Gevlucht Syrisch gezin moet door corona wéér bij nul beginnen

Algemeen
Heba en Abd proberen hun oudste zoontjes zoveel mogelijk weg te houden van alle problemen, maar de jongste van zes maanden heeft nog geen weet van ellende. Hij wil best lachen.
Heba en Abd proberen hun oudste zoontjes zoveel mogelijk weg te houden van alle problemen, maar de jongste van zes maanden heeft nog geen weet van ellende. Hij wil best lachen. (Foto: Els Neijts)

“De Syrische Heba en haar man Abd wisten in Schiedam een totaal nieuw bestaan op te bouwen. Vooral doordat Heba heel succesvol werd met de verkoop van Syrische bruidskleding en bijbehorende accessoires. Door corona stortte hun bedrijf echter totaal in. 

Het stel zal weer helemaal vanaf nul moeten beginnen. “Nóg een keer!”, probeert Heba moedig te glimlachen, ‘’maar al ons spaargeld is op! We hebben zelfs schulden.” Al haar hoop is gevestigd op de crowdfundingsactie Help Heba Herrijzen.

Terwijl Abd nog pakketbezorger was, wist Heba met haar winkel en website The Levant Swan (levantswan.com) heel succesvol klanten uit alle windstreken te trekken. Zelfs uit het buitenland. Tót door corona het tij 180 graden keerde. Door alle beperkende maatregelen werd er maar mondjesmaat getrouwd, en met een heel bescheiden feestje. Dat kostte het bedrijf waar ze zo hard voor gewerkt heeft uiteindelijk de kop. Nét nu onze vrijheid weer lonkt, en iedereen flink lijkt uit te willen pakken op die almaar uitgestelde bruiloft, is de koek op. Dat maakt Heba’s situatie opnieuw om wanhopig van te worden.  

Oorlogstrauma’s

Heba en Abd moesten hun geboorteland noodgedwongen ontvluchten. Abd in 2014, Heba een jaar later. Om alle emoties niet de overhand te laten krijgen, houdt Abd het bij een paar voorbeelden van de rampen die hen in Syrië troffen. “Ik ben in de gevangenis gegooid, op maar tien minuten afstand van huis. Mijn moeder heeft dat 50 dagen niet geweten, terwijl ík bang was dat zíj dood zou gaan. Gelukkig is dat niet gebeurd, maar Heba’s stad is met chemische middelen bestookt. Daarover is ze als ooggetuige geïnterviewd voor de Verenigde Naties. En ze weet sinds 2011 niet waar haar vader gebleven is.”

Heba vindt het moeilijker om te vertellen wat haar allemaal is overkomen. Als het haar teveel wordt loopt ze even weg en laat haar man het woord doen. “Toch is zij in alle opzichten ‘de baas’ van het bedrijf erkent die vol trots. “Heba kan zelfs van niks nog iets bijzonders maken. Daarom kon ik in onze goede tijd zelfs aan een full time studie Business IT en Management beginnen. Dat gaat nu maar moeizaam. We hebben inmiddels drie zoontjes, maar het bedrijf is echt Heba’s vierde kind.”

Herrijzen

Heba’s winkel is op nummer 93a van de Hoogstraat die er, “óók door corona”, maar stilletjes bij ligt. Eind van de maand moet ze na het nodige uitstel toch echt de sleutel van het pand inleveren. “De huisbaas wilde ons heus wel helpen”, vertelt Abd, “maar dat houdt ergens op. Hij moet natuurlijk ook geld verdienen.”

Door alle opgespaarde emoties en stress stortte Heba uiteindelijk volledig in. Ze heeft hard psychische én praktische hulp nodig. Die   krijgt ze en “Dat helpt wel”. Zelf blijft ze ook knokken. Al moet ze het vaak uit haar tenen halen, want zonder geld blijft het water naar de zee dragen. “Bestaande financiële hulpregelingen zijn door alle regelgeving voor ons onbereikbaar. In zo’n situatie zitten meer kleinere bedrijven. Daarom ben ik via GoFundMe een crowdfundingsactie begonnen: Help Heba Herrijzen. Die zou ons weer op weg kunnen helpen. De rest doen we zelf wel! Op een andere plek bescheiden opnieuw beginnen.”

Dezelfde vijand

Hoewel ze het moeilijk hebben, gaan momenteel ook de harten van Abd en Heba uit naar Oekraïne. “Natuurlijk! Wij weten hoe het is. We zijn slachtoffers van dezelfde vijand.” Om financiële hulp vragen vindt het stel niet iets om je voor te schamen. “We zouden ons wél schamen om thuis te gaan zitten”, verzekert Abd. “Bovendien zou ik dan het gevoel hebben dat ik weer in de gevangenis terecht ben gekomen!” Heba kijkt hem van opzij peinzend aan. Ze ziet er doodmoe en bleekjes uit. “Nog een keer álles verliezen is niet te verdragen”, besluit ze.   

www.gofundme.com/f/help-heba-Rise-Again