Gemeente Schiedam vangt Oekraïense vluchtelingen op op rivierschip.
Gemeente Schiedam vangt Oekraïense vluchtelingen op op rivierschip. (Foto: )

Opvang van Oekraïense vluchtelingen in Schiedam op rivierschip

Algemeen

Schiedam zet een rivierschip in als tijdelijke opvang locatie voor Oekraïners, die op de vlucht zijn voor het oorlogsgeweld in hun land. Dit schip is vanaf eind maart beschikbaar en zal voor de komende tijd worden ingezet als de primaire opvang locatie in Schiedam.

Het schip krijgt een plaats naast het schip waarop asielzoekers worden opgevangen. Dat vertrekt volgens afspraak rond 1 mei. Om de periode tot eind maart te overbruggen zet de gemeente een aantal kamers in een hotel en een B&B in. Rotterdam-Rijnmond vangt 2.000 vluchtelingen op. Rotterdam neemt de helft daarvan voor zijn rekening. Schiedam zal, net als de andere gemeenten in de regio, een bijdrage leveren in het opvangen van de overige duizend. De veiligheidsregio coördineert de opvang. Vluchtelingen worden in onze regio op dit moment centraal opgevangen in een sporthal in Rotterdam-Zuid. Van daaruit worden zij verspreid over locaties in de gemeenten.
Voor de zeer korte termijn brengt Schiedam een aantal vluchtelingen onder in 10 hotelkamers, die beschikbaar zijn vanaf woensdag 16 maart. Op maandag 21 maart komen daar nog 7 kamers in een B&B bij. In totaal kunnen hier ongeveer 34 mensen verblijven. De kamers dienen als overbrugging tot de komst van een rivierschip, dat vanaf eind maart beschikbaar zal zijn en voor de iets langere termijn dienst zal gaan doen als de primaire opvang in Schiedam.
Dit rivierschip is in grote lijnen vergelijkbaar met het schip waarop sinds eind december asielzoekers worden opgevangen. Ook dit tweede schip zal een plaats krijgen aan de Buitenhavenweg. Op deze locatie verwachten we ongeveer 70 mensen te kunnen opvangen. Vanaf eind maart liggen aan de Buitenhavenweg dus enkele weken twee schepen. Het schip waarop nu de asielzoekers verblijven vertrekt immers zoals afgesproken rond 1 mei. Omwonenden en bedrijven in de omgeving van de Buitenhavenweg ontvangen hierover op korte termijn per brief meer informatie.
De Oekraïense vluchtelingen zullen 3 tot 6 maanden blijven, mogelijk zelfs langer. De gemeente onderzoekt daarom ook al de mogelijkheden van een langer verblijf. Een belangrijk aandachtspunt is dat dit niet mag leiden tot verdringing op de woningmarkt.

Particuliere opvang

De tragedie die zich voltrekt in Oekraïne maakt veel los, ook bij inwoners. Een aantal vluchtelingen heeft inmiddels onderdak gevonden bij familie in Schiedam. Ook hebben zich enkele vluchtelingen rechtstreeks bij de gemeente gemeld. Zij hebben begeleiding gekregen naar (tijdelijk) onderdak. Verder zijn er vluchtelingen die een-op-een zijn opgevangen door Schiedammers, bijvoorbeeld door de Poolse gemeenschap. Deze betrokkenheid is hartverwarmend en verdient navolging. Op de website RijnmondVeilig.nl is een aanmeldformulier ingericht, waarop inwoners en bedrijven in onze regio kunnen aangeven dat zij woonruimte beschikbaar hebben.
Waarschijnlijk zullen zich onder de vluchtelingen die in Schiedam worden opvangen ook kinderen bevinden. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om deze kinderen onderwijs te bieden. De mensen die zich in Nederland melden hebben niet alleen bijna alles achter moeten laten, maar zij kennen ook andere zorgen. De gemeente inventariseert daarom in samenwerking met Vluchtelingenwerk en andere hulporganisaties hoe vluchtelingen de juiste ondersteuning kunnen ontvangen. Op de website van de gemeente Schiedam is een pagina waarop informatie over de opvang van Oekraïense vluchtelingen wordt samengebracht (https://schiedam.nl/oekraine).

Afbeelding
Digitaal contact voor patiënten Franciscus makkelijker Algemeen 26 jan, 10:10
Afbeelding
In memoriam: Ruud Pillard, aimabele cultuurbaas Algemeen 26 jan, 08:53
Afbeelding
GroenLinks wil niet nog meer vakantiehuizen in Vlietland Politiek 25 jan, 22:49
Afbeelding
Na verbouwing Meer Optiek: collectie doet eer aan de winkel – en andersom Algemeen 25 jan, 15:15
Afbeelding
PvdD Zuid-Holland wil meer natuur en minder glastuinbouw voor sierteelt Politiek 25 jan, 15:02
Afbeelding
Nieuwe vogelkijkwand aan Poldervaart Algemeen 25 jan, 14:23
Afbeelding
Schiedam heeft een eigen Gouden Boekje Algemeen 25 jan, 13:39
Afbeelding
Bekende kinderboekenschrijvers bezoeken Schiedamse scholen Algemeen 25 jan, 12:34
Afbeelding
Gondelvaart Schiedam: Nieuwe expositie met lezing Algemeen 25 jan, 12:14
Afbeelding
Geen betaald parkeren in Schiedam-West Algemeen 25 jan, 11:28
Afbeelding
Laat u informeren over Rotterdam The Hague Airport Algemeen 25 jan, 10:09
Afbeelding
In Memoriam: Piet van der Ploeg kwam op voor de Groenoorders Algemeen 25 jan, 08:53
Afbeelding
Het Schiedam van Kor Kegel: Gezond eten kan goedkoper zijn Algemeen 24 jan, 15:51