Natuur inspireert tot dubbelexpositie ‘Colors of green’

Algemeen
Beeld van de dubbeltentoonstelling van Frans Huisman en Wilma Keizer aan de Lange Haven.
Beeld van de dubbeltentoonstelling van Frans Huisman en Wilma Keizer aan de Lange Haven. ((Foto: ) uitsnede uit poster van de expositie)

De lente is in aantocht en galerie Chimaera aan de Lange Haven 77 brengt je alvast in een groene stemming. Daar is nog twee zaterdagen en zondagen een dubbelexpositie te zien van Frans Huisman en Wilma Keizer.

door Kor Kegel

Lange Haven 77 is ook het woonadres en atelier van Frans Huisman zelf. Nu en dan vindt hij het tijd worden om het publiek weer te laten zien wat hij de laatste tijd zoal gedaan heeft. Nu doet hij dat in duoverband met Wilma Keizer uit Delft. Hun recente werk laat levendige olieverfschilderijen zien. Allebei laten ze zich inspireren door natuurlijke landschappen. Vooral de uiteenlopende structuren, kleuren en patronen geven ongekende mogelijkheden en dat leidt tot doeken met een grote gelaagdheid. Soms blijkt het werk van Frans Huisman en Wilma Keizer fantastisch te combineren, maar evenzogoed zie je er sterke contrasten tussen.

De titel van de expositie, ‘Colors of green’, benadrukt dat het om de schoonheid en vitaliteit van de natuur gaat, maar we moeten geen overeenkomst zoeken met vijftig tinten grijs, want beide kunstenaars beperken zich niet tot die ene kleur groen. Net als in de natuur gebruiken ze alle kleuren van de regenboog, maar groen is de bindende factor. Frans Huisman heeft galerie Chimaera samen met Monique Breteler. Hij ontvangt de bezoekers elke zaterdag en zondag. Daarnaast zal Wilma Keizer elke zondag aanwezig zijn. Het hoekpand van de Lange Haven en de Branderssteeg is een mooie, lichte expositieruimte met verschillende vertrekken. Het is verleidelijk om ook naar buiten te kijken, waar je vaak het licht over het wateroppervlak ziet spelen.

Veel tekeningen van Frans Huisman hebben dat water- en lichtspel als onderwerp. In zijn schilderijen zie je het ook terug. Hij heeft een geheel eigen handschrift. Hang ergens honderd werken op van onbekende tekenaars en je haalt de symbolentaal van Frans Huisman er direct uit. Hij heeft een indrukwekkend oeuvre, want hij tekent en schildert elke dag. Wilma Keizer uit Delft heeft een achtergrond als theatermaker en die invloed is in haar doeken te zien. Ze verwerkt ook wel handgeschept papier uit Nepal in haar werk. “De natuur geeft me veel vrijheid om te experimenteren met patronen, papier, sjablonen, losse schildertechniek en lakspetters,” zegt ze op haar website. ‘Colors of green’ is nog te zien op 5 en 6 maart en op 12 en 13 maart van 13.00 tot 17.00 uur.