HET SCHIEDAM VAN KOR KEGEL - De nieuwe coalitie, DENK mee!

Algemeen
Kor Kegel.
Kor Kegel. ((Foto: Privé))

Over een kandidatenlijst wordt doorgaans goed nagedacht. Er wordt een commissie voor ingesteld – of het bestuur van een politieke partij doet het zelf – en dan wordt er zo objectief mogelijk beoordeeld wie de meest geschikte kandidaten zijn. Er wordt ook gekeken of de kandidaten echt willen of met hun kandidatuur vooral steun willen betuigen. Als het goed is, speelt vriendjespolitiek niet mee, want daarmee kan een partij een uitglijer begaan.

Zo kwam GroenLinks tot de keuze om oud-wethouder Yorick Haan lijsttrekker te maken en om Krispijn Beek en zittend raadslid Bart Voortman op twee en drie te zetten. Bij de raadsverkiezingen van een week geleden bleek GroenLinks een zetel gewonnen te hebben, van drie naar vier zetels, maar ook bleek dat de kiezers weinig heel hadden gelaten van de volgorde op de kandidatenlijst. Dat is natuurlijk hun goed recht -daar hebben we democratie voor- maar het is de vraag of ze er GroenLinks een dienst mee hebben bewezen. De nieuwe fractie laat met Marion Bakker, Carlien Schoondermark en Serkan Kilickaya slechts beperkte politieke ervaring zien.

Vier jaar geleden was dat gebrek aan politieke ervaring een argument om DENK niet te betrekken bij de onderhandelingen over een nieuwe coalitie. Een ‘rotsmoes’ in de woorden van onze plaatselijke historicus Han van der Horst, een van de zeldzame begenadigde commentatoren van het lokale wel en wee. Ik ben het met Han van der Horst eens dat DENK niet weer zonder meer terzijde mag worden geschoven. De partij heeft stevig oppositie gevoerd en kwam met weldenkende raadsleden tot een kwaliteitsimpuls aan de Schiedamse politiek. Het is niet een partij gebleken, waarvan de traditionele partijen vreesden dat het om hoofddoekjespropaganda en islamisering zou gaan. DENK zet in Schiedam kundige politieke mensen met ervaring in.

Meer dan GroenLinks. Tuurlijk, Yorick Haan was wethouder en op Vlieland zelfs burgemeester. Eerst was hij van de SP, daarna van PS en nu van GroenLinks. De andere gekozen kandidaat met enige ervaring, Serkan Kilickaya, kwam in 2014 in de gemeenteraad voor de PvdA, stapte over naar Fractie-Janssen en is nu lid van GroenLinks. Mocht Yorick Haan weer wethouder willen worden, zo hij een kans zou maken, dan komt Krispijn Beek toch nog in de gemeenteraad, maar we kunnen niet zeggen dat de fractie dan plotseling bulkt van politieke ervaring. Dan hadden die GroenLinks-kiezers beter massaal op nummer vijf op de lijst kunnen stemmen, de zeer bekwame oud-PvdA-wethouder Menno Siljee. Dan had ik dit hele stukje niet kunnen schrijven.

Vier jaar geleden kwam DENK niet aan de onderhandelingstafel zogenaamd wegens gebrek aan ervaring. Degenen die dat vonden zijn er ook nu nog. Eens kijken hoe consequent ze zijn.