Kindermuziekweek 2022 Schiedam: gratis workshops!

Algemeen
Tijdens een van de gratis workshops leer je van een echte dirigent hoe je de maat slaat
Tijdens een van de gratis workshops leer je van een echte dirigent hoe je de maat slaat (Foto: Muziekvereniging Sint Radboud)

Van vrijdag 1 april tot en met zondag 10 april is er weer de landelijke Kindermuziekweek.

Onderdeel van de Schiedamse muziekweek is de voorstelling ‘Rafelkap’. Deze wordt gegeven door 2 professionele musici, pianist Laurens de Boer (dirigent van het koor van Sint Radboud) en vertelster en vocaliste Karin Dijkstra.Beiden willen kinderen laten genieten van de mooie muziek van meneer Grieg en laten lachen om het sprookje van Rafelkap.

Rafelkap is een muzikaal verhaal, gebaseerd op een oud Noors sprookje en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Als een koningspaar geen kinderen kan krijgen, vragen ze raad aan een wijze marktvrouw. Zij geeft de koningin een opdracht en als ze deze goed volbrengt, zal de koningin zwanger raken. Maar omdat de koningin de opdracht niet goed vervuld, krijgt ze een tweeling. De jongste is beeldschoon, maar de oudste een vreemd en eigenwijs meisje.

Voorstelling is op zaterdag 9 april 2022 15:00 uur. Locatie: Wennekerpand · Vijgensteeg 2 · 3111 PT Schiedam. Kaarten via de kassa van Theater aan de Schie (kaartverkoop start woensdag 30 maart a.s.!)

MUZIEKWORKSHOPS

De workshops worden gegeven door professionele muziekdocenten van Sint Radboud in samenwerking met Bibliotheek Schiedam, duren 45 tot 60 minuten en vinden plaats in het verenigingsgebouw Zaal De Noord aan de Kerkweg 46A in Schiedam-Kethel en in de bibliotheek Korenbeurs in het centrum van Schiedam.
Hieronder staat de informatie over de diverse muziekworkshops en hoe je je kan aanmelden. Let goed op de leeftijdsgroep waarvoor de workshop is bedoeld voordat je je aanmeldt!
Alvast heel veel (muziek)plezier!!

DIRIGEER EEN ORKEST

Op dinsdag 5 april 19.00 uur - Zaal De Noord, Kerkweg 46A Schiedam-Kethel). Leeftijd: 8 t/m 12 jaar. Heb jij altijd al eens een echte dirigent willen zijn en met zo’n speciaal stokje de maat willen slaan? Dit is je kans! In deze workshop leer je van een professionele dirigent hoe dat gaat en mag je na afloop heel even het orkest van Sint Radboud dirigeren. Meld je snel aan want vol = vol ! Luister vooraf alvast naar dit nummer: Op een onbewoond eiland (kinderen voor kinderen)

BLAZEN OP EEN RIETJE

Op zaterdag 9 april 11.00 uur - Zaal De Noord, Kerkweg 46A Schiedam-Kethel). Leeftijd: 8 t/m 12 jaar. Wist je dat er op een klarinet een rietje zit waarop je moet blazen en door de trilling geluid ontstaat? En door verschillende kleppen in te drukken je verschillende noten hoort?Leer alles van de klarinet en probeer maar eens of jij er geluid uit krijgt.

HOORNGESCHAL EN TUINSLANGENROEP 

Op donderdag 7 april 16.00 uur - Bibliotheek Korenbeurs, Lange Haven 145 Schiedam). Leeftijd: 8 t/m 12 jaar. Een hoorn is een heel mooi instrument met een bijzondere klank. Lukt het jou om hier geluid uit te krijgen? Weet je dat je met een tuinslang ook muziek kunt maken? Doe mee en ontdek jouw muzikaal talent! En met enkele muzikale spelletjes beleef jij een fantastische middag!

ZANGWORKSHOP SING!

Op woensdag 6 april 16.00 uur - Bibliotheek Korenbeurs, Lange Haven 145 Schiedam). Leeftijd: 8 t/m 10 jaar. Op een leuke en creatieve manier oefenen we met elkaar een paar nieuwe liedjes.Door te zingen, klappen en bewegen leren we de basics van muziek: maat, ritme en melodie! Laurens de Boer is dirigent van het Promskoor van Muziekvereniging St. Radboud in Schiedam. Hij heeft jarenlange ervaring als kinderkoordirigent en componist van liedjes en musicals voor kinderen.

TROMPET EXPERIENCE

Op dinsdag 5 april 16.00 uur - Zaal De Noord, Kerkweg 46A Schiedam-Kethel)Leeftijd: 8 t/m 12 jaar. Wil jij alles weten over een trompet?...welke soorten muziek je kunt spelen of hoe een trompet is gemaakt? Of ben jij vooral nieuwsgierig naar hoe je geluid uit een trompet krijgt? Tijdens de workshop trompet krijg jij antwoorden op jouw vragen en kun je ook met hulp van een professionele trompettist en trompetleraar geluid uit een trompet proberen te krijgen. Grijp je kans en kom naar de Trompet Experience!

Aanmelden kan via www.sintradboud.nl/kindermuziekweek.

De Kindermuziekweek is een initiatief van 13 grote Nederlandse organisaties uit de muzieksector die hun krachten gebundeld hebben om jaarlijks een 10-daagse Kindermuziekweek te realiseren. Doel is om ieder jaar 10 dagen lang alle kinderen uit Nederland van 0 tot 12 jaar laten genieten van het maken van én het luisteren naar (live) muziek.

“Muzikale ontwikkeling draagt bij aan de algemene cognitieve en emotionele ontwikkeling van kinderen”, aldus Stichting Kindermuziekweek. “Met de jaarlijkse landelijke Kindermuziekweek geven wij de waarde van muziek door aan volgende generaties. Want muziek verbindt, van muziek word je blij, en muziek maken kan altijd! Wij willen de maatschappij vrolijker, inclusiever en positiever maken, waarbij educatie een belangrijke rol speelt.”

In Schiedam heeft muziekvereniging Sint Radboud het initiatief genomen om enkele activiteiten te organiseren.

Er worden tijdens de Kindermuziekweek muziekworkshops gegeven door professionele docenten. Deze gratis workshops worden gehouden in de bibliotheek Korenbeurs in het centrum en in het verenigingsgebouw Zaal De Noord in Kethel.

Ga naar www.sintradboud.nl/kindermuziekweek en meld je aan!