Friedie Kloen organiseert inspirerende ontmoetingen

Algemeen
De in samenwerking ontstane installatie van Friedie Kloen en Aldo Hoeben is te zien bij KunstWerkt aan de Boterstraat.
De in samenwerking ontstane installatie van Friedie Kloen en Aldo Hoeben is te zien bij KunstWerkt aan de Boterstraat. ((Foto: PR))

Het was een reactie op de lockdowns tijdens de coronacrisis. Je kon elkaar amper ontmoeten. Friedie Kloen bedacht een kleinschalig antwoord en het resultaat is groots.

Door Kor Kegel

Friedie Kloen is in Maassluis een bekende kunstenaar. Ze werkt met hout en gaat als een beeldhouwer met boomstammen en -takken om. Ze is er deelnemer van de Stichting Maassluise Kunstenaars. Sinds een jaar is ze ook deelnemer van Stichting KunstWerkt Schiedam, waarbij kunstenaars uit de hele regio zijn aangesloten. Zo leerde ze meer collega’s kennen.
“In die moeilijke coronacrisis bedacht ik hoe inspirerend ontmoetingen kunnen zijn. Het komt ongetwijfeld omdat we elkaar minder konden zien. Minder tentoonstellingen minder openingen… het leek me het proberen waard om minibijeenkomsten te organiseren”, vertelt Friedie Kloen. “Ik vroeg een aantal deelnemers van beide stichtingen of ze in duoverband met een andere kunstenaar wilden kijken of ze elkaar konden inspireren tot nieuwe kunstwerken, elkaar beïnvloedend. En ik kréég toch leuke reacties!”

Kunstenaars leren elkaar kennen en maken samen iets bijzonders

Ze maakte naamkaartjes en legde ze op tafel. Eerst probeerde ze te kijken welke kunstenaars dezelfde techniek hanteren en om op die manier duo’s te vormen, maar gaandeweg kwam het op om het aan het toeval over te laten. Ze vormde de duo’s door lootjes te trekken. Zo bracht ze kunstenaars bij elkaar die een heel andere techniek beoefenen, maar dat kan natuurlijk een eye-opener zijn.
Elk kunstenaarsduo kwam bijeen. Een eerste ontmoeting in het atelier van de een, daarna in het atelier van de ander. In vrijwel alle gevallen zijn de duo’s vaker bijeengekomen om elkaar beter te leren kennen en over elkaars werk te praten. En om hardop na te denken wat de een met het werk van de ander zou kunnen doen om er iets meer mee te doen.
Friedie Kloen vormde een duo met Aldo Hoeben, die ze bij KunstWerkt wel eens gezien had, maar nauwelijks kende. “Aldo werkt met belichting en beweging. We kwamen erop dat we samen een mooie boom zouden zoeken en ik daar een mooie vorm uit zou snijden. Dat deed ik. Maar nu gebeurde er met de bewerkte boom iets meer. Aldo projecteerde er een kleurenspel op, waardoor mijn werk een heel andere uitstraling kreeg. Ik heb dat wel verrijkend gevonden.”
Friedie Kloen weet dat het meer kunstenaars zo vergaan is. “Dat heb ik het belangrijkst gevonden: dat kunstenaars die elkaar niet of nauwelijks kenden elkaar bijzonder inspireerden. Het is echt gelukt. En het resultaat is nu te zien, tot en met zondag 6 maart bij Ruimte in Beweging aan de Boterstraat 81 in Schiedam waar KunstWerkt thans nog gehuisvest is tot de verhuizing naar het oude postkantoor aan de Lange Nieuwstraat. De tentoonstelling ‘Ontmoetingen’ zal volgend jaar ook in Museum Maassluis te zien zijn De volgende duo’s tonen hun samenwerkingskunst:

Elly van Baalen & Carine Hooykaas

Peter Farla & Vera Whistler-Witleer

Boriska Hoogenbosch & Mirjam Boomert

Friedie Kloen & Aldo Hoeben

Hans Korving & Pauline Tonkens

Gonny van den Nouwelant & willem van hest

Mick Otten & Inge Hoefnagel

Lida van der Sar & Nancy Hoogstad

Frits Veenland & Zhanhong Liao

Bas Verkade & Annemarie van Ulden

Frans Vonk & Yvon Koopman

Hanneke Wessels & Andie Wieringa

Ans van de Wiel & Esther van Duffelen