Boek van de week: De familie Aubrey door Rebecca West

Algemeen
Boek Rebecca West – Familie Aubrey
Boek Rebecca West – Familie Aubrey (Foto: )

Het boek van deze week is van Rebecca West, de familie Aubrey. De boekbespreking is deze week geschreven door Gerben de Bruijn van Post Scriptum.

Rebecca West is een grootheid in de Engelse literatuur, maar in Nederland is deze in 1983 overleden dame nooit ontdekt. Daar zal met De familie Aubrey verandering in komen; dat weet ik zeker!

In deze roman leren we de familie kennen: de vader is journalist en moeder een talentvolle concertpianiste die daar te vroeg mee gestopt is. Ze hebben vier kinderen: Cordelia, de tweeling Mary en Rose en tenslotte Richard. Muziek bepaalt ook hun leven: de tweeling rekent op een carrière als die van hun moeder en studeert daar ook elke dag voor.

Cordelia speelt viool, maar is helaas geen talent. Zelf merkt ze dat niet, tot ergernis van moeder en tweeling. En dat is er nog de vader Piers. Een slimme man, die eigenlijk geen enkele baan weet te houden, ook al heeft hij altijd welgestelde mannen die voor hem opkomen. Met geld kan hij ook totaal niet omgaan, dus er zijn altijd geldzorgen voor moeder Clare.

Het fijne en de charme van dit boek is dat je langzaam meegenomen wordt in dit bijzondere gezin. Een gezin dat tegelijk ook last heeft van alles dat er om hen heen gebeurt in Londen, vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Ze blijven hopen en dromen; op betere tijden, op een mooie carrière. Dit soms tegen beter weten in. De lezers van Jane Gardam en en Elizabeth Jane Howard zullen ook De familie Aubrey in hun hart sluiten.

Cijfer: 9