Politiek debat in Soos Blauwhuis

Algemeen

Op zaterdag 5 maart om 13.00 uur heeft seniorenvereniging SooS Blauwhuis een politiek debat georganiseerd en nodigt de politieke partijen en geïnteresseerden uit om het debat bij te wonen.

Het debat staat onder leiding van Christine Flåten-Daskalakis en het thema is Ouder en Wijzer in Schiedam. De seniorenvereniging wil de thema’s Zorg en Wonen graag bespreken tijdens het debat en geeft alvast een voorschot hoe hierover gedacht wordt binnen seniorenvereniging Soos Blauwhuis.

Zorg

“Na de pensionering wacht veel mensen, na een leven van werken, ontwikkelen en zorgen, een nieuwe vrijheid. Vrijheid om de derde levensfase in te vullen en een nieuwe betekenis aan het leven en dat van anderen toe te voegen. Op enig moment echter, vaak als de vierde levensfase zich aandient, krijgen ouderen meer behoefte aan zorg en hulp. Velen wonen alleen, in een te grote woning, de mobiliteit neemt af en vereenzaming ligt op de loer. Fysieke en mentale problemen stapelen zich op. De zorg kan de groeiende groep ouderen onder de huidige condities in de toekomst niet bedienen: te weinig handen en te duur, laten beleidsbepalers met regelmaat weten. Zorg wordt nu vaak individueel aangeboden. Is er straks nog steeds zorg voor elkaar in de buurt, in de wijk en in de stad? Elke senior kan rechtstreeks aangesproken worden op de eigen verantwoordelijkheid voor gezondheid en leefstijl.”

Wonen

“In nagenoeg geen enkel van de grote nieuwbouwplannen in Schiedam zien we expliciet aandacht voor senioren! Tot nu toe ligt de nadruk vooral op de bouw van woningen voor starters en alle portemonnees. Senior-vriendelijk bouwen vind je zo goed als nergens in de stad terug. En dat terwijl er duizenden woningen gepland zijn en er zeker nog vele duizenden de komende periode bij moeten komen om aan de vraag te voldoen. Dat blijft ons verbazen! Temeer omdat ongeveer de helft van de 65-plussers in een eigen, afbetaalde woning leeft die op den duur te groot is en te veel onderhoud vraagt. Veel van de ouderen hebben een woning met drie of meer kamers. Het vergroten van de mogelijkheden voor kleiner wonen of voor gemeenschappelijk wonen kan bijdragen aan het verkleinen van het allocatie- en doorstroomprobleem in de woningmarkt. De gemeente laat zich te vaak buiten spel zetten door geschikte locaties aan projectontwikkelaars te verkopen.”

Debat

Iedereen die geïnteresseerd is uitgenodigd dit debat bij te wonen op 5 maart in Seniorenvereniging Soos Blauwhuis, Spinhuispad 36, 3111PX Schiedam, Telefoonnummer: 010 426 2808. Er is ruimte voor 60 bezoekers.

Afbeelding
Op de Schiedamse MakersMarkt koop je iets échts direct bij de maker Algemeen 30 nov, 12:34
Afbeelding
In Memoriam: Nel Bootsman, heldin van Nieuwland Algemeen 30 nov, 10:01
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Bescherm de driehoek-Joppelaan! Algemeen 30 nov, 08:23
Afbeelding
Ballet- en Dansstudio zet zich in voor de Voedselbank Algemeen 29 nov, 14:52
Afbeelding
Shantykoor Stuurloos wint Shantyfestival Algemeen 29 nov, 10:32
Afbeelding
HBSS op zondag nu al verleden tijd Sport 29 nov, 07:58
Afbeelding
KethelSpaland ‘knokt’ zich naar winst Sport 28 nov, 14:23
Afbeelding
Transporttarief Stedin in 2023 tien euro per maand duurder Algemeen 28 nov, 13:05
Afbeelding
Kort sportnieuws uit Schiedam Sport 28 nov, 12:53
Afbeelding
Huldiging kampioenen keert terug Sport 28 nov, 12:51
Afbeelding
Boef in de wijk is een groot succes 112-nieuws 24 nov, 15:24
Afbeelding
Kunstenaars vinden elkaar ‘onafhankelijk’ in gedachtengoed van de Geuzen Algemeen 24 nov, 14:25
Afbeelding
Green Friday bij Theater aan de Schie Algemeen 24 nov, 14:05