopt: normaal gaan we op één vaste dag naar het stembureau. Dat geldt tevens voor de landelijke verkiezingen. Maar vanwege corona is dit keer ook voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 gekozen voor verspreiding over drie dagen: 14, 15 en 16 maart 2022.

De gemeenteraadsverkiezingen vinden eens in de vier jaar plaats.

Wanneer mag je stemmen?

In Nederland mag iedereen van 18 jaar of ouder stemmen. Ook kun je je vanaf die leeftijd verkiesbaar stellen. Stemmen is niet verplicht in ons land, maar wel aan te raden als je invloed wil uitoefenen op het gemeentebeleid.

Gemeenteraad: wat is het en taken raad

Goed. Allereerst is het goed te weten wat de gemeenteraad nu precies is. Hierbij gaat het om het hoogste bestuursorgaan van jouw gemeente. De gemeenteraad bestaat uit raadsleden van diverse partijen, die samen het beleid van jouw gemeente bepalen. De raadsleden zorgen daarbij niet alleen dat het college van burgemeesters en wethouders (B&W) goed functioneert, maar zijn ook een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners.

Gemeenteraadsverkiezingen: mooie kans 

Voor jou als inwoner zijn gemeenteraadverkiezingen 2022 een mooie kans. Je kunt namelijk meebepalen over de toekomst van jouw stad of dorp. Door het kiezen van jouw favoriete lokale partijen en gemeenteraadsleden, op basis van hun standpunten en toekomstvisies. Bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw, verkeer of gemeentelijke belastingen. Waar voel jij je het best bij?

Zo werkt het stemmen

Dit wetende is het tijd je in de standpunten van jouw gemeente te gaan verdiepen. Bekijk de sites en socialmedia-accounts van diverse partijen om te weten waar zij voor staan.

Ga voorafgaand aan de verkiezingen ook volop in gesprek met familie en vrienden. Want hoe meer stemmen jouw favoriete partij en kandidaat krijgt, des te meer zetels worden er bemachtigd. Elke zetel betekent één plek in de gemeenteraad. Het gemeentelijk Centraal Stembureau zal de stemmen uiteindelijk verdelen over de zetels.

Stemwijzer of Kieskompas

Kom je er niet uit? Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 zijn er diverse stemwijzers. Vanaf midden februari kun je bijvoorbeeld via Kieskompas.nl of Stemwijzer.nl jouw visie op diverse stellingen doorgeven. Daar komt uiteindelijk dan de partij (of partijen) uit waar jouw standpunten het best bij passen.

Uitslag gemeenteraadsverkiezingen

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen wordt per gemeente op 16 maart 2022 laat in de avond bekendgemaakt. Volg de liveblogs op de regio’s van Rodi.nl om volledig op de hoogte te blijven van de gemeenteraadsverkiezingen 2022.