Burgemeester feliciteert 100-jarige Johannes van der Vlugt

Algemeen
Burgemeester Lamers feliciteert 100-jarige meneer Johannes van der Vlugt
Burgemeester Lamers feliciteert 100-jarige meneer Johannes van der Vlugt (Foto: Marius Schinkel)

Johannes van der Vlugt wordt op 12 maart 1922 geboren en ingeschreven in de gemeente Kethel en Spaland ZH. 100 jaar later bezoekt Schiedams burgemeester Cor Lamers de geboren en getogen Kethellapper in zijn appartement in Nieuwland. Hij brengt persoonlijk de hartelijke felicitaties over van de gemeente Schiedam, en zet een grote vaas met bloemen op tafel.

Door Kathy Huitema

“Ik vind het zo bijzonder dat de burgemeester bij mij op bezoek komt. Daar heb ik mijn beste pak voor uit de kast gehaald. We hebben een heel belangrijk praatje met elkaar gehouden. We hebben natuurlijk vooral gesproken over mijn boerenleven in Kethel”, vertelt Johannes van der Vlugt, nog steeds gestoken in driedelig kostuum.

Hij praat er graag over en is er trots op dat hij een echte Kethellapper is. “Ik ben geboren op de Broekkade in Kethel. Ik ben in die gemeente gedoopt, ging er naar school en naar de knapenvereniging. Van kinds af aan hielp ik mijn vader op de boerderij.”

“Op een boerderij kwam ik ook mijn grote liefde tegen: Johanna Zonneveld. Er werd een bruiloft gevierd en ze zei tegen mij: ik zou met jou ook wel een bruiloft willen vieren! Ik ook wel met jou, zei ik. We kregen verkering en zijn in 1954 getrouwd.”

Hof van Spaland

Johannes en Johanna nemen de boerderij van Johanna’s ouders aan de Vlaardingseweg over. “We molken twintig koeien met de hand, later kochten we een melkmachine. Een Manus, die erg veel herrie maakte. Daar ben ik doof van geworden. Maar we boerden goed.”

“Mijn vrouw hield ook erg van het boerenleven, was boerin in hart en nieren. In 1971 kwam er een eind aan ons boerenleven in Spaland. De boerderij moest ruimte maken voor een winkelcentrum dat werd vernoemd naar onze boerderij: Hof van Spaland. Menig Schiedammer doet daar nu zijn boodschappen.”

Johannes en Johanna zijn inmiddels gezegend met vier kinderen: Lenie, Arie, Jan en Joke. Ze boeren verder aan de Joppelaan. “Daar heb ik tot mijn 68e geboerd. Toen heb ik de boerderij overgedaan aan mijn zoon Jan. Ik kom er nog graag. Samen even langs het vee, de landerijen. Eens een boer altijd een boer!”

Tevreden man

Johannes van der Vlugt is een tevreden man. “Ik woon niet meer in Kethel, maar blijf een Kethellapper in hart en nieren. Ik heb het de hele dag druk met het lezen van het ochtendblad.”